vissza a főoldalra

 

 

 2012.03.30. 

Draža Mihailović rehabilitálása miatt visszahívhatják a horvát nagykövetet

Horvátországnak vissza kell hívnia belgrádi nagykövetét, amennyiben Szerbia rehabilitálja Dragoljub Draža Mihailovićot, véli a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ). A Globus hetilap írása szerint a párt azt követeli, hogy Ivo Josipović horvát elnök, Zoran Milanović kormányfő és Vesna Pusić külügyminiszter lépjenek fel határozottabban és szálljanak szembe Draža rehabilitálásának kísérletével.

A lap Frane Matošić képviselő és Európai Parlamenti megfigyelőt idézi, aki szerint a nagykövet visszahívása lenne a legkevesebb, amit az aktuális hatalomnak meg kellene tenni. "A HDZ részéről éles reakció várható az aktuális hatalom, de Szerbia irányába is, amennyiben sor kerül a csetnikek rehabilitálására", jelentette ki Matošić.

"A kormánynak és az elnöknek már most világosan ki kell mondania, hogy ilyesmire nem kerülhet sor, hiszen háborús bűnösről van szó. A kormányfő, az elnök és a külügyminiszter asszony nem dughatja ilyen eset kapcsán homokba a fejét, sokkal határozottabbaknak kell lenniük", véli Matošić, aki szerint a Kukuriku koalíció ilyenfajta külpolitikája nem sok jót hozhat Horvátországnak.

Gordan Jandroković korábbi külügyminiszter szerint Horvátországnak határozottan és higgadtan kell reagálnia.

"Világosan Szerbia tudomására kell hoznunk, hogy amennyiben együtt kíván működni Horvátországgal, le kell tennie a csetnikség rehabilitálásáról. Ez nem Szerbia belügye, ez az egész régiót érinti. Az, aki a csetnikeket rehabilitálja, nem lehet Horvátország partnere, sem ma, sem a jövőben", mondta Jandroković.

A lap cikke szerint a horvát politika eddig néhány halk megjegyzést tett az eset kapcsán, s arra is emlékeztetett, hogy Josipović elnök a közelmúltban igen visszafogottan kommentálta Draža Mihailović lehetséges rehabilitálását.

Háborús bűnösnek nevezte ugyan, de azt mondta, Horvátország ez ügyben nem sokat tehet. "Ha valamilyen formális természetű reakcióra gondolnak, nos, bizonyára egyet nem értésünket fogjuk tolmácsolni, de azt jól tudják, hogy ez Szerbia belügye, s mi ezen nem sokat tudunk változtatni", mondta akkor Josipović.

 

(Forrás: vajma.info)