vissza a főoldalra

 

 

 2012.03.09. 

Már életében történelmi személyiséggé lett

Csurka Istvánra emlékezve nem lehet szétválasztani az értelmiségit, a zsenit, az embert, a robosztus történelmi alakot az irodalmi nagyságtól. Ismeretségünk 1956-ra, a forradalom utáni időszakra vezethető vissza. Internált társam volt a kistarcsai táborban. Innen kerültünk ki munkára a Sas-hegy alá, ahol a Budapestet sakkban tartó első karhatalmi ezred – a Hodosán-féle – hazaáruló társaságnak volt a harcálláspontja.

Emlékszem a fiatal Csurka Istvánra, mennyit szenvedett a gyatra és kevés ennivaló miatt. Ugye ő a kinti életben aktív sportember volt, a bezártságnál csak az éhséget viselte nehezebben. Ez a helyzet javult kicsit a Sas-hegy alatt, mert már ott sűrűbben látogathattak meg bennünket, mint Kistarcsán. Persze nemcsak az ennivaló de a hírek is jobban eljutottak hozzánk. Csurka István így megtudhatta, hogy 1957. május 1-je után hova züllött a társadalom. Pedig akkor még tartás volt a magyarságban.

 Csurka István kikerült az internáló táborból, de egy életre eljegyezte magát 1956-tal, a forradalommal. 1963-ban én is kikerültem a börtönből egy nagyobb börtönbe.

És Csurka István, aki egyre nagyobb sikereket ért el, nem átallott engem, volt internált társát felkeresni, és akkor kialakult a mi történelmileg hitelesített emberi barátságunk. Csurka Istvánnal az igazi egymásra találásunk 1985 után a monori találkozóval kezdődik. Csurka Pista engem tájékoztatott a monori előkészületekről, és azt hitte , hogy oda tud juttatni. De ez nem sikerülhetett, mert a monori találkozó szürke eminenciása, Donáth Ferenc, aki Nagy Imrének az államtitkára volt 1945 után, rám csak úgy emlékezett, mint a karikalábú sétavezetőre. Holott leéltünk 14 hónapot a „váci lordokban”. Tulajdonképpen neki nem csak ezt a karikalábú sétavezetőt kellett volna látni, hanem az ‘56-os munkástanács-elnököt, a proletár sorsból ‘56 fényénél a munkástanácsos sorsot vállaló embert. De Donáthnak én csak ez voltam, semmi több. Ezek a népet soha nem vették semmibe, Csurka István révén azonban eljutottam Lakitelekre. Lakiteleken köztudott a csurkai történelmi magatartás és állásfoglalás. Úgy fogalmazott, hogy golyófogónak még jó leszek. Lakitelek után felgyorsulnak az események, Budapesten gumibotoznak, majd jön a nagy erdélyi tüntetés. A lakiteleki egymásra találás hozta történelmi szinten a ’90-es győzelmet, ahol az MDF koalíciós módon kormányt alakíthatott a Kisgazdapárttal és Kereszténydemokrata Néppárttal, és ekkor ismételten van egy pillanat. 1990. április 29-én a Parlament épületében, a felsőházi traktusban tartotta az MDF képviselőcsoportja a frakciógyűlését. A törvényhozás épületébe nem mehettünk be, míg nem tettük le az esküt. És ezen a frakcióülésen került sor a vitára az első törvényről, hogy 1956. október 23. forradalom és szabadságharc, és ennek a vitának a hevületében mondtam el, hogy az MDF a cserbenhagyók pártja. A legközelebbi, akit cserben fogtok hagyni, Csurka István lesz. Most már elmondhatom, a ravatalnál, a kegyelet helyén nem illett volna felidézni, amit a parlamenti időnk alatt mondtam: szép, nagy marha ember. Tele van lőve ólommal, lövik is. Kérem, sajnos bekövetkezett. Én, amikor ezt a jóslatot elmondtam, Csurka Istvánnak és Pozsgaynak a hátba döféséről beszéltem.

Már független képviselő voltam a taxisblokád után. A 33. szabadságharcos világtalálkozó volt Budapesten, Magyarországon és világszerte. És ezt az ünnepet gyalázták meg a taxisblokáddal. Amit én ’90. április 29-én elmondottam, hogy az MDF a cserbenhagyók pártja, ez kérem szépen bizonyságot nyert. Ez kényszerítette ki a MIÉP létrehozását. Magam részéről, hogy a frakció biztonsága meglegyen a MIÉP-nek, a ciklus vége felé a függetlenek közül átléptem. Az már extra teljesítménye Csurka Istvánnak, a MIÉP-nek és a magyar élet élni akarásának, hogy a pufajkás Horn Gyula bukása után a MIÉP ismét parlamenti párt lett.

Csurka István tulajdonképpen már életében robosztus, történelmi személyiség. Már életében ott van a magyar történelem nagyjai között. Az idő vasfoga a kis senkiket el fogja jelentékteleníteni. Amikor Csurkáról kegyelettel megemlékezem, nem hagyhatom ki Adyt. Dőltére Tökmag Jankók lestek – mondom ezt én Ady után szabadon, Csurka István szellemiségének védelmére. Ez a Donáth-jelenség. S hogy szó essen az apákról és fiúkról, Donáth, az apa engem Monorra nem engedett be. A fiú, Donáth Ferenc a Nagy Imre Társaság nevében tiltakozik, hogy az 1956-os hősök közé temették el Csurka Istvánt. Ez végső soron szégyen és gyalázat. Nagy Imrét mi mártírnak tartjuk, és ilyenkor nem a padlássöprőre, a moszkovita politikusra emlékezünk. Tehát egy kanyargós pályáról van szó. Csurka István pályája egyenes volt, töretlen, megalkuvás nélküli. A magyarság tekintse saját halottjának Csurka Istvánt, és legyen büszke életművére.

 

Dénes János