vissza a főoldalra

 

 

 2012.03.30. 

Magyar katolikus központ alakult

2012. március 28-án a felvidéki Nagymegyeren megalakult a Porta fidei magyar katolikus központ, amelyet a Dunaszerdahelyi és a Vágsellyei Esperességek, valamint a Remény katolikus hetilap, illetve a Biró Márton Polgári Társulás hívott életre.  

A katolikus központ célja és szerepe többek között egybegyűjteni és segíteni az egyes szlovákiai magyar katolikus szervezeteket. A „hit kapuja” elnevezésű központ Nagymegyeren, az egykori Zárda iskola épületében fog működni.

Az egyeztető találkozón összegezték a központ kialakításának alapvető feltételeit, valamint a május 8-i, Deákiban megrendezésre kerülő Magyar Katolikus Nap programját is megbeszélték. A katolikus nap szentmiséjének főcelebránsa Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek lesz, a további programban pedig az egykor itt őrzött Halotti beszéd kap majd fontos szerepet, hiszen lesz előadás a keresztény magyar irodalomról, a Halotti beszédet idéző szavalóverseny, lovagrendek és keresztény szervezetek bemutatkozása, templombemutatás, de például ekkor hirdetik meg a Serédi Jusztinián-ösztöndíjat, illetve mutatják be az újonnan induló szlovákiai magyar katolikus hírportált is.

A megbeszélés résztvevői megegyeztek még abban, hogy a szlovákiai magyar többségű városokban Mindszenty-emléktáblákat fognak elhelyezni, s Pázmánytól Mindszentyig címmel tudományos konferenciát szerveznek ez év novemberében Vágsellyén.

 

(Nagy Attila, Remény.sk)