vissza a főoldalra

 

 

 2012.03.28. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIV. évfolyamának 13. száma!

A tartalomból:

In memoriam Csurka István (2. rész)

Szabó László Zsolt vendége 2008. szeptember 23-án a Pilinszky Kávéházban Csurka István

Mikor már nyilvánvaló volt, hogy választások jönnek, s ott szavazat többségre kell szert tennünk, attól tartottunk, hogy kiváló ügyvezető elnökünket, Bíró Zoltánt, egykori pártmúltja miatt (mert MSZMP tag volt, bár akkor már rég kizárták), megtámadja az ellenzék, amellyel már harcban álltunk. A sajtótól is megkapjuk a magunkét, amelyik nem rokonszenvezett túlságosan velünk, hogy tessék: már megint itt van egy, ahogy akkor mondták, „komonista” és elveszítjük a választást. Nyilván más befolyások is voltak, de tény, nem néztük meg jobban, kit választunk. Persze, egy író számára inkább lélektani finomságnak látszó dolog is közrejátszhat. Sokunk válláról – akik nehezen hagytuk volna abba az írói munkásságot, és azt, amit egész életünkben csináltunk, hiszen már akkor sem voltunk kimondottan fiatal emberek – levett valamennyi súlyt az a tudat, hogy egy megbízható, rátermett, a választásokon ígéretes személy veszi át a vezető szerepét. Inkább a magam nevében beszélek, bár én nem láttam magamban soha egy percig sem a pártelnököt vagy a miniszterelnököt. Én írásban gondolkodtam akkor is, és ilyen tekintetben beváltnak mondható volt Antall József, mert az utána következett kerekasztal tárgyalásokon, meg egyébként is jól szerepelt. Ez volt az első nagy hibánk. Abszolút melléfogás volt, hogy nem néztük meg jobban, hogy honnan jön, mit akar. Ennek a felelősségét nem lehet levetni. Ez megtörtént.

 Több ezer lengyel Budapest utcáin

Beszélgetés Tomasz Sakiewicz-csel, a Gazeta Polska főszerkesztőjével

Mindkét nép ugyanazt élte át a kommunista elnyomás idején, majd később, az úgynevezett rendszerváltás után is, mikor a kommunista állam kiváltságosai akadályozták a demokrácia fejlődését. Budapestre utazásunkkal támogatni kívántuk a magyar kormányt, amely szuverén államot próbál felépíteni a nemzetek Európájában. Tiltakozunk a külső országok baloldali pártjainak beavatkozása ellen, amellyel korlátozni akarják a magyarok önrendelkezési jogát. Mindamellett látogatásunk legfőbb célja az volt, hogy kinyilvánítsuk Magyarország iránti rokonszenvünket.

 Interjú Kontur Pál országgyűlési képviselővel

A munka törvénykönyvének megváltoztatását több dolog követelte meg. 1990-től lebomlott a régi üzemi és gazdasági struktúra és egy új, kapitalista szerkezet jött létre. Sajnos, pechünkre nekünk a vadkapitalizmus jutott, és ebben a rendszerben a régi munka törvénykönyve semmilyen védelmet sem nyújtott. A munkások, alkalmazottak estek a „két szék között a padlóra”, minket nem képviselt senki abban az időben. A Fidesz volt az első párt, amelyik 2004-ben megszólított minket, és kiállt az érdekünkben, a mai napig hitelesen képvisel bennünket. Az új munka törvénykönyve több lehetőséget ad a munkavállalónak és a munkaadónak egyaránt. Több lehetőséget a munkahelyteremtésre és a már meglévő munkahelyek megvédésére. Olyan szabályozásra van szükség, amely biztosítja, hogy a magyar munkaerőpiac a lehető legrugalmasabbak közé tartozzon Európában, ugyanakkor figyelemmel van a munkavállalók szociális biztonságára is. Az ellene legaktívabban beszélők azok, akik az előző ciklus alatt 400 ezer új munkahelyet ígértek, de szavukat soha nem tartották be.

 Közvéleménykutatás 8 milliós közpénzből?

Esztergom, mint politikai kísérleti terep

Steindl Balázs, a Fidesz-KDNP frakció városi vezetője: Március 23-án zárórendezvényt tartottak a népszavazás kezdeményezői, és bizony ott volt Novák Előd (Jobbik) , Karácsony Gergely (LMP) és Lukács Zoltán (MSZP) is. Egymást megértően, egy asztalnál ültek Tétényi Évával. Nem hiszem el, hogy a „vendégeknek” az volt a lényeges, hogy mit is döntenek az emberek a szakmai kérdésekben. Itt tehát az MSZP és a Jobbik eltekint attól, hogy kivel fog össze, de ez legyen az ő problémájuk.

 Tojáshiány Európában

Húsvét előtt azt tapasztaljuk, hogy szinte aranyárban lehet kapni a tojást. Egyes élelmiszerboltokban 650 forintot is elkérnek egy tízes kiszerelésű tojásért; így valószínűleg a húsvéti tojásfestés úri passzió lesz, és úri koszt a spenót tükörtojással. Az okokról Végh Lászlót, a Baromfi Termék Tanács elnökét, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnökét kérdezem.

