vissza a főoldalra

 

 

 2012.03.21. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIV. évfolyamának 12. száma!

A tartalomból:

In memoriam Csurka István (2.oldal)

Szabó László Zsolt vendége 2008. szeptember 23-án a Pilinszky Kávéházban Csurka István

A 80-as években a népnemzeti ellenzék egyik vezéralakja, aki fizikai értelemben már 1956-ban megpróbálkozott a rendszerváltással, majd internálását követően a 60-as évektől drámáiban, írásaiban szellemi értelemben feszegette a rendszer kereteit. A rendszerváltó elit fajsúlyos egyénisége, akit szókimondása miatt politikai ellenfelei többször is legfőbb ellenségükként kezeltek.

Csurka úr, Ön közismert drámaíróként 1985-ben rész vett az ellenzéki értelmiségiek monori találkozóján, ráadásul előadó is volt. Mi vitte oda?

– Mielőtt erre válaszolnék, megjegyzem, hogy jóval több mint húsz év után az ilyen visszaemlékezéseknél, különösen egy írónak, arra kell ügyelnie, hogy pontosan idézze vissza akkori önmagát, és ne a mostani tudásával felvértezett egyéniségét, látását közölje az emberekkel, mert természetesen ma már sokkal többet tudok az akkori helyzetről az azóta történtek következtében; magamról is, hiszen kénytelen voltam sokat elemezni magam. Tényleg, mi is volt? Azt hiszem, a hatalom nem gondolta, hogy én ebbe belevágok. Mindent tudtak rólunk és arra gondoltak, hogy egy ilyen sikeres drámaíró, mint amilyen én akkor voltam (volt úgy, hogy Budapesten 5 színdarabom ment, azóta az országban egy sem, de hát ez egészen más jelentésű dolog), nos, azt gondolták: nem fog belevágni, nem kockáztatja a nagy jövedelmet, hírnevet.

A Szakasits család a Pulitzer-díjas szíve csücske

Ac(z)élos akció (3.oldal)

A Lázár kontra Schiffer csatározásba bekapcsolódott a mindenféle kitüntetésekkel és díjakkal, legutóbb Pulitzer-emlékdíjjal dekorált Aczél Endre, élesre köszörült és mérgezett tollával (Nagypapa, szégyen – Népszabadság, 2012. március 17). Cikkének beköszönő mondata szerint Lázár János egy érzéketlen fatuskó. Talán azért kezdte így a mondandóját a neves szerző, hogy az olvasóknak még véletlenül se legyenek kétségeik, melyik s milyen zászló alól indult hadba, s jött indulatba. Fölpörgetett érzelmi állapotát nem is titkolja: most engem fog el a düh a Schiffer-felmenők előéletének a felemlegetése miatt. Szerinte ugyanis az írása címében említett nagypapát, Schiffer Pált Kádárék valamilyen okból kiírták a politikából.

 Földindulás premier

Valódi premier előtti sürgés-forgás az Új Színház „összes termeiben”. Megkezdődtek a főpróbák a pénteki bemutatóhoz. A jelmezek készek, a díszlet a helyén, a világosítás rendben, de az izgalom érezhető.

Ezzel a bemutatóval nem kívánunk „színházi forradalmat” kivívni, egyszerűen hatásos, emberi történet lesz – mondja Pozsgai Zsolt, az előadás rendezője –, Kodolányi gyönyörű műve népszínmű. Ormánsági emberekkel, a pesti közönség előtt talán kissé szokatlan környezetben. Miután szokatlan, rendkívül érdekes lehet. Kodolányi János valódi paraszti író, ebben a történetben is benne van a saját élete, bár ezt kevesen tudják.

 A Pallaviciniek nyomdokán

Megdupláztuk a város vagyonát (4.oldal)

Kakas Béla, Sándorfalva polgármestere: A 2006-os programnak pontosan az volt a lényege, hogy elinduljunk a várossá válás útján. A Pallavicini fejlesztési terv rövid-, közép- és hosszútávú tervezeteket is tartalmaz. Eddig a rövid- és középtávú tervfolyamatban elhatározottak valósultak meg. 2010-ben pedig folytattuk a koncepciót, ami gyakorlatilag egy 15 évre megfogalmazott gazdasági program. Első lépésként felmértük a lakosság igényeit a fejlesztések terén. Sándorfalva ugyanis hivatalosan 2005-től város, állapotai és hangulata egy nagyközségét idézték. Tehát az első négy évben azokat a városi funkciókat akartuk megvalósítani, melyek összhangban vannak a város teherbíró képességével és a pályázati lehetőségekkel. Ezek közt volt a 600 milliós iskolafelújítás, a buszpályaudvar felépítése, a Pallavicini-kastély és a Budai-ház 200 milliós renoválása, az ifjúsági ház megépítése, a városközpont rendbetétele, a bölcsőde bővítése és az öregek napközi otthonának felépítése.

