vissza a főoldalra

 

 

 2012.03.09. 

Százhárom évesen kérte visszahonosítását

Újabb százas éveiben járó személy kérte visszahonosítását a magyar államtól. Ezúttal a Máramarosszigeten élő, 103 éves Bálint Imre nyújtotta be kérelmét, akihez előrehaladott korára való tekintettel személyesen látogattak el a Magyar Köztársaság kolozsvári főkonzulátusának képviselői. Ezzel a kérelmező immár harmadszor lesz magyar állampolgár, miután kérelmét a szokásosnál gyorsabban, soron kívül bonyolítják le.

Bálint Imre 1909. február 6-án magyar állampolgárként született Hosszúmezőn. 1940-ben megélte a magyarok bejövetelét Erdélybe, és lett másodjára magyar állampolgár 1944-ig. Elmondta, örömmel gondol vissza a „magyar világra”, a katonadalok elevenen élnek az emlékezetében. Három évtizeden át vasutasként dolgozott, 43 éve nyugdíjas. A honosítási kérelmét Bitay Levente kolozsvári vezető konzul vette át, aki kifejtette: esetenként idős, rászoruló, szociálisan hátrányos helyzetű, mozgásukban korlátozott kérelmezőkhöz mennek el. „Nincs egy általános gyakorlat, ez mind egyedi. Csak akkor szállunk ki, ha a mérlegelés és az eset súlya megkívánja, mint például most is Imre bácsi esetében” – mondta a vezető konzul. Hozzátette, a honosítás iránt még mindig nagy az érdeklődés. A kolozsvári külképviseleten például már csak júliusra lehet időpontot kérni honosításra, az útlevélkérelem leadására pedig legkorábban augusztusra lehet jelentkezni.

Máramaros megyében is sokan igénylik a magyar állampolgárságot. Hupka Félix, a nagybányai demokrácia-központ vezetője szerint 2010 decemberétől körülbelül 4200 polgárnak a kérelmét sikerült lezárni, ami mintegy 2700 mappát jelent. A bányai demokrácia-központ képviselői hetente járnak Máramarosszigetre, Felsőbányára, illetve Koltóra, külön kérésre pedig bármelyik máramarosi településre ellátogatnak segíteni a honosítási ügyintézésben.

Március 3-án Szatmárnémetiben is konzuli napot tartottak a kolozsvári külképviselet alkalmazottai. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) székházában több mint 300-an vehették át helyben a magyar anyakönyvi kivonatokat Fodor Tamás konzultól és munkatársaitól. Emellett öt család élt a lehetőséggel, és adta át állampolgársági kérelmét. Veres-Kupán Enikő megyei EMNT-elnök elmondta, akárcsak eddig, ezentúl is havi rendszerességgel szerveznek majd konzuli napot a szatmárnémeti demokrácia-központban annak érdekében, hogy a kedvezményes honosítást igénylők számára megkönnyítsék az ügyintézést. Ezek révén sokan megspórolnak egy-egy kolozsvári utat, továbbá komoly segítséget tudnak nyújtani azoknak, akik számára az utazás nagy megterhelést jelentene. A megyei EMNT-elnök szerint a szatmárnémeti demokrácia-központban eddig körülbelül 6000 dosszié összeállításában nyújtottak segítséget, melyekben nagyjából 15 ezer személy szerepel.

 

(Forrás: Krónika)