vissza a főoldalra

 

 

 2012.03.23. 

Janukovics: Putyin megválasztása a kelet-európai stabilitás záloga

Viktor Janukovics ukrán államfő Vlagyimir Putyin államfővé választását a kelet-európai stabilitás zálogának nevezte moszkvai találkozójukon - közölték orosz források.

Az ukrán elnök a volt szovjet tagköztársaságok egy részéből álló Eurázsiai Gazdasági Közösség csúcstalálkozóján képviselte a szervezetben megfigyelőként részt vevő országát. Mint a tanácskozást követően nyilatkozta, Kijev egyelőre nem lát alapot arra, hogy csatlakozzon ehhez az integrációhoz.

Elemzők szerint Viktor Janukovics moszkvai útjának célja elsősorban az orosz gáz árának megvitatása volt. Erre a Vlagyimir Putyinnal zajlott kétórás megbeszélésen nyílhatott lehetősége, amelyről azonban még szűkszavú közleményt sem adott ki az orosz miniszterelnöki hivatal.

Utazását megelőzően Janukovics a Rosszija 24 hírtelevíziónak kijelentette: az általa hagyományosan barátinak nevezett ukrán-orosz kapcsolatok egyetlen rendezetlen kérdése a földgáz ára. "Hiszek abban, hogy lesz politikai akaratunk és bölcsességünk ahhoz, hogy megoldjuk ezt a kérdést. Nem tudunk ilyen megalapozatlan árat fizetni. Ez igazságtalan" - mondta az ukrán államfő.

Putyin és Janukovics találkozóját megelőzően a Gazprom kiszámolta, hogy a februári hideg napokban, amikor az európai fogyasztók több földgázt igényeltek, azért nem tudták növelni az Európába irányuló gázszállítást, mert Ukrajna a megállapodáson felüli mennyiséget, több mint 400 millió köbméter földgázt vett igénybe. A Business FM rádió honlapján elhelyezett kommentár szerint a keddi Putyin-Janukovics találkozón aligha volt áttörés a gáz árát illetően, ugyanakkor az ukrán államfő arra kívánta felhasználni a lehetőséget, hogy  barátinak egyáltalán nem nevezhető viszonyukat rendezze.

A rádiónak nyilatkozó politológusok szerint Putyin csalódott Janukovicsban, aki 2007-ben elveszítette hatalmát, majd 2010-ben visszaszerezte azt, de akkorra már Julia Timosenko, a tavaly 7 évi börtönre ítélt volt kormányfő szerezte meg Putyin rokonszenvét - vélték. Éppen Timosenko volt az, aki 2009-ben a bűnéül felrótt, előnytelennek mondott gázmegállapodást megkötötte Oroszországgal. Ukrajna számára az idén átlagosan 415,77 dollárba kerül ezer köbméterenként az orosz földgáz. Janukovics február 24-én az ukrán ICTV-nek adott interjúban kijelentette, hogy 240-250 dolláros árat tartana elfogadhatónak.

 

(Forrás: karpatinfo.net)