vissza a főoldalra

 

 

 2012.03.30. 

Kiállítás, mely szembesít a valósággal

A falusi fiatalok körében is megjelent a kábítószer használat

Január 9-én Dunaszerdahelyen ünnepélyes keretek között megnyílt a Kontrasztkiállítás, melyet a Felvidéki Magyar Ifjúságért Társulás (FEMIT) hozott a Felvidékre. A kiállításról, mely a Magyarországi Református Egyház és a rendőrség közös család és ifjúság mentő programja, Győri Margittal a FEMIT elnöknőjével beszélgettünk.

 Kedves elnöknő! Igaz, hogy Kelet-Magyarországról érkezett ez a kiállítás Dunaszerdahelyre?

 - Kisvárdán mutatták be először azt a kiállítást, amit a helyi református gyülekezet, Százvai László református lelkész, és a helyi rendőrség hozott létre. Nagyon örültünk neki, mikor meghallottuk a kiállítás hírét, mert tevékenységünk nagyban kapcsolódik azokhoz a témákhoz, melyeket ez a rendezvény feldolgoz.

 Milyen témákat vonultat fel ez a kiállítás, és miért is szerepel a nevében a kontraszt szó?

 - Mert a jót és a rosszat állítja egymással szembe. Amikor bemutatja a nem kívánatos utat, megmutatja a követendőt is. A témák között szerepelnek a családon belüli erőszak és a példaképek, a házasságkötések és válások, az abortusz és a születés csodája , a szenvedélybetegségek és a szabadság, a hazaszeretet és a kozmopolitizmus, az öngyilkosság és az élet értelme, valamint a megváltás csodáját érintő kérdések. Egy olyan multimédiás kiállításról van szó, mely elsősorban elgondolkodtat és elősegíti a pozitív döntések meghozatalát. Azért multimédiás, mert a televízió készülékek sugározzák a filmeket, és mellette olyan fotók láthatók, melyek komplex képet adnak a kiállítás témájáról.

 Nehéz volt Dunaszerdahelyre átvinni ezt a kiállítást?

 - Nem volt egyszerű. Fel kellett kutatni azokat a partnereket, akik esetleges támogatóként szóba jöhetnek. Mi polgári társulásként, non-profit szervezetként működünk, s így nagyon szűkös a pénzügyi forrásunk ahhoz, hogy komolyabb rendezvényt létrehozzunk. Nagy nehézségek árán végül is sikerült támogatókat szereznünk. Tagjaink, külső-és belső munkatársaink pedig a kiállítás összeállításában segítettek. Tehát csapatmunkával sikerült a kiállítást létrehozni.

 A városvezetés és a helyi rendőrség is támogatta a kiállítást?

 - Az előbbi úgy segített, hogy helységet biztosított egy alapiskola második emeletén, és számunkra teljesen elfogadható bérleti díjat szabtak meg. Mivel a kiállítást ingyenesen lehet látogatni, bevételünk nem származik. A kiállítás személyi bebiztosítását, a fiatalokat, a helyi munkahivatal pályázati formában támogatja. A Dunaszerdahelyi Körzeti Rendőrség, parancsnoka pedig a rendezvény fővédnöke.

 Dunaszerdahelyen a magyar fiatalok körében is jelentős a szenvedélybetegek száma?

 - Sajnos a városban elterjedt a kábítószer és az alkohol, tehát igen nagy az aktualitása a kiállításnak. Azt tapasztaljuk, igen nagy az érdeklődés, a fiatalok hozzák a barátaikat, családtagjaikat.

 Fazekas László, a Szlovákiai Református Egyház püspöke szerint súlyos válságban van az egész felvidéki magyar társadalom. Elnöknő is osztja ezt a nézetet?

 - Kénytelen vagyok, mert ez tény. Mi, akik az ifjúsággal foglalkozunk, tudjuk, milyen negatív hatások érik a fiatalokat. Sajnos már nem csak a városi, hanem a falusi fiatalok körében is megjelent a kábítószer használat. Hiányzik a családok összetartó ereje és a hit. A FEMIT munkája pedig a fiatalokért és a családokért történik.

 Arról is szó esik, hogy mit tegyen, akinek családjában, vagy ismeretségi körében szenvedélybeteg ember él?

 - A kiállítás erről nem szól konkrétan, viszont április 4-étől egy új programot indítunk el, melynek keretében azokkal a családokkal szeretnénk foglalkozni, amelyen belül kábítószer élvező él. Azért is fontos a segítség, mert sok esetben a kábítószeres családtagot elszenvedők nem tudnak hová fordulni. Azt tapasztaljuk, sokszor a szülők szinte belebetegednek abba, hogy képtelenek gyereküknek segíteni. Az ilyen családok részére biztosítunk hetente egy találkozót, ahol a téma szakértőivel találkozhatnak, és a problémákat esetleg meg is tudják beszélni.  

Meddig látogatható a kiállítás?

 ¨CJúnius végéig. Az egész anyagot lefordítottuk szlovákra, és célunk, annak felajánlása a szlovák régióban élők számára. Már jelentkezett is egy besztercebányai szervezet, csak az a kérdés, hogy van-e hozzá kellő infrastruktúrájuk.

 

Medveczky Attila