Tisztelt Elnök Úr! Engedje meg, hogy ezzel a naiv kérdéssel indítsak: mi az oka ennek a brutális áremelkedésnek? Vannak, akik a nemzetközi helyzetet okolják, míg mások a tisztességtelen kereskedői magatartást.

– Január 1-jén került bevezetésre az az EU-s rendelet, amelyik változtat az állatjóléti szabályokon. Mindez a gyakorlatban a ketrecméretek megváltozását jelenti. A régi típusú ketrecekben nem lehet már tojótyúkot tartani, így tojást sem lehet termelni. Az elmúlt 2-3 évben az EU tagállamai elkezdték az állattelepek korszerűsítését, elindultak a pályázatok, a ketreccserék, ami 2010 húsvétjától egészen 2011 szeptemberéig túltermelést eredményezett, mivel az új típusú ketreceket sokan új épületekbe helyezték el, és közben a korábbi, régi épületben működő állományokat is fenntartották. A túltermelésnek pedig az lett a következménye, hogy a tojást az önköltség alatti áron vették át a termelőtől. Az egyik oka az áremelkedésnek a költségnövekedés (takarmány, energia, szállítás, új ketrecek), és a tojás termelői ára elérte az optimális szintet. Tudni kell, hogy megnőttek a takarmányárak is és a termelőknek nem kis anyagi ráfordítást jelentett a technológia kicserélése. Ez önmagában is árnövekedéssel járt.

 Interjú Schmidt Csabával, Tatabánya polgármesterével

2010-ben a gazdasági válság miatt jelentős volt a visszaesés, de szerencsére a városban működő cégek alapvetően exportorientált vállalatok. Így az exportteljesítmény felfutásával együtt nőtt ezeknek a cégeknek a teljesítménye. Ennek köszönhető, hogy a munkanélküliség 11%-ról 9% alá tudott csökkeni. A foglalkoztatás növelésével nőtt a cégek teljesítménye, és ezzel együtt az iparűzési adó összege is. Ráadásul több, a városba telepedett vállalkozás most érte el teljesítménye maximumát. Ilyen például a Samsung, amely műanyag-feldolgozó gyárat létesített az ipari parkban. Emellett a japán AGC és a Bridgestone gumiabroncsgyár is növelte teljesítményét.

 Interjú Jónás Istvánnal, a Magyar Rádió Zrt. Vezérigazgatójával

A legfontosabb, hogy a Magyar Rádió megtartotta piacvezető szerepét bizonyos területeken. A Kossuth Rádió „beszélő”, információs és hírrádióként meghatározó szerepet tölt be, reggeli magazinműsora piacképes; 1 milliós hallhatottságot is fel tud mutatni a 180 perc. A zenés, kereskedelmi rádiókkal kell összemérni magunkat, mert korábban ezt a mérési rendszert fogadták el a rádiók, ezt fogadja el a rádiós piac. Büszkék vagyunk rá, hogy bizonyos időszakokban a kereskedelmi rádiók elmaradnak a Magyar Rádió hallgatottságától. Természetesen sok mindenben nem érdemes versenyezni egy kereskedelmi rádióval, mert más a tartalom, más a minőség, hiszen a Magyar Rádió értékközvetítő rádió szerepkörben fogható ma is, ami hatalmas eredmény. Célunk, hogy biztos, megújulásra képes, kiszámítható és értékközvetítő maradjon a Magyar Rádió.

 Beszélgetés Ilyés István szobrászművésszel

Megvan az ideje a születésnek és megvan az ideje a meghalásnak. Ez egy kegyelmi állapot. Az Isten, mikor a világot megteremtette ugyanúgy teremtett meg bennünket is. A méltatlanság ott kezdődik, mikor mi megkülönböztetünk értékes és értéktelen embercsoportokat, illetve gőgösen nem veszünk tudomást Istenről. Tudatosítani kéne az emberekben, hogy a múltban mélyen gyökerező kulturális örökség minden közösség számára azonosságtudatának forrása. Ennek számos megnyilvánulása, mint például a népzene és a néptánc, az ünnepek, a kézművesség, a népköltészet, a helyi nyelvek és a nyelvjárások eltűnőben vannak. Ennek fő oka, a társadalmi-gazdasági modernizáció illetve az információáramlás és a kommunikációtechnika nagymértékű fejlődése, a globalizálódó kultúra egységesítő hatása.

 Interjú Farkas István piarista iskolaigazgatóval

Önellentmondás, és ellenkezik a gyermekpszichológiával is a semleges nevelés. A felnőtt ember már rendelkezik megfelelő világképpel, és ebbe mindent be tud integrálni, ha viszont a gyermeket több véleménnyel és világnézettel „bombázzuk”, nem lesz identitása. Talán egy adott társadalmi rétegnek épp az a célja, hogy ne legyen identitása az új generációnak. Csak annak lesz jelleme, karaktere, identitása, aki előbb egy konkrét értékrendet tanul meg, pl. az európait, az abszolút, igaz és szép értékrendjét.

 Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

info@magyarforum.hu

Telefonszám: +36-30-7545-017