vissza a főoldalra

 

 

 2012.03.30. 

Eszme nélkül nem él, csak létezik az ember

Cselekedete világító fáklya a jövő nemzedékének

Dr. Szájer József szerint a hamisítás, az igazságért való küzdelem nem ért véget, mert ma is vannak olyanok, akik megpróbálják jelentéktelenné tenni a mártír Bauer Sándor emlékét; a fideszes európai parlamenti képviselő erről Bauer Sándor szobrának avatásán beszélt március 18-án Budapesten. A VIII. kerületi Mátyás téren elhelyezett és Hargitai Ottó által alkotott szobor Bauer Sándornak állít emléket, aki 1969. január 20-án felgyújtotta magát a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében, így tiltakozva Magyarország szovjet megszállása ellen. Bauer Sándorról a közelmúltban utcát neveztek el, és a Nemzeti Múzeum falán tábla hirdeti tettét. Először, 2000-ben a Magyar Igazság és Élet Pártja józsefvárosi önkormányzati képviselői vetették föl a helyi újságban, hogy Bauer Sándornak emléktáblát kéne állítani. Eltelt 12 esztendő és Vácz Gyula, Bauer Sándor nagybátyja a szoboravatáson közli: a VIII. kerület számára ajándékozom Bauer Sándor szobrát. Kérem, vegyék át tőlem olyan nagy szeretettel, mint amilyen szeretettel én azt felállítottam. Az avatáson részt vett dr. Kocsis Máté országgyűlési képviselő, Józsefváros polgármestere, László Tamás országgyűlési képviselő, Rákospalota polgármestere, Pályi Gyula Dunabogdány polgármestere és Döbrentei Kornél Alternatív Kossuth-díjas költő. Több 1956-os szervezet képviselte magát, és az emlékező ünnepségen megjelentek Bauer Sándor hajdani tanítónője és osztálytársai is.

            „Munkásruhában és bakancsban volt, kabát és sapka nem volt rajta. A peronon utazott, a lába között kétfülű táska volt, amiben üvegek voltak. Emlékezetem szerint 3-4 darab. Kérdésemre azt válaszolta, hogy az üvegekben ital van; házibulira megy. Feltettem neki a kérdést, miért nem kínál meg az italból? Azt válaszolta: nem kínál meg, mert ki van számítva, így is kevés lesz. Annyit mondott még, hogy adjam át üdvözletét a zuglói ismerős fiúknak. A szokásos módon viselkedett. Nem vettem észre idegességet, sem szomorúságot” ¨C a volt általános iskolai osztálytárs vallott így később a rendőrségen ¨C kezdte emlékező beszédét Kocsis Máté. Mielőtt elindult volna, nemzeti színű zászlócskákkal díszítette föl a lakást. Három búcsúlevelet hagyott. Az osztálytársainak ezt írta: „eszme nélkül nem él, csak létezik az ember.” Majd felgyújtotta magát. A korabeli rendőrség egyszerű öngyilkosságnak állította be az ügyet, pszichopatának bélyegezték, a dossziéja a „Fáklyás ügy” címet kapta. Hosszú évekig tilos volt beszélni róla. Most azonban, talán némi kárpótlásul a 32 éves hallgatásért, szobrot állítunk a munkásruhás fiatalembernek. Márpedig szobrot csak a legnagyobbak kapnak, mert egy szobor mementó is egyben. Miért is példa az, akinek szobrot emeltek? A munkásruhás fiatalember azért, mert hazafi volt: sorstársait, népét, nemzetét igyekezett menteni önfeláldozó tettével. Tettével igazán önzetlen közösségi emberré vált.  - fűzte hozzá a politikus. Itt állunk a fiatal munkásruhás fiatal fiú szobrának avatásán, akinek neve is van, minthogy volt az eltitkolt 32 év alatt is. Neve kitörölhetetlen lesz a tankönyvekből: Bauer Sándor. Aki egyike volt azoknak, akiknek köszönhetjük a rendszerváltást, s aki tettével rettegésben tartotta a kádári titkos és kevésbé titkos rendőrséget ¨C zárta beszédét a fideszes kerületvezető.