 Helyi értékek és fejlesztések Schmittné Makray Katalin asszony szülővárosában

Újra tudtunk fejlesztési tartalékot képezni a hegyháti településen (4.oldal)

Mi jellemezte az előző költségvetési évet? – kérdezem Kovács Tildától, Vasvár polgármesterétől.

– Az előző költségvetési év igen csak negatív előjelekkel indult, hiszen 90 millió forintos hiánnyal kezdtünk, és az köztudott, hogy Vasvár és a Hegyhát gazdaságilag hátrányos térségben található. Év végén azt mondtam munkatársaimnak, hogy csak az Isten segítségének tudhatom be azt, hogy egy ilyen recessziós helyzetben helyi vállalkozásaink, üzemeink olyan jó évet zártak, hogy ezáltal nekünk is várakozáson felüli adóbevételünk lett. Így mindazon félelmeink, melyekkel az évet indítottuk elmúltak, sőt a város az elmúlt 20 év egyik legjobb költségvetését zárta, tehát az összes hitelünket vissza tudtuk fizetni. Azon fejlesztési pénzeknek egy részét is tudtuk pótolni, melyeket felhasználtunk részben pályázatokra, részben pedig a működésre. Tehát fejlesztési tartalékot képeztünk.

 Magyar többségű választókerületet kér a KMKSZ

Direkt magyarellenes erőkre szavaznak magyar nemzetiségűek (5.oldal)

Interjú Kovács Miklóssal, a KMKSZ elnökével

Van-e valami tanulsága önök számára a szlovákiai választásoknak?

– Ezt a kérdést máshogy és másnak kellett volna feltennie. Hiszen a szlovákiai magyar és félmagyar párt vezetőinek kellett volna a tanulságot levonni a kárpátaljai helyhatósági választások eredményiből. Az egésznek a tanulsága, hogy a magyarországi politikai ingerküszöböt nem éri el, ha a magyar szervezetek a kárpátaljai választásokon a vártnál jóval kevesebb szavazatot kapnak. A kárpátaljai választásoknak kellett volna jelzésértékűnek lenni, hogy lássák, az elszakított területek magyar lakosságának morális, szellemi degradációja elérte azt a fokot, mikor direkt magyarellenes erőkre szavaznak magyar nemzetiségűek.

 Kosárlabdában eltüntethetjük Trianont

Rátgéber László a férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya (6.oldal)

Úgy látom, az utóbbi időben némi erősödést, színvonal-emelkedést mutat. Nagy öröm látni a Szolnok vitézkedését a nemzetközi porondon, és ugyancsak öröm, hogy jövőre a Körmend és a Paks is megméretheti magát az európai kupákban. Fontos ez a magyar kosárlabda számára, és segítheti a válogatottat is. Egyrészt az itt szereplő magyar játékosok nemzetközi rutinnal vérteződnek fel, másrészt egy-egy jól szereplő magyar klubcsapat jelentősen javítja a magyar kosárlabda nemzetközi megítélését. Elsőre talán mindkettő apróságnak tűnhet, ám ezek valójában nagyon fontos összetevői a sikernek!

 Március 2-án, pénteken „Emlékezés a viszontagságos évekre” elnevezésű emlékkonferenciát rendezett a beregszászi plébánia Pásztor Ferenc volt beregszászi plébános, főesperes emlékére, aki 1951-ben halt meg a terror mártírjaként Szibériában. Michels Antallal, a Beregszászi Szent Kereszt Templom plébánosával, a Bereg-Ugocsai kerület esperesével a múltat idézzük meg. (7.oldal)

 Eszme nélkül nem él, csak létezik az ember

Cselekedetet világító fáklya a jövő nemzedékének (9.oldal)

Dr. Szájer József szerint a hamisítás, az igazságért való küzdelem nem ért véget, mert ma is vannak olyanok, akik megpróbálják jelentéktelenné tenni a mártír Bauer Sándor emlékét; a fideszes európai parlamenti képviselő erről Bauer Sándor szobrának avatásán beszélt március 18-án Budapesten.

