vissza a főoldalra

 

 

 2012.03.30. 

A Szakasits család a Pulitzer-díjas szíve csücske

Ac(z)élos akció

A Lázár kontra Schiffer csatározásba bekapcsolódott a mindenféle kitüntetésekkel és díjakkal, legutóbb Pulitzer-emlékdíjjal dekorált Aczél Endre, élesre köszörült és mérgezett tollával (Nagypapa, szégyen ¨C Népszabadság, 2012. március 17). Cikkének beköszönő mondata szerint Lázár János egy érzéketlen fatuskó. Talán azért kezdte így a mondandóját a neves szerző, hogy az olvasóknak még véletlenül se legyenek kétségeik, melyik s milyen zászló alól indult hadba, s jött indulatba. Fölpörgetett érzelmi állapotát nem is titkolja: most engem fog el a düh a Schiffer-felmenők előéletének a felemlegetése miatt. Szerinte ugyanis az írása címében említett nagypapát, Schiffer Pált Kádárék valamilyen okból kiírták a politikából.

 Aczél Endre elismeri, hogy Schiffer Pál a politikából való állítólagos kiírás időszakában betöltött ugyan fontos tisztségeket, beosztásokat, de nem részletezi ezeket. Pedig nem ártott volna! A Kádár-rezsim idején ugyanis volt Schiffer Pál vezérigazgató-helyettes az Állami Biztosítónál, kereskedelmi kirendeltségvezető Oslóban, majd Bernben, elnökhelyettes az MTI-nél, vezérigazgató az IBUSZ-nál, nagykövet Norvégiában, majd a bécsi ENSZ-központban a magyar képviselet nagyköveti rangú vezetője, nyugállományba vonulásáig. Mindez azonban Schiffer Pálnak nem volt elég, és 1982. április 5-én személyes hangú levelet írt Kádár Jánosnak. Egy utólagos panaszlevelet. Akkor, 71 évesen, háttérbe szorítottnak, méltatlanul mellőzöttnek érezte és állította be magát, sőt még valamiféle nyilvántartott üldözöttnek is. Üldözöttnek az imént vázolt karrier után!

Két hét múlva megérkezett Kádár János elvtársi válasza. Az MSZMP Központi Bizottság első titkára megnyugtatta és biztosította Schiffer Pált arról, hogy politikailag és teljes mértékben rehabilitált vagy. Sehol, semmiféle nyilvántartás nincs, ahol Te megbízhatatlan emberként szerepelnél. Szakasits Árpád ¡K mint egyesült pártunk Központi Bizottságának tagja hunyt el, tehát róla Reád semmiféle árnyék nem vetődhet. Korábbi munkába állításoddal kapcsolatos huzavonák mögött ne keress nem létező politikai okot, azok valószínűleg az eljáró emberek hibáira, esetleg az adott munkakörökkel kapcsolatos igényeidre vezethetők vissza.

Erős a gyanúm, hogy Kádár János utolsó félmondatát kellene tüzetesebben vizsgálat alá vonni. Erről azonban Aczél Endre nem tett említést, talán nem is tudott róla. Inkább ha gonoszkodni akarok egy kicsit felvezetéssel Pozsgay Imre és Szűrös Mátyás múltján és jelenén csemegézik. Így nekironthat a Fidesznek is, a kormánynak is, Orbánnak is. De nem csupán ezzel!

Bár én Aczél Endréhez hasonló ismertséggel és elismertséggel soha nem rendelkeztem, és ezért talán illetlenség is leírnom, de engem a következő sorait olvasva fogott el a düh. Persze nem Pulitzer-díjas düh, hanem csak egyszerű, hétköznapi, hozzám pászított. Eszébe jutott ma valakinek (ne jusson), hogy hány rendszerműködtető MSZMP-tag ücsörög az Orbán-kormányban, hogy Martonyi külügyminiszter édesapja a megtorlások idején a szegedi egyetem jogi karának dékánja volt?

Azt nem tudom, mert nem is nagyon érdekel, hogy az Orbán-kormányban hány egykori MSZMP-tag van. Nem érdekel, mert ha nem is tudnám, Illyés Gyulának akkor is elhinném, hogy hol zsarnokság van: mindenki szem a láncban. Az viszont fölháborít, ha valaki, akár tudatlanságból, akár gonoszságból, akár higgadtan, akár dühösen igaztalanul gyanúsítgat. Mert Martonyi János külügyminiszter édesapját összefüggésbe hozni az 1956-os forradalmat követő megtorlással, még ha ilyen alattomosan csúsztatva is, arcátlanság, nem egyéb alávaló mocskolódásnál. Erre a kijelentésre feljogosítva érzem magam, és ha Aczél Endre és elvben társai kíváncsiak a miértre, könnyedén utánanézhetnek.

Tiszteletlenségnek tartom azt az embert gyanúba keverni, aki már az 1940-es évek végén az ÁVO célszemélyeként megfigyelés alatt állt. Ha valaki veszi a fáradságot és van lehetősége utánanézni annak, hogy az 1960-as évek közepén a BM Csongrád megyei Rendőr-főkapitányság Politikai Osztály „Marton” fedőnéven, személyi dosszié keretében kit tartott ügyszerű operatív feldolgozás alatt, az megtudhatja, hogy ez a célszemély is Martonyi János szegedi jogászprofesszor volt, a mostani külügyminiszter édesapja. A Pulitzer-emlékdíjas Aczél Endre tudatát azonban feltehetően elborította a vörös gyűlölet köde és azt sem bánta, ha ártatlanul gyanúsítgat, ha így az Orbán-kormány külügyminiszterén is foltot ejthet. Azt a külügyminisztert vette célba, akit már nem egyszer támadtak, s aki eddig minden esetben tisztázta magát a megalapozatlan vádaskodások alól. Az ő történetéhez nekem csupán egyetlen megjegyzésem van, amiről csak nagyon kevesen tudunk. Most szokásommal ellentétben kifecsegem a titkot. A jelenlegi magyar politikai elithez tartozók körében már csupán egyetlen van, aki a kommunista diktatúra évtizedeiben az állambiztonsági szolgálatnak két alkalommal is bizalmas nyomozás alatt álló célszemélye volt. Ez pedig nem más, mint Martonyi János külügyminiszter. A vele kapcsolatos összes többi kóbor pletykálkodásnak nincs jelentősége.

Aczél Endrének az egyik figyelmeztető befejező mondata a következő: Az emlékezet szelektív, pláne ha politikai érdek működik közre. A Pulitzer-emlékdíjas szerzőnek gyaníthatóan nem az emlékezetével van baj, hanem a tájékozatlanságával és az ebből eredő felelőtlenségével. Ez pedig tényleg szégyen.

 

Bálint László