            László Tamás beszédében úgy fogalmazott: azt, hogy Bauer Sándor boldog volt-e, nem tudni, de hogy szabad és bátor volt, az biztos. Felidézte, a XV. kerületi Fidesz és Fidelitas szervezésében 2005. január 28-án tartottak először megemlékezést Bauer Sándor sírjánál, a rákospalotai temetőben. Azon a bensőséges megemlékezésen elhatároztuk, hogy a fiatalság helyi ünnepévé igyekszünk tenni Bauer Sándor rákospalotai temetésének évfordulóját¡K Bauer Sándor három napig haldoklott az égési osztályon, és a BRFK politikai vizsgálati osztálya még a kórházi ágyán őrizetbe vette. Idézek a vizsgálati alosztály január 22-én kelt határozatából: „az volt a célja, hogy ilyen módon tiltakozzon a szovjet csapatok Magyarországon való tartózkodása ellen. Az eddig beszerzett adatokból az is megállapítható, hogy barátai, ismerősei körében a szovjet csapatokra, a Magyar Szocialista Munkáspártra és a Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormányra izgatás megvalósítására alkalmas kijelentéseket tett. Szabadlábon hagyása esetén a köznyugalmat zavarná” ¨C írják egy mozgásképtelen, haldokló fiatalemberről. Bauer Sándor halála után jóformán mindenkit kihallgattak, aki kapcsolatba került vele. Azt azonban senkivel sem közölték, hogy Sándor 1969. január 23-án, hajnalban meghalt. A temetésre rendőri biztosítás mellett került sor 1969. január 28-án, reggel kilenc órakor. A temetőt már korábban ellepték az állambiztonság emberei ¨C emlékeztetett Rákospalota polgármestere, aki szerint ennek a fiatalembernek az életéből példát kéne állítani. Akik itt vannak ezen az emlékezésen, példát mutatnak, és szabad, bátor emberek. Bauer Sándor annak a Jan Palachnak a példáját követte, akinek a temetésén 800 ezer cseh polgár jelent meg. Minden második prágai jelen volt Jan Palach temetésén. Legyünk mi is szabad és bátor emberek ¨C mondta László Tamás a XV. kerület polgármestere.

            Ezt követően Döbrentei Kornél lépett a mikrofonhoz, aki, mielőtt elszavalta volna Bauer Sándor emlékére írt versét, elmondta Bauer Sándor nemzeti lelkiismeretet testesítve meg, egymaga feláldozta magát. Jan Palach, a prágai Károly Egyetem hallgatója 1969. január 16-án gyújtotta fel magát a Vencel téren, ekként tiltakozva hazája szovjet megszállása ellen. A 17 éves autószerelő-tanuló Bauer Sándor Jan Palach mártíromságát követte, és Ceausescu-rendszer ellen hasonlóan protestált 1970-ben a börtönből kiszabadult székelyföldi Moyses Márton, amikor Brassóban, a megyei pártbizottság előtti téren felgyújtotta magát. Ők hárman méltó utódai voltak Mansfeldéknek. Döbrentei Kornél Fáklya c. költeményének két sora olvasható a szobor talapzatán: Felmutatja, vézna kamaszból miként lesz robosztus/ tűznyalábokból épített lángkolosszus.

            2001. október 17-én szép ünnepségre került sor a Nemzeti Múzeum lépcsőjénél. Bauer Sándor áldozatára emlékeztető táblát helyeztek el Szájer József szavai kíséretében. Most is Szájer úr mondta az avató beszédet, melynek elején elmondta, hogy a Népszabadság január 21-ei száma a tényeket meghazudva közölte Bauer Sándor áldozatát. Elhallgatta egy fiatalember önfeláldozó próbálkozását, hogy felkeltse a magyar nép, a szovjet elnyomás alatt élő más nemzetek állampolgárának figyelmét, hogy szolidaritást vállaljon cseh barátunkkal, Jan Palachhal, az elnyomó rezsim embertelenségére, és az egyéni szabadság, az emberi jogok hiányára felhívva a figyelmet. Bauer Sándor a kommunista diktatúra felfogásában nem volt más, mint egy kiforratlan eszmékkel rendelkező, meggondolatlan fiatal, akinek tettét és motivációit, gondolatait titokba kell tartani ¨C mondta a fideszes európai parlamenti képviselő, majd hozzátette, a világ egyik legerősebb országa által támogatott diktatúra egy 17 éves fiatalembertől ijedt meg. Bauer Sándor kisgyermekként élte át 1956 szörnyűségeit, amikor a szovjet csapatok szétlőtték Kacsoh Pongrác úti lakásukat, megszenvedte a kommunizmus korrupt világát, mikor másokat részesítettek előnybe a felvételikor. Társadalmi felelőssége már egészen korán megmutatkozott. A kommunizmussal való elégedetlenségét soha sem rejtette véka alá. Ifjúsági klubot alapított, és nyíltan hirdette rendszerellenes szemléletét. A néppárti EP-képviselő a megemlékezésen elmondta, hogy a hamisítás, az igazságért való küzdelem nem ért véget, mert ma is vannak olyanok, akik megpróbálják jelentéktelenné tenni a mártír emlékét. Bauer Sándor tisztában volt azzal, hogy tettével nem fog megváltozni a rendszer, de tudta, cselekedete egy jelzés,egy világító fáklya nekünk, a jövő nemzedékeinek, az akkor élő embereknek. Bauer Sándor a kommunista rendszer egyik önkéntes áldozata volt - fogalmazott a fideszes politikus. A Mátyás téri szobrot Szájer József és a néhai Bauer Sándor nagybátyja, Vácz Gyula leplezte le. Vácz Gyula ezután emléklapokat adott át azoknak, akik közreműködtek a szoborállításban. Bauer Sándoron átgázolt a kommunista rendszer, de ne hagyjuk, hogy tette feledésbe merüljön.

 

Medveczky Attila