vissza a főoldalra

 

 

 2012.03.16. 

Megalakult a szerbiai kisebbségi pártok első koalíciója

A szerbiai kisebbségi pártok nagyobb csoportja Újvidéken koalíciós szerződést kötött, azzal a céllal, hogy közös listával indul a május 6-ai köztársasági, tartományi és helyi választásokon. A koalíciót a Bosnyák Demokratikus Közösség (Muamer Zukorlićhoz, a szerbiai iszlám közösség főmuftijához közelálló politikai párt), a Csonka Áron vezette Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, a Rácz Szabó László Magyar Polgári Szövetsége, a Szlovák Párt, a Macedón Párt és a Horvátok Demokratikus Közössége alkotja. Úgy értékelik, hogy a koalíciónak a köszöbönálló parlamenti választások során köztársasági szinten sikerül 4-5 mandátumot szereznie.

„A koalíciót elsősorban azért alakítottuk meg, mert nem vagyunk elégedettek a nemzeti tanácsokról szóló törvénnyel. A hatalmon levő Demokrata Párt ugyanis e törvénynek köszönhetően megkísérelte, hogy a nemzeti kisebbségektől megkaparintsa nemzeti tanácsukat. Van ahol ezt sikerült is elérnie, s ennek most az a következménye, hogy a demokraták saját embereik által ellenőrzésük alatt tartanak bizonyos nemzeti kisebbségeket, például a macedónokat is“ - jelentette ki a Vajdaság Mának Dragan Velkovszki, a Macedón Párt elnöke.

Szerbiában ez a kisebbségi pártok első koalíciója. Az az elképzelése, hogy – mint hangoztatták - a parlamentben kiharcolja, hogy a jövőben sem a hatalmi, sem pedig az ellenzéki pártok ne vonhassák ellenőrzésük alá a nemzeti tanácsokat. Emlékeztetőül ezek a kisebbségi pártok a múltban többször is követelték a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosítását. Tavaly áprilisban például már kilenc kisebbségi párt a szerb köztársasági elnökhöz címzett levélben ismételte meg a nemzeti tanácsokról szóló törvény megváltoztatására vonatkozó követelést. Kérték a szerb alkotmányban rögzített ígéret, a szavatolt parlamenti helyek intézményének bevezetését is. Választ azonban nem kaptak.Nem teljesen új jelenség tehát a kisebbségi pártoknak ez az együttműködése, de az elmúlt két évtizedben még soha nem jutottak el a koalícióig.

 Marjanov Erzsébet

 

(Forrás: vajma.info)