vissza a főoldalra

 

 

 2012.11.03. 

Civil-díj Hedvignek és ügyvédjének

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala V. Országos Konferenciája keretében Civil Társadalom Fejlesztéséért Díjat adományozott Zák-Malina Hedvignek és ügyvédjének, Roman Kvasnicának. Az indoklás szerint Hedvig az emberi jogaiért és igazáért való több éves kiállásáért, töretlen erkölcsi tartásáért és az igazságosságba vetett megingathatatlan hitéért kapta a díjat. Ügyvédje, Roman Kvasnica pedig több éves kitartó jogérvényesítő munkájáért, Zák-Malina Hedvig méltó jogi képviseletéért és az emberi és kisebbségi jogok melletti önzetlen kiállásáért részesült a kitüntetésben. A laudációt Vrabec Mária, a Hedvig-könyv szerzője mondta. Hedviggel kapcsolatban annak a meggyőződésének adott hangot, hogy "a valaki megtanult emelt fővel élni egy olyan teherrel, amit igazságtalanul raktak rá, akkor az Hedvig." Rámutatott, ha volt valami jó dolog az ügyben, az Roman Kvasnica kiállása, mert a tisztesség nem nemzetiségfüggő. Emlékeztetett arra, hogy Kvasnica akkor állt Hedvig mellé, amikor még sok magyar sem hitt neki, Kvasnica nélkül Hedvig ügye csak a magyarok ügye maradt volna. Hedvig sokat mondó szavakkal köszönte meg a díjat: Ez az első díj, amit a szlovákiai magyaroktól, az enyéimtől kapom. Roman Kvasnica ügyvéd nem tudott részt venni a konferencián, ezért videóüzenettel üdvözölte a jelenlévőket. A Civil Társadalom Fejlesztéséért Díjat a Dél-szlovákiai Civil Információs Hálózat alapította 2006-ban. 2011-től gondozója és adományozója a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala. A díjjal minden évben olyan kiemelkedő személyiséget jutalmaznak, aki önkéntesként, szervezőként, vezetőként, szponzorként vagy mecénásként aktív szerepet vállalt a szlovákiai magyar civil szektor építésében, fejlesztésében, kapcsolatrendszerének alakításában és bővítésében. 2006-ban a díjat Scsaurszki Tamás, a Mott Alapítvány közép-európai igazgatója kapta, a nemzetközi civil kapcsolatok és a magyar civil szektor szakmai fejlesztéséért.

2007-ben Huncík Péter vállalkozó, a Márai Sándor Alapítvány igazgatója részesült a kitüntetésben, a szlovákiai magyar civil szektor anyagi támogatásáért, mecénás tevékenységéért. 2008-ban Dittel Laura, a Kárpátok Alapítvány igazgatónője eddigi munkájáért, a civil szervezetek segítéséért és támogatásáért kapta meg a díjat.

2011-ben Csaláné Erdélyi Kornélia (1941-2011), a Kassai Polgári Klub elnöke a szlovák-magyar viszony jobbítása és Kassa város kulturális értékeinek megőrzése érdekében kifejtett áldozatos munkájáért részesült posztumusz díjban. Molnárné Jakubecz Katalin (1960-2011) az Ipoly-hidak Újjáépítéséért Polgári Társulás elnöke szintén ebben az évben kapta meg a posztumusz díjat. Ő a szlovákiai magyar közösségért, a határ menti együttműködés jobbításáért, és az Ipoly-hidak újjáépítésének kezdeményezésért kapott kitüntetést.

 

(Forrás: Felvidék.ma)