A VIII. kerületi Mátyás téren elhelyezett és Hargitai Ottó által alkotott szobor Bauer Sándornak állít emléket, aki 1969. január 20-án felgyújtotta magát a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében, így tiltakozva Magyarország szovjet megszállása ellen. Bauer Sándorról a közelmúltban utcát neveztek el, és a Nemzeti Múzeum falán tábla hirdeti tettét. Először, 2000-ben a Magyar Igazság és Élet Pártja józsefvárosi önkormányzati képviselői vetették föl a helyi újságban, hogy Bauer Sándornak emléktáblát kéne állítani. Eltelt 12 esztendő és Vácz Gyula, Bauer Sándor nagybátyja a szoboravatáson közli: a VIII. kerület számára ajándékozom Bauer Sándor szobrát. Kérem, vegyék át tőlem olyan nagy szeretettel, mint amilyen szeretettel én azt felállítottam. Az avatáson részt vett dr. Kocsis Máté országgyűlési képviselő, Józsefváros polgármestere, László Tamás országgyűlési képviselő, Rákospalota polgármestere, Pályi Gyula Dunabogdány polgármestere és Döbrentei Kornél Alternatív Kossuth-díjas költő. Több 1956-os szervezet képviseltette magát, és az emlékező ünnepségen megjelent Bauer Sándor hajdani tanítónője és osztálytársai is.

 Ahol az anyag költészetté válik

A képzőművészetet szent ügynek gondoltam (10.oldal)

Beszélgetés Csíkszentmihályi Róbert szobrászművésszel

Igaz, hogy az 1945 tavaszán ledöntött Tisza István- szobor egyik figurája, az oroszlánfej az ön kertjében van? Tudtommal a hatalmas oroszlánt, ami Tisza István szobra felett egy oszlop tetején terpeszkedett, a hatvanas évek végén szétfűrészelték, a nyersanyagot pedig szobrászoknak adták oda.

– Igaz a hír, és már több újságcikkben megjelent, hogy a kertemben őrzöm ezt az oroszlánfejet. Az oszlopon ugyanis egy kígyóval viaskodó oroszlán volt látható. Minden valószínűség szerint darabokból faragták a figurát, mert nagyméretű oroszlán volt. Eredetileg tehát az oszlop és az oroszlán a Parlament előtt állt, majd a Tabánba került. Később teljesen lebontották. Miután kiköltöztem Szentendrére, rövid időn belül kapcsolatba kerültem a Fővárosi Emlékmű Felügyelőséggel, hiszen fiatal kollégáimmal együtt akkortájt utcatáblákat, emléktáblákat készítettünk. Felajánlották, hogy a Kiscelli Múzeum udvarán álló kőraktárból vihetünk magunkkal annyi követ, amennyit akarunk. Így történt, hogy a két méter átmérőjű oroszlánfejet hazahoztam a kertbe gyerekmászókának. Bevallom, akkor még nem is tudtam, hogy a Tisza-emlékműről van szó. Egy teherautónyi követ hoztam el onnan, főleg a háborúban megsérült emlékművek, lépcsők anyagait.

 Végzetes szenvedély

(Bizet: Carmen című operája a Győri Nemzeti Színházban) (12.oldal)

A győri Carmen vezérfonala így az örökérvényű emberi érzés: a szenvedély. Káel Csaba szerint az embereket szembesíteni kell azzal, hogy érzelmeink mégsem vesztek ki, mindig motiválnak minket, s gyakran felülkerekednek a logikán is. Pedig az emberek vágynak az erős érzésekre: egy lángoló szerelemre, mély kapcsolatra. A Carmen mestermű, folyamatosan hömpölygő , pazarul hangszerelt slágerek egymásutánja.

Carmen személyében ott él a szabadságvágyunk, a romantika iránt érzett vonzalmunk – írta a műsorfüzetbe a rendező, s valóban a darabban nincs semmi ferdítés, a rendező mindent a zenének rendel alá. Gondolom, ezzel aztán felháborítja az aberrációkhoz szokott és szoktatott kritikusok jó részét, csak hát meg kéne végre vizsgálni, hogy néhány műítésznek, vagy a közönségnek rendezünk- e? Példamutató vidéki szokás szerint – ettől nagyképűen Debrecenben térnek el – a dalművet magyarul adták elő, így senkinek sem jelenthetett problémát a történet követése. Káel Csaba rendezése bemutatja, hogy Carmen nem a végzet asszonya, nem is prostituált, hanem a korlátok nélküli szabadságot testesíti meg.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál, vagy fizessen rá elő!

Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32., I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575. Telefon és telefax: 781-3236, 06-30/754-5017. E-mail: info@magyarforum.hu

Kiadja: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány.