vissza a főoldalra

 

 

 2012.04.04. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIV. évfolyamának 14. száma!

A tartalomból:

In memoriam Csurka István

Csurka István: A jegyzetet az új helyosztó roppant tülekedése és népellenessége váltotta ki belőlem (2.oldal)

Évekkel korábban, amikor egyik darabom bemutathatóságát kieszközlendő, Várkonyi Zoltán tanácsára és közbenjáró közvetítésére felmentem Aczélhoz a pártközpontba, a sokfelé elágazó beszélgetésből két dolog maradt meg bennem: túlzott, érthetetlen szívélyessége, majdhogynem alázatossága irányomban – amitől a szó szoros értelmében megrémültem, mert tudtam, hogy ugyanilyen előzékeny és készséges jó barát volt Rákosi többek közt Szakasits Árpádhoz egy vacsorán, s miután kilépett tőle, letartóztatták, sőt Rajkkal is megtett valami ilyesmit –, s ezt nagyon rossz jelnek tartottam; a másik pedig, ami megmaradt bennem, az a hosszas és erős rábeszélés, hogy írjak 1919-ről. Miért nem írok egy nagy regényt Kun Béláékról. Ki ugyan nem mondta, de a Kossuth-díjig tartó hálát is kilátásba helyezte. Végül is ráhagytam. Most még nem ismerem kellőképpen a történetet, de utánanézek. Csak később, amikor elgondolkoztam ezen a beszélgetésen, szétszedve és összerakva jöttem rá, hogy ez vizsgatétel volt. Ha egy ilyen magamfajta nacionalistát meg tud mártani 1919-ben, Kun Béláékban és a zsidó kommünben, akkor az már nem ellenfele neki, azt már a nemzete úgyis kiveti magából, és kénytelen nála keresni védelmet.

 Építési szabálytalanságok nyomában

Szakértők szerint alapos a gyanú, hogy összejátszott a hatóság az építtetővel (4.oldal)

Dr. Papcsák Ferenc Zugló polgármestere: Szakértők szerint alapos a gyanú, hogy összejátszott a hatóság az építtetővel, ami fegyelmi jogkörben elbírálandó kérdés. Erre vonatkozóan megtettük már a szükséges lépéseket. Nyilvánvalóan, ha az építtető nem jóhiszemű, akkor abban az esetben is lépni kell. Mi ezt megtettük, mikor kimentünk a helyszínre, és leállíttattuk az építkezést. Olyanra is volt példa, hogy nem a kerületi építési hatóságnak kellett volna eljárnia, mégis az járt el jogellenesen, és ezért mi most ezt az ügyet átadtuk az illetékes hatóságnak.

 Zöldenergiás fűtőmű épül Kalocsán

Szeretnénk, ha fűtőmű építése során a helyi vállalkozók kapnának lehetőséget (4.oldal)

Török Ferenc, Kalocsa polgármestere: Mindig az a célunk, hogy egy adott városi beruházásnál a helyi vállalkozókat tudjuk alkalmazni a kivitelezés során. Szeretnénk, ha a fűtőmű és a távhőhálózat építése során is a helyi vállalkozók kapnának lehetőséget. Ahol lehet, ott közmunkások is dolgozhatnak; és mint minden nagyszabású építkezésnek, így ennek is van munkahelyteremtő hozadéka. Elképzelhető, hogy az építő cég felvesz még dolgozókat, hogy kellő időben be tudja fejezni a munkát.

 Példaértékű önkormányzati összefogás a sármelléki repülőtérért

A repülőtér kihasználtsága eddig minimális volt (5.oldal)

Hévíz-Balaton Airport néven üzemel ezentúl a sármelléki repülőtér, amelynek új üzemeltetője a hévízi önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló, újonnan bejegyzett társaság.

Mekkora alaptőkével hozták létre az üzemeltető társaságot? – kérdezem Papp Gábortól, Hévíz polgármesterétől?

*A 100%-os önkormányzati tulajdonú üzemeltető társaságot azzal a minimális tőkével hoztuk létre, ami egy cég alapításához szükséges. Mindezt azért tettük, mert a pénzügyi konstrukció összeállításához még várunk segítségeket, de ez nem jelenti azt, hogy az üzemeltetéshez szükséges összegnek egy részét az önkormányzat ne tudná biztosítani; a város költségvetésében több tízmilliós forrást különítettünk el a repülőtérrel kapcsolatos feladatok ellátására. Tehát szükség esetén az önkormányzat ebből a pénzből átutalhat az üzemeltető kft.-nek.  

Fikusz benjámin

Most akkor mire vagyunk szerények,Schiffer képviselő úr? (6.oldal)

Szakasits Árpád kezéhez vér tapad, hiszen a koholt vádak alapján kivégzett Csornoky Viktor kairói nagykövetet azért pécézték ki, mert Tildy Zoltán veje volt. Szakasits, a dédpapa, nagyravágyó emberként valójában a köztársasági elnök székére pályázott. Meg is szerezte. Kétség sem férhet hozzá, hogy a terrorállam emblematikus képviselője volt. Most akkor mire vagyunk szerények, kedves Schiffer képviselő úr? A járt út, úgy látom, nem idegen az LMP – Schiffer képviselő pártja – számára. A beégett népszavazási kezdeményét nyereményjátéknak álcázott aláírásvásárlással élénkítette, ám így is elbukta. Pedig a Klubrádió kampányolt nekik, törvénytelenül. Természetesen és nagyon helyesen az OVB kifogást jelentett be a parasztvakításnak beillő, kispályás akció ellen. Lehet más a politika! A mássághoz már csak a kékcédulázás hiányzik. A politikai gödörből hol érdektelen népszavazási kezdeménnyel, hol az ügynökügyek meglovagolásával remélnek kikerülni, pontosabban a sajtóba bekerülni. Nézzük a csupasz tényeket: adott egy politikai haszonszerzésből gyilkoló dédapa s annak egyenesági leszármazottja. Schiffer, Szakasits dédunokája a dédpapa harcostársai által megfigyeltek, megnyomorítottak magánügyeiben való turkálás zaftos dokumentumaiból akar Mónika show-t rendezni. Természetesen politikai haszonszerzés reményében.

 Magasabbra kell nőni a gyomnál

Figyelve az országunkat ért bírálatokat, hallhatjuk, milyen szellemi nívón szólalnak meg a kritikusok (9.oldal)

Beszélgetés Jókai Annával

*A VIII. kerületben születtem, oda jártam iskolába, és fiatalasszonyként is Józsefvárosban laktam. Ott lettem író, ott születtek a gyermekeim, és ott is tanítottam. A kitüntetéseket, a díjakat pedig aszerint ítélem meg, hogy mikor kapom, milyen szituációban, és mennyire tudok nekik örülni. A Kossuth- díjon és a Prima Primissima-díjon kívül is vannak nagyon fontos és kedves díjaim, ilyen pl. a Stephanus-díj vagy a Magyar Örökség-díj. Nemrég számoltam össze a Magyar Művészeti Akadémia honlapja számára, hogy majdnem 20 kitüntetésem van, és az is az igazsághoz tartozik, hogy Kispest – jelenlegi lakhelyem – és Erzsébetváros – ahol 30 éven át laktam – megelőzte a díszpolgári cím adományozásában Józsefvárost. Számomra a VIII. kerület nagyon tanulságos terep volt. A Kemény Zsigmond utcában éltem, ami az akkori Józsefváros feltörekvő részéhez tartozott. Láttam, hogy a kerületben miként élnek az emberek. Első könyveim – a 4447 és a Tartozik és követel – is ebből az élményből táplálkoztak. Hibásnak tartom azt, amikor egy kerülettel szemben születnek előítéletek. Nem szabad egy dolog miatt az egészet elítélni, hiszen egy nagyon nehéz sorsú, sok gonddal küszködő környezetről van szó, és ízlésemnek nem felel meg, amikor gúnyosan „nyóckernek” titulálják. Bizony nagyon gazdag budai kerületekben is élnek rossz minőségű emberek, és fordítva is igaz, Józsefvárosban sok becsületes, törekvő polgár lakik. Bízom benne, hogy a kerület új és agilis vezetése megpróbálja megoldani a helyi gondokat.

 Az építészet egyszerre szakma és szellemi munka

A szellem nem demokratikus hanem hierarchikus

Beszélgetés Csernyus Lőrinc Ybl-díjas építéssszel

Tehát a háztervezés az alap. Szintén lényeges: egy ház – egy gondolat. A legnehezebb végigvinni, hogy egy házon ugyanaz a gondolat érvényesüljön az alaprajzi elrendezéstől, a metszeteken át a legutolsó részletig. Az okozza a gondot, hogy hajlamosak vagyunk elveszni a részletekben, és akkor a ház már a „higított bor” kategóriájába esik. Sajnos egyre többször fordul elő, főleg magánházak esetében, hogy bejön a megrendelő, aki úgy gondolja, az „én házam, az én pénzem”, és ezért alkalmazotti tudattal rendelkező építészekhez fordul. Divatszínek, divatirányzatok vannak: tűzép-barokk, mediterrán, neo-Bauhaus. A helyszín nem számít. Ez az amitől én irtózom, hiszen ugyanolyan környezetszennyezésről beszélhetünk, mint amit a kipufogógáz okoz.

 A szocpol kibővítését javasolja a Népesedési Kerekasztal (12.oldal)

Cél a magasabb végzettségű gyermekes szülők elleni negatív diszkrimináció megszüntetése

/Lapzártakor kaptuk a hírt, hogy április 3-án elhunyt dr. Kopp Mária orvos, pszichológus, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének tudományos igazgatóhelyettese. Adjon az Úr örök nyugalmat neki. Múlt hét csütörtökön a professzor asszony utolsó sajtótájékoztatóján vettünk részt…./

Az alapelv: a kívánt, tervezett gyermekek megszületésének támogatása. A cél a választás valódi lehetőségének megteremtése, valamint a társadalom részéről rendkívül ambivalensen fogadott gyermekvállalás elfogadtatása és honorálása. Miközben a magyar társadalom az értékek szintjén a leginkább családbarát Európában, ez sokkal kevésbé nyilvánul meg a munkahelyek, helyi közösségek szintjén és a médiumok többségében. El szeretnék érni, hogy választhassa méltó módon és értékként elismerten a gyermekgondozást az, aki ezt látja a családja számára a legjobbnak, ugyanakkor támogassuk azokat a fiatalokat, akik a gyermek megszületését követően viszonylag korán újra munkába szeretnének állni.

 Elektronikus és átláthatóbb lesz az engedélyezési eljárás

A legfontosabb: az adminisztratív terhek csökkentése (12.oldal)

Jövőre már elektronikusan történik az építési engedélyek iránti kérelmek fogadása és az ügyintézés is – közölte március 28-ai sajtótájékoztatóján dr. Szaló Péter, a Belügyminisztérium területrendezési és építésügyi helyettes államtitkára. Hozzátette, mindez egy közel 90 százalékos uniós támogatású, összesen 1,1 milliárd forintos fejlesztés eredményeként, az e-közigazgatás részeként valósul meg. Magyarországon 390 első fokú és 20 másodfokú építésügyi hatóság működik: a járási rendszerre való áttéréssel ezek száma a felére csökken, miközben az építésügyi hatósági feladatok az önkormányzati jegyzők hatásköréből állami kézbe kerülnek.

 A méltatlanul elfeledett művészpolitikus

Bánffy Miklós vándorkiállítás az Operaházban (13.oldal)

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gróf Bánffy Miklós, a méltatlanul elfeledett művész-politikus emlékére vándorkiállítást hozott létre. A kiállításnak április 3-ától a Magyar Állami Operaház Vörös Szalonja ad otthont. A tárlat június 24-éig az előadások előtt és a felvonások közötti szünetben látogatható. Ókovács Szilveszter, az Operaház kormánybiztosa a kiállítás megnyitóján közölte, amikor bennünket kb. két hete az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársai, igazgatóasszonya felkerestek és ezt a kiállítást az Operaházba ajánlották, nem hittük azt, hogy mindebből ilyen hamar tárlat lehet. Nagy hiba lett volna kihagyni ezt az ajánlatot, hiszen Bánffy Miklós kormánybiztosként, intendánsként jelentős feladatot vitt véghez a magyar kulturális életben. Ami a legfontosabb szerintem ebben a tekintetben az az intendánsnak Bartók Bélához fűződő kapcsolata. 1910-ben megírja Balázs Béla a Kékszakállú herceg vára librettóját, és arra, Kodályt megelőzve, szinte lecsap Bartók Béla és néhány hónap alatt elkészül a zenével. De azt nem tudja előadni sehol. Ezt a helyzetet Bánffy Miklós oldotta meg, aki 1918-ban bemutatja az Operaházban ezt a remekművet Ernesto Tango vezényletével. A díszlettervező pedig maga Bánffy Miklós. 1917-ben pedig a Fából faragott királyfi balettet mutatták be, melynek szintén ő volt a díszlettervezője.

 Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32., I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575. Telefon és telefax: 781-3236, 06-30/754-5017. E-mail: info@magyarforum..hu

Kiadja: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány.