vissza a főoldalra

 

 

 2012.03.23. 

Dél-Rábaközi sikertörténet

45 millió forintot takarítottunk meg a működésen

„Az elmúlt évszázadok alatt a sok pusztítás (török, Rákóczi szabadságharc, tűzvészek, világháborúk…) ellenére Beled képes volt a fejlődésre, mert az itt élő emberek szerették falujukat, ragaszkodtak szülőföldjükhöz és mindig újjáépítették azt” – olvashatjuk a város honlapján.

 „Az államigazgatás egyre nagyobb terheket, kötelezően ellátandó feladatokat aggat az önkormányzatokra, viszont az ellátáshoz szükséges anyagi forrásokat nem rendeli mellé, sőt, egyre több az elvonás.” – nyilatkozta még 2009-ben a város polgármester asszonya. Az MSZP-SZDSZ kormányok „pusztítása” ellenére is képes volt Beled a fejlődésre? Kérdezem Tompáné Balogh Máriát, Beled polgármesterét.

 –Képes volt, mert nagyon takarékosan gazdálkodtunk. Az önkormányzat működésén tudtunk spórolni. Jelenleg és az elmúlt évben is 45 millió forintot tudtunk a működésen megtakarítani, és ebből az összegből tudtunk fejleszteni. Keményen és kevesebb létszámban dolgoztak a kollégák, hogy a lakosság ne érezze a válságot, de érezzék azt, hogy kis lépésekben fejlődjünk.

 A kevesebb létszám elbocsátást jelent?

 –Mi senkit sem küldtünk el, viszont nem pótoltuk a természetes úton – pl. nyugdíjba menés – megszűnt munkahelyeket.

 Három éve kapta meg a városi rangot Beled. Eddig ennek milyen hasznát látták?

 –Egyre több olyan feladatot kaptunk, amit eddig nem láttunk el. Eddig is körzetközponti szerepeket kaptunk, és most a szociális téren, az oktatás területén is megnőtt a feladataink száma, körjegyzőségünk is bővült. És a mostani államigazgatási változásoknál számunkra nem jelent gondot, hogy egységes hivatali központunk legyen. Ez magától értetődik, hiszen jelenleg is 4500 embert látunk el Beled központtal.  

Tehát a várossá válással több feladatot kaptak. Ehhez elegendő forrást is rendeltek?

 –Természetesen. Ráadásul nagyobb lakosságszámot látunk el, s így több a fejkvóták után kapott összeg.

 Miből él a belediek többsége? A polgármesteri bevezetőben egy téglagyárról és egykor virágzó mezőgazdaságról lehet olvasni.

 –Sajnos a ’90-es évektől a téglagyár fokozatosan leépült. Ilyen sorra jutott Savaria cipőfelsőrész-készítő üzemünk is. Ez nem meglepő, mert a könnyűipar megszűnt az országban. A Savaria helyére egy ablak és-ajtógyártó kft érkezett, nagyon örülök, hogy ez egy beledi üzem és nem „szellemüzem”, hanem valós munka folyik benne, és nagy termelékenységgel működik. A Provertha üzemben pedig elektronikai alkatrészeket gyártanak, s ott főleg hölgyeket alkalmaznak. A Wiedemann Kft –ben pedig parkgondozó, parkkezelő gépeket gyártanak. Mindkét üzem 120-130 főt alkalmaz. A napokban adtunk át egy új projektet, amit fejleszteni szeretnének. Nagyon örülünk annak, hogy a nagy vállalkozások mind képesek voltak bérkompenzációra a jelenlegi gazdasági változások mellett.

 Február közepén fejeződött be önöknél az „Új tanulási formák az élethosszig tartó tanulás jegyében, a Rábaköz közművelődési intézményeiben” című projekt. Ebből a hangzatos címből jól szűröm le, hogy fontosnak tartják a felnőttoktatást, illetve a piacorientált szakképzést?  

–Igen; a beledi felnőttoktatási központ szoros kapcsolatot tart fenn a munkaügyi központtal és a vállalkozásokkal. Így az ő igényeinek megfelelően végeznek képzéseket. Kezdetben furcsának tartottam, hogy még takarítónő képzés is szerepelt a kínálatban, de rá kellett jönnöm, hogy egy ilyen végzettséggel piacképesebbé vált a jelentkező hölgyek tudása. Amit fontosnak tartok az a nyelvoktatás, már csak azért is, mert két beledi cégnek német a tulajdonosa. Ők nem „láthatatlan” tulajdonosok, hanem többször meglátogatják az üzemet és szeretnek elbeszélgetni a dolgozókkal.

 Ha jól tudom, február 9-én fogadta el az önkormányzat 2012. évi költségvetési tervét. Milyen a város hitelállománya és milyen fejlesztésekre, beruházásokra jut pénz?

 –Működési hitelünk nincs, de fejlesztési van. Tavaly nagy beruházást hajtottunk végbe, és az önrészhez kellett hitelt felvenni, de már várjuk tavasszal a szabály szerint visszajáró 42 milliót. Az összes többi fejlesztésünket ezután is önerőből és pályázat útján szeretnénk megoldani. Fő bevételi forrásunk a gépjárműadó, a telekadó, az iparűzési adó. Összesen 161 milliós az adóbevételünk. Ebből kell fenntartani intézményeinket az állami támogatásokon túl.

 A város a Dél-Rábaközi Önkormányzatok Térségfejlesztési Társulásának legnagyobb és egyben központi települése. Ez milyen feladatokkal jár?

 –Ez a társulás 1998-ban alakult, akkor még nem jöttek létre a többcélú kistérségi társulások. Ehhez a társuláshoz a kapuvári és a csornai kistérség települései tartoznak. Területfejlesztési feladatokat láttunk el – azért beszélek múlt időben, mert az elkövetkező hónapokban újra kell gondolni, hogy a járások létrejöttével folytatjuk-e munkánkat, vagy megszűnik ez a társulás. Hiszen nem preferálják majd a járásokon átívelő társulásokat. Mindez bizonnyal ezután a Leader –egyesületek veszik át ezt a feladatot.

 Azt már lehet tudni, hogy önöktől milyen feladatokat vesz át majd az állam?

 –Ezt még nem sikerült letisztáznunk. Nemrég a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége tartott nálunk fórumot, amelyet megtisztelt jelenlétével dr. Virág Rudolf helyettes államtitkár és még ő is tartózkodóan beszélt arról, hogy mely feladatok maradnak az önkormányzatoknál ,és mi kerül át az államhoz.

 Beled számottevő termálkinccsel rendelkezik. Igaz, hogy ezt eddig nem tudták kihasználni?

 –Igaz, és ennek anyagi okai vannak. A Kisalföldnek ez a része olyan hely, hogyha bárhová lefúrunk termálvíz tör fel. Két több tonna cementtel lefojtott termálvizű kutunk is van. Ezeket megtisztítani sokkal költségesebb lenne, mint újakat fúrni. Mi egyébként sosem fürdőben gondolkoztunk, hanem a termált a mezőgazdaságban, intézmények fűtésében hasznosítottuk volna. Jelenleg a Nap energiáját használjuk a fűtésre, az óvoda felújításánál már napkollektorokat állítottunk be.

 Milyen folyamatban lévő beruházásaik vannak?

 –A sportcsarnokot újítjuk fel, és áprilisban adjuk át a közönségnek. A lelátón tribünt szeretnénk építeni, hiszen 100 éves a beledi sportegyesület és július 25-26-án tartjuk ünnepi rendezvényeinket. Amennyiben pályázatot írnak ki, akkor fel szeretnénk újítani az egészségházat is. Mindez természetesen elképzelhetetlen lenne a belediek lokálpatriotizmusa nélkül.

 

Medveczky Attila