vissza a főoldalra

 

 

 2012.03.02. 

A román Környezetvédelmi Minisztérium is beszáll a nyárádszeredai perbe

Az ortodox egyház és a Környezetvédelmi Minisztérium is beszáll abba a perbe, amelyet Marius Pascan Maros megyei prefektus indított a nyárádszeredai ortodox templom ügyében.

A Maros Megyei Törvényszék Közigazgatási részlege március 16-ára halasztotta annak a pernek a tárgyalását, amelyet Marius Pascan, Maros megye prefektusa indított a székelyföldi kisváros polgármesteri hivatala ellen. A prefektus azt kérte a törvényszéktől, hatálytalanítsa Nyárádszereda központi terének zöldövezetté nyilvánítását. A parkosított főtérnek egy 1022 négyzetméteres parcellája az ortodox egyház tulajdonát képezi, az egyház erre szeretné felépíteni a település harmadik ortodox templomát.

 Az MTI nyárádszeredai önkormányzati forrásból megtudta, a tárgyalást azért halasztották el, mert az ortodox egyház jelezte, a prefektus oldalán csatlakozni kíván a perhez, a városháza pozícióit pedig a Környezetvédelmi Minisztérium képviselője erősíti majd a következő tárgyaláson.

 A 2011-es népszámlálás előzetes adatai szerint Nyárádszeredán és a közigazgatásilag hozzá tartozó falvakban összesen 5359 lakos él, közülük 555-en vallották magukat román nemzetiségűnek. A székelyföldi kisváros lakosainak száma 3500 körül van. A kisvárosban két ortodox templom áll. Az egyikben rendszeresek az egyházi szertartások, a másikat csak ünnepnapokon használja a mintegy 150 tagú nyárádszeredai ortodox közösség. A település kizárólag magyarokból álló önkormányzata az ortodox egyház erődemonstrációjának tekinti egy újabb templom felépítési szándékát.

 

MTI