vissza a főoldalra

 

 

 2012.03.09. 

A siker és a vereségek okai

A Központi Választási Bizottság adatai alapján az oroszországi elnökválasztáson Vlagyimir Putyin a szavazatok 63,75 százalékát szerezte meg. Gennagyij Zjuganov eredménye 17,19 százalék, Mihail Prohorové 7,82 százalék. Vlagyimir Zsirinovszkijra szavazott a választók 6,23, Szergej Mironovra pedig a 3,85 százaléka.

Mi az oka egyes sikerének és mások vereségének? Erről elemzők és szakértők számoltak be.

Az orosz elnökválasztási küzdelmek „nagy öregjei” bizonyára elhagyják majd a küzdőteret. Vlagyimir Zsirinovszkij, a Liberális Demokrata Párt vezetője most ötödször indult, és a mostani eredményét kudarcnak is lehet tekinteni .Ő örökösen a harmadik helyen volt,de most kénytelen volt átengedi ezt Mihail Prohorov egyéni jelöltnek, aki új ember a küzdelemben. Gennagyij Zjuganov, a kommunisták vezetője most negyedszer indult, és szereplését ugyancsak nem tudnánk sikerként elkönyvelni. A szakértők szerint a liberális demokratáknak is és a kommunistáknak is át kell szervezniük pártjukat, új vezetőket kell kijuttatniuk a politikai porondra, és hat év múlva ismét próbálkozniuk. Érdemes figyelmet fordítani a jelöltek választási kampányának formájára – mondja Leonyid Poljakov politológus.

 - Vlagyimir Putyin kampánya eredeti volt. Nem rögtön, hanem cikkek formájában ismertette a programját. Ezek a cikkek hetente egy alkalommal jelentek meg a legnépszerűbb lapokban. Minden cikk a program konkrét témájának volt szentelve: a nemzetiségi kérdésnek, a gazdaságpolitikának, a szociálpolitikának, az ország politikai rendszerének, a nemzetközi kapcsolatoknak. Az emberek elolvashatták, átgondolhatták a leírtakat. Mérlegelték, hogy tetszik-e nekik vagy sem. A választókhoz való apellálásnak ez a formája meghozta az eredményt.

 Ennek teljesen az ellenkezője volt Vlagyimir Zsirinovszkij választási kampánya. Pavel Szvjatyenkov szakértő szerint ebben nem volt egyetlen pozitív momentum sem.

 - Volt egy sikertelen reklám, ahol Zsirinovszkijt egy öszvért hajt, voltak nem túl sikeres szlogenek, mint például: „Zsirinovszkij, vagy rosszabb lesz”. Az a benyomás alakult ki, hogy belefáradt a politikába és csak erőlködik.

 Az elnökválasztás nagy meglepetése Mihail Prohorov harmadik helye. Moszkvában 20, Szentpéterváron 15 százalékot szerzett – mondja Leonyid Poljakov.

 - Az ő malmára hajtotta a vizet, hogy új ember, és az is, hogy a múlt évben a hatalom „áldozata” lett, amikor furcsa módon megfosztották pártjától. Így most nyertes lett, bár Oroszországban nincs bizalom a milliárdosok iránt. De meglehet, hogy a felmérgedett városi lakosok rászavaztak, miután gyakorlatilag ő az egyedüli, aki kifejezi érdekeiket. Prohorovnak ezért sikerült ilyen eredményt felmutatnia.

 Oroszország régiói közül Moszkva az egyedüli, ahol Vlagyimir Putyin a szavazatok felénél kevesebbet szerzett. A moszkvai választók közel 46 százaléka voksolt rá. A miniszterelnököt a Kaukázusban támogatták a legtöbben. Csecsenföldön, Dagesztánban és Ingusföldön több mint 90 százalékos eredménye. Csecsenföldön a választók 99,8 százaléka szavazott Putyinra.

 

(Forrás: Oroszország hangja)