vissza a főoldalra

 

 

 2012.03.09. 

Egy éve tettek esküt az első külhoni magyar állampolgárok

Egy évvel ezelőtt, március 15-én tartották meg az első állampolgársági eskütételt Magyarország szabadkai Főkonzulátusán – mondta Korsós Tamás szabadkai főkonzul a képviselet dísztermében, ahol március 6-án délután ünnepélyes keretek között adták át az egyszerűsített honosítási eljárás útján szerzett magyar állampolgárságot igazoló dokumentumokat. Az ünnepélyes állampolgársági eskütétel díszvendége dr. Sztáray Péter András, a Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkára, politikai igazgató volt, aki néhány meghitt gondolatot osztott meg az eskütételre várókkal.

Sztáray is határon túli család sarja, ezért külön örömet jelent számára, amikor azt látja, hogy az anyaország mind közelebb kerül a Kárpát-medence magyarságának egyesítéséhez. Szavai szerint nem azért fontos az eskütétel pillanata, mert innentől kezdve a határon túliak is magyar okmányokkal rendelkeznek, hanem mert az állampolgárság minden eddiginél erősebb kapocsként szolgál a magyarság összetartásában.

Sztáray elmondta, egészen más az, amikor valaki magyar környezetben ismeri meg a magyar nyelvet és kultúrát, számukra sokkal egyszerűbb magyarként élni a mindennapokat, és ápolni a magyar kultúrát. A határon túl ez másként van, ezért büszkeségét fejezte ki, amiért a külhoni magyarok ennyi idővel a történelmi traumák után, még mindig ilyen szép számban elkötelezettek, hogy megkaphassák a magyar állampolgárságot.

Sztáray Péter András arra buzdította a jelenlevőket, hogy tartsák meg nyelvüket, kultúrájukat, és gyermekeiket is arra neveljék, hogy tudják mi az, magyarnak lenni – ezzel talán hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar nemzet felemelkedjen.

 

Gy. V.

 

(Forrás: vajma.info)