vissza a főoldalra

 

 

 2012.11.07. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIV. évfolyamának 45. száma!

A tartalomból:

IN MEMORIAM CSURKA ISTVÁN

Csurka István: Látni kell megtanulnunk (2.oldal)

Bocskai István azt követelte a Prágában székelő magyar királytól, már mint megválasztott erdélyi fejedelem, aki ekként elismeri a királyt maga fölött, hogy nevezzen ki nádort Magyarországra, és ugyanakkor ne nevezzen ki magas hivatalba és várkapitánynak, magasabb tisztviselőnek csak magyar származású magyart. Nemzeti politikát követelt, jogot és pozíciót, helyi hatalmat a szétzilált magyar rendeknek, igazságos elosztást és felekezeti egyenlőséget. S mindezt a Habsburg királytól, a német-római császártól. A világbirodalomban egyes-egyedül.

 Porga Gyula az Év polgármestere

Az adott város szellemi kisugárzását erősíti a színháza (4.oldal)

Tihanyban, a polgármesterek találkozóján adták át a szervezők internetes oldalán lebonyolított szavazás eredménye alapján a legjobb önkormányzati illetve hivatali vezetők díját. Az Év polgármestere címet az idén Porga Gyula, a veszprémi önkormányzat vezetője nyerte el.

 Üdülőváros a fejlődés útján

Balatonboglár kulcsszerepet tölthet be a hazai sportéletben a Nemzeti Kézilabda Akadémiával (4.oldal)

Balatonboglár uniós támogatással 512,6 millió forintos beruházással fejlesztette járóbeteg-szakellátását, amivel nemcsak a település lakossága, hanem a vonzáskörzetében élő mintegy húszezer ember számára is emelte az egészségügyi ellátás színvonalát. A fejlesztésekről Mészáros Miklóst, Balatonboglár polgármesterét kérdezem.

 Az egészségturizmusban még sok lehetőség rejlik

Ne a külföldi közvetítő cégek fölözzék le a bevétel negyedét (5.oldal)

Szűcs László, a Magyar Fogászati Turizmus Programiroda vezetője: Annak érdekében, hogy Magyarország megőrizze és megerősítse piacvezető szerepét Európában és a 2016. év végére a szektor globális piacvezetője lehessen, ahhoz jelentős marketingköltésekre lesz szükség. Jelen pillanatban a magyar fogászatok, üzemmérettől függően, körülbelül 10-30 millió forintot költenek el éves szinten kommunikációjukra. A szórás láthatóan nagy, a teljes büdzsé, a 400 db, külföldivel foglalkozó praxis esetében ma kb. 4-5 Mrd Ft. Természetesen ennél jelentősen magasabb marketingköltéségeik is vannak a nagyobb 40-50 főt foglalkoztató, átlagon felül teljesítő rendelőknek, és jóval szerényebb büdzséjük van a 2-3 fős mini-klinikáknak.

 Szarvasi az év alpolgármestere

A helyi kistermelők a kereskedelmi láncolaton keresztül több boltba el tudják juttatni portékájukat (7.oldal)

Besenczy Zoltán, Szarvas város alpolgármestere kapta meg az Év alpolgármestere díjat. Az elismerést október 18-án vette át Tihanyban, a XVIII. Városi Polgármesterek Randevúján. Ezt a rendezvényt 1995 óta minden évben megszervezi a Szféra Kft., s a díjakat a lakosság internetes szavazatai alapján ítélik oda.

 Lehel kürtje Iránban

Irán óriási piac, elsősorban mezőgazdasági termékeinkre lenne igény (7.oldal)

Jászberény iráni testvérvárosában, Jazdban felavatták a jászsági település által adományozott emlékművet: a Lehel kürtjét. Illetve a Jászberény város címerét ábrázoló zománc-fém plasztika a település főterén kapott helyet.

Szabó Tamás, Jászberény polgármestere: Az irániak egészen békés környezetben élnek. Ez a település, és amit láttunk az országból, teljesen normális, békés életvitelre és életmódra utal. Ezért élesen el kell választani a nagypolitikát és a települések közötti, inkább érzelmi alapon szövődött kapcsolatot. Az ott élő emberek – legyen ez a félmillió jazdi, vagy bármelyik iráni – azt gondolom, hogy alapvetően pont olyan érzésekkel élnek mint mi, és ők sem szeretnének háborút.

 Gyermekek és idősek egyaránt áldozatul estek a partizánok kegyetlenségeinek

A lélekharang hangja kiáltsa világgá a kegyetlen megtorlás által halálra gyilkoltak fájdalmát (9.oldal)

Kern Sólya Mária, a városi képviselő-testület elnöke beszédében kiemelte: megtiszteltetés számomra, hogy Szabadka város szolgálatában ellátott tisztségemnél fogva szólhatok önökhöz itt, a 44-es parcellánál. Szomorú, de mégis megtisztelő feladat. 1944-ben háború volt, annak minden borzalmával, bombázásokkal, idegen csapatok ki- és bevonulásával. Azután jött a „fölszabadulás”, ahogyan azt évtizedeken át hivatalosan tanították. 1944 őszén Szabadka polgárai közül sokakat elhurcoltak, megkínoztak, és kíméletlenül kivégeztek. Ha az akkori hatalom részéről véletlenül említésre kerültek ezek az események, kizárólag háborús bűnösökről beszéltek. Legfeljebb néha megjegyezték; talán volt közöttük egy-két ártatlan is. Mi, akik most itt állunk, hisszük, hogy az áldozatok vétlenek voltak.

 A fényművészet mestere

A trendek iránti túlzott megfelelési kényszer elhomályosítja az értékek felismerését (10.oldal)

Csáji Attila festőművész, fényművész, holográfus, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke: A hajdani avantgárd eszköztára is elhasználódhat, és azzal is vissza lehet élni. Én egyszerre voltam nyitott a múlt és a jövő irányába. Ami leginkább taszított: a doktrinerség – bármilyen formában. Ezt a nyitottságot képviseltem akkor is, amikor az avantgárdon belül fontosnak tartottam a helyi hagyományok folytatását.

 20 éves a brassói Reménység Háza

A diktatúra ideje alatt lebontásra ítélték a brassói református templomot (12.oldal)

Fennállásának huszadik évfordulóját ünnepelte a brassói Reménység Háza, amely a dél-erdélyi városban református templom és magyar ház szerepét egyszerre tölti be.

Ménessy Miklós református lelkész: 1963-ban a kommunista diktatúra ideje alatt egyik napról a másikra lebontásra ítélték a város központjában lévő, Alpár Ignác által tervezett református templomot. A templom lebontása a brassói reformátusságban több évtizedes traumát okozott. Hibáztatták a lelkészeiket, önmagukat, a város vezetését is. Nagyváradon, amikor a Szent László Római Katolikus Templomot lebontásra ítélték, körbeülték a város lakói a templomot, és megakadályozták a rombolást.

 Győri Béla: Egy szavuk sem volt igaz

A paraszti társadalom felszámolása a kommunista diktatúrában

Ö. Kovács József nagy könyve kapcsán (15.oldal)

Olvasom az előszóban: Az egyik fóti interjúzás alkalmával már hosszú ideje hallgattam az idős férfi részletes visszaemlékezését a település múltjáról. Kezdetben örülve, hogy szóba áll velem, a szokásos módon nyitottá tettem az interjút, hagytam beszélni, amiről ő jónak látja. Észrevehető volt, hogy az engem leginkább érdeklő 1959–1960. évi történéseket rendszeresen kikerüli. Megszakítva az emlékezést, felolvastam neki egy ügyészségi dokumentumból a megkínzottak névsorával együtt. Ő a vállam fölé hajolva követte a számítógép képernyőjén olvasható szöveget, s minden névnél megjegyezte: „igen, ismerem, de magának erről itt senki nem fog beszélni”. Egy másik sok hasonló közül kiválasztott emlékem a Magyar Országos Levéltár kutatóterméhez kötődik, amikor több hivatalos beszámoló olvasása közben világossá vált, hogy a kollektivizálás elől valójában öngyilkosságba menekült személyek családtagjai talán még ma sem ismerik az elhalálozás valódi körülményeit, mert azokat hamisan ábrázolták, illetve megpróbálták a nyomokat eltüntetni. S ha a hozzátartozók és falubeliek egy része sejtette, tudta is a tényleges okokat, azokról jobbnak látták nem beszélni. Eddig az idézet, és mélyüljünk el a történetben. Ö. Kovács József értekezéséről szóló meditálásom keveredik saját élményeimmel.

 Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32., I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575. Telefon és telefax: 781-3236, 06-30/754-5017. E-mail: info@magyarforum.hu

Kiadja: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány