vissza a főoldalra

 

 

 2012.03.16. 

Putyin és a putyinizálódás

Putyin újra elnök lett. Kétség sem férhetett győzelméhez. Az EBESZ és mindenki fanyalog, az amerikaiak kissé megilletődöttek. Putyin, ez a nem kimondottan finomlelkű egykori KGB-s, ez a nem kimondottan intellektuális magasságokban szárnyaló hatalomgyakorló, 12 éve egyeduralkodóként irányítja a világ egyik legnagyobb birodalmát.

 Működőképessé tette a Szovjetunió romjain kialakult vegetáló óriásországot, sőt Amerika hanyatlása mellett, tulajdonképpen stabilizálta az orosz hatalmi pozíciókat. Folyamatos nyomás alatt tartja Európát, és csak idő kérdése, hogy betörjön. Ha másképpen nem, gazdaságilag biztosan. Putyin maga a politikai erő, maga az akció. Azt a gigászi politikai erőhatást személyesíti meg, mely az intellektus nélküli gyakorlatiassággal sikeres, némi katonás hazafiassággal, bajtársiassággal vegyítve. Putyin karizmatikus vezető, uralkodó az oligarchák földjén.

A Nyugat látható hanyatlásának, világpolitikai eljelentéktelenedésének első fázisát éljük, és a spengleri okokon túl, a hanyatlás elsődleges oka a karizmatikus vezetők hiánya. A Nyugaton belül Európa különösen szenved a középszer hatalmától, a felelősség és valódi cselekvési szabadság nélküli, a gazdasági és pénzügyi hatalmaktól ezer szálon függő bábvezetőktől. Az Európa államait vezető középszerű politikusok és különösen az Unió, az Európai Bizottság, vagy az Európa Tanács büroktratái utálják a felelős vezetőket, és valami-féle szürke masszába próbálják beleforgatni az államok vezetését. A politikailag korrekt vezető, elképzelésük szerint, lényegében hatalom nélküli. Szürke, és valamiféle adminisztrátorként szolgálja ki a pénzügyi és bizonyos baloldali politikai-gazdasági körök érdekeit.

Orbánt elsősorban azért támadják, mert meg- van benne Putyin gyakorlatiassága, ugyanakkor összehasonlíthatatlanul magasabb rétegekre is fogékony. Képes felvázolni egy új Európát, a Nyugat eredeti értékeit megújító keresztény/keresztyén Európát. Ez a multikulturalizmus panírjában megforgatott, nemzeti ízekkel enyhén fűszerezett, a pénzügyi rendszer tűzhelyén kisütött európai rendszer készítőinek, illetve az azt felzabálni igyekvő befektetők ízlésének nem felel meg.

Így aztán marad a lassú hanyatlás, és marad az egyre inkább magára találó medve a szomszédban. Ez a medve egyszer már berombolt Európába, és nem egy nemzeti húst zabált fel. Ezt a mostani sótlan menüt egy falással kebelezi be, de nem kizárt, hogy a menüt rendelő befektetőket is széttépi. Ha Putyin úgy akarja.

 

Csorja Gergely