vissza a főoldalra

 

 

 2012.11.14. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIV. évfolyamának 46. száma!

A tartalomból:

IN MEMORIAM CSURKA ISTVÁN

Csurka István: Soros György bejövetele (2.oldal)

1985-ben már annyira képtelenek voltak a magyar viszonyok, hogy semmilyen asztaltársaságban nem tettek hangfogót a szájukra az emberek. A rendszer bűzlött és maguk a rendszer védnökei, funkcionáriusai is csak hivatalos alkalmakkor védelmezték. Bor mellett, a kiskocsmáktól az előkelő helyekig, a talponállóktól a bögrecsárdákig mindenki – valamilyen módon – versenyben szidta a rendszert. Pontosabban az elidegenedett rendszert, valami általánosat, valami „ez van”-szerűt, valami képtelen felsőbbséget. A világot. A tahóságot, a vaskalaposokat. A Keletet. A liberalizmust soha. Mert a liberalizmus, hiába volt már több nagy elemző műben összekötve és együtt vádolva a bolsevizmussal, az egész európai fejlődés eltorzulásával, ezeket még nem ismertük, illetve nem tettük magunkévá, mert a bőrünkön semmilyen liberalizmusból származó horzsolást még nem éreztünk.

 Újra tündökölhet a főváros ékessége

Kialakítjuk a Magyar értékek kapuját, ahol bemutatjuk országunk értékeit (4.oldal)

2014. március 30-ára készül el a budai Várkert Bazár rekonstrukciója. Október 26-án kiírta a Várkert Bazár rekonstrukciójáról szóló közbeszerzési eljárást a Várgondnokság Nonprofit Kft. és az I. kerületi önkormányzat, a tender bontása pedig december 10-én lesz.

Dr. Zumbok Ferenc kormánybiztos: Az eredeti elképzelés szerint – azért is alakultak ki a kis fülkék – üzletek nyíltak volna a polgárság számára. Ez nem sikerült, de üzemelt az épületegyüttes mint női festőiskola, mint történelmi arcképcsarnok, és volt a magyar szobrászművészek műhelye is. A ’60-as években a KISZ úgy döntött, ide hozzák a rockzenekarokat, mert a területen ellenőrzött körülmények között tud a fiatalság szórakozni. Így aztán létrejött a Budai Ifjúsági Park. Ez sem volt jó funkció, mert nem azért építette a Várkert Bazárt Ybl mester, hogy ott tízezer ember ugráljon, kiabáljon. Mindennek látszik az eredménye, ha a leomló falszakaszokra tekintünk.

 Négymilliárdos fejlesztés Szekszárdon

Az alvállalkozói körben meghatározó a szekszárdiak jelenléte (4.oldal)

A munkaterület átadásával megkezdődött a szekszárdi városközpont rekonstrukciója, és folytatódnak az egy éve felfüggesztett Agóra-program munkálatai is. A vármegyeháza kertjét lépcsőkkel nyitják meg a Béla király tér felé, valamint többek közt felújítják a sétányokat is. A szekszárdi fejlesztésekről Horváth István polgármestert kérdezem.

„A Babits Mihály Művelődési Házban a régi moziterem átalakításával 500-600 főt befogadó konferencia-és közösségi teret tudunk létrehozni. Erre nagy az igény, mert a megyeközpontban nincs olyan közösségi tér, ahová több mint 100 embert egyszerre be tudnának fogadni konferenciára vagy akár egy koncert megtartására.”

 Orbán Viktor Hévízt ajánlotta a szaúdi házelnöknek

A testvérvárosi kapcsolatokkal új piacokat tudunk megnyitni (5.oldal)

Magyarországi tartózkodása során november 8-án Hévízre is ellátogatott Szaúd-Arábia tanácskozó gyűlése, a Madzslisz as-sura – az ottani parlament – elnöke. Abdallah as- Sejket és kíséretét a városházán fogadta Papp Gábor polgármester és Kepli József János alpolgármester.

Papp Gábor: A majd egy órás sajtóbeszélgetésen Abdallah as-Sejkkel ismertettem Hévíz és a térség adottságait, és ő nagyon érdeklődött a gyógyászat, a turizmus iránt. Ezenkívül többször is megkérdezte, hogy milyen befektetési lehetőségek vannak Hévíz városában és térségében. A beszélgetést ünnepi ebéd követte, melyen részt vett a Magyarországról Szaúd-Arábiába delegált nagykövet, aki egyértelműen pozitívnak ítélte mind a találkozót, mind a házelnök úr érdeklődését.

 Törvényszerű volt, hogy részt veszek a forradalomban

85 éves Gyarmati Dezső háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a Nemzet Sportolója (6.oldal)

Később is nagy Csurkista voltam, maradtam, Pista hívott is, hogy tartsak vele a MIÉP-be, de nem volt elég bátorságom vele menni, nem volt elég merszem hogy vele együtt lépjek. Halálával személy szerint is nagy veszteség ért, mert hatvan évig voltunk barátok, és amióta ismertem, nagy tisztelője voltam mint írónak, és mint magyar embernek egyaránt!

 A mai napig elevenen él bennünk Csurka István szabadkai látogatásának emléke

Szerbiában 2010-ig nem létezett civil szervezetekről szóló törvény, előtte a titói „jogszabályok” voltak érvényben (7.oldal)

A szabadkai Nyitott Távlatok civil szervezet elnöke november 3-án a Magyar Házban filmvetítéssel egybekötött konferenciát szervezett az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei és Nagy Imre mártír miniszterelnök emléke előtt tisztelegve. Kudlik Gábor úrral a konferencia szünetében beszélgettünk.

„2001-ben Orbán Viktor és Zoran Djindjic adta át a szabadkai főkonzulátus épületét, s az azt követő a palicsi Szent István-napi ünnepségen felvetettük azt, hogy 1956-tal is kéne foglalkozzunk. Helyes, szervezd meg – biztattak. A biztatásnak és a szervezésnek az lett az eredménye, hogy már 2001. november 8-án sikeres konferenciát tartottunk a témában, majd megalakult a Délvidéki ’56-os Műhely, amely a középiskolások számára is pályázatokat hirdet, hogy a magyar fiatalok minél jobban megismerjék a közelmúlt magyar történelmét.”

 Nem háborús bűnösök, nem kollaboránsok, hanem áldozatok

Húsz év alatt a fehér foltok valamelyest összeszűkültek, habár még ma is sokszor félelem él az áldozatok hozzátartozóiban. Így vannak, akik egyértelműen megtagadják az adatszolgáltatást, holott a szabadkai kegyeleti bizottság nincs kapcsolatban államhatalmi szervekkel, „csak” az áldozatok névsorát szeretnék összegyűjteni. (7.oldal)

Anyagilag nem kaptunk támogatást, mindenki önkéntesen végezte el a munkát. Hiszen magyarnak érezzük magunkat, és ezzel tartozunk azon hozzátartozók, ismerősök emlékének, akiket kegyetlenül kivégeztek. A ’90-es évek elején, amikor Milosevicsék hatalma megerősödött, egyre nagyobb volt rajtunk a nyomás. Akkor viszont olyan szerencsés helyzetben voltunk, hogy magyar polgármestere volt Szabadkának, és ő támogatott bennünket.

 A Fidesz egy goj szekta

Állambiztonsági jelentés 1988-ból (és ami benne és mögötte van) (8.oldal)

Az 1990-es rendszerváltozás előtt a magyar állambiztonsági szolgálat tájékoztató rendszerének részét képezték a Napi Operatív Információs Jelentések (NOIJ), amelyet az operatív tisztek az egymás közti beszélgetéseikben csak „napi jelentés” – ként emlegettek. Ha egy operatív tisztnek bármilyen forráson alapuló jelentése részben vagy egészében belekerült a „napi jelentésbe”, az egyben a munkáját is minősítette, hiszen operatív tevékenységét az értékelő-tájékoztató részleg alkalmasnak találta felterjesztésre a felsőbb állambiztonsági, belügyi, esetleg politikai vezetésnek. A NOIJ dátuma 1988. május 22., a hírforrás pedig hálózati személy, konkrétan titkos megbízott. A jelentés szerint 1988. május 14-én az esti órákban (egy lakásban – BL) … kb. 60-80 fő részvételével összejövetelt tartottak, amelyen (...) többségében zsidók voltak jelen. (...) A beszélgetés során a Fidesszel kapcsolatban elhangzott, hogy egy „goj-szekta”. A TUDOSZ (valószínűleg az akkoriban alakult Tudományos Dolgozók Szakszervezet – BL) „a zsidók irányítása alatt áll, s megvannak a lehetőségek arra, hogy (...) tevékenysége sikeres legyen”. A »Hálózat« – tal (minden valószínűség szerint a Szabad Kezdeményezések Hálózatával – BL) kapcsolatban is ugyanez a vélemény alakult ki. Elhangzott: „a vezetést nem szabad kiengedni a kezükből, az irányítást mindenképpen zsidó kézben kell tartani”. (...)

 A ház körüli gazdaság újraélesztéséért

A multiknál vásárolható kirívóan olcsó „gazdaságos élelmiszer” súlyos emésztőrendszeri megbetegedéshez vezethet (9.oldal)

Szabó Csaba miniszteri biztos: Jelenleg a piacokat a viszonteladók uralják, s a termelők csak az eldugott kis részeken árulják portékájukat. Ezért újra kell gondolni az őstermelő definícióját is, mert az összes banánárus jelenleg őstermelő. Másodszor: még a nagyobb termelők sem kapnak hitelt, hiszen a bankok nem kívánnak foglalkozni a mