vissza a főoldalra

 

 

 2012.11.03. 

A fogyasztót a díjak elemeiről kéne tájékoztatni

Attól félek, hogy a szolgáltatók jövőben nem áthárítják az adót, hanem beemelik a díjba

Támogatja a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ), hogy az Országgyűlés törvénnyel akadályozná meg azt a gyakorlatot, amely szerint a hírközlési szolgáltatók az előfizetőkre hárítják át az őket terhelő adót. Dr. Baranovszky Györgyöt, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége elnökét arról kérdezem, milyen módon hárítják át ezt az adót a szolgáltatók.

 –Október 12-én délelőtt volt az első tárgyalása az egyik hírközlési szolgáltató ellen indított perünknek, melynek az a tárgya, hogy idén május 1-jétől ez a szolgáltató 127 Ft-ot kért külön azért, ha valaki a számláját sárga csekken, vagy személyesen az ügyfélszolgálaton fizeti be. A tárgyalást januárra halasztották el. Érdekes, hogy ez a nagy cég mi mindennel próbálkozik, pl, hogy függesszük föl a tárgyalást, és forduljon a magyar bíróság az uniós bírósághoz. A lényeg, hogy azt a fogyasztó soha nem tudja meg, milyen elemekből áll össze a szolgáltatás díja. Nyolc évvel ezelőtt a csatornázási művekkel szemben indítottunk peres eljárást, mert azt próbáltuk megtudni, mondják meg, miből tevődik össze maga a díj. Attól félek, hogy a következő lépcső az lesz, hogy a szolgáltatók nem áthárítják az adót, az illetéket, hanem beemelik a díjba. Ezt úgy lehetne kikerülni, ha a jogszabály meghatározná, hogy a szolgáltatók külön tüntessék föl az adó, az illeték összegét. Ezért lényeges a fogyasztót a díjak elemeiről tájékoztatni. Sajnos a fogyasztók nem is tudnak beleszólni a díj összegébe, mert sok esetben a díjakat meghatározó önkormányzatoknak érdekeltségük van a szolgáltatásokban.

 Mit javasolnak az elektronikus hírközlési szolgáltatókkal jogvitában álló fogyasztóknak? Egyáltalán érdemes ilyen eljárásokat indítani? Mert sokan azt mondják, úgyis legyűrnek bennünket.

 –Mindenféleképpen élni kell a panaszunkkal. Már annyiban változott a helyzet, hogy a szolgáltatók pozitívan állnak a reklamációkhoz. Tehát foglalkoznak fogyasztókkal, annyira, hogy a levelekre is válaszolnak. Azért is szükséges a kellő esetekben panaszkodni, mert ha nem tesszük, akkor a szolgáltató kijelenti, nem érkezett be hozzájuk panasz. A jogvitában álló fogyasztók – akár jogi személyek is – pedig minden esetben forduljanak a békéltető testületekhez, akik igyekeznek gyorsan, hathatósan és ingyenesen megoldani a problémát. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy mindez sikerül is.

 

Medveczky Attila