vissza a főoldalra

 

 

 2012.11.03. 

Berlusconi a politika színpadán kíván maradni

„Sarkozy és Merkel meggyilkolta nemzetközi hitelességemet”

Silvio Berlusconi, a négy év szabadságvesztésre ítélt volt olasz miniszterelnök szombaton bejelentette, hogy a politika színpadán kíván maradni, cáfolva ezzel két nappal korábbi, ezzel ellentétes tartalmú közlését. Sajtótájékoztatóján „váratlannak, hihetetlennek és tűrhetetlennek” nevezte a vele szembeni ítéletet. „Ezer bíró foglalkozott már velem és vállalkozói csoportommal.

 Olaszország nem demokrácia, hanem az ügyészek diktatúrája” – mondta Berlusconi, börtönbüntetését abszurdabbnak nevezve, mint az abruzzói földrengésért elítélt tudósokét.

 Berlusconi egyébként megerősítette korábbi elhatározását, hogy nem jelöli magát miniszterelnöknek, „ugyanakkor megváltoztattam korábbi terveimet” – jelentette ki, s közölte: ahelyett, hogy alapítványa munkájával és a Milan csapatával foglalkozna, ideje nagy részét ismét hazájának szenteli. Politikai programpontokat sorolt fel az alkotmány módosításától az adóreformig.

 Berlusconi tavaly novemberi lemondásáért Németországot okolta. Szavai szerint azért kellett félreállnia, mert Németország nyomást gyakorolt az EU állam- és kormányfői találkozóin, ő viszont olasz kormányfőként nemet mondott a Görögországnak szánt segélyek késleltetésére, a Németország diktálta megszorításokra.

 Miniszterelnöksége idején az olasz gazdaság nehézségeit Berlusconi szerint az okozta, hogy „a német bankok azt az utasítást kapták, hogy adják el a tulajdonukban levő olasz államkötvényeket”. Úgy vélte, Németország okozta az olasz recessziót, „nem engedte meg az Európai Központi Banknak, hogy valóban európai bank legyen”. „Nicolas Sarkozy és Angela Merkel meggyilkolta nemzetközi hitelességemet” – hangoztatta, és úgy véli Mario Monti kormányfő, Merkelnek engedelmeskedve, „végtelen recesszióba” süllyeszti Olaszországot.

 

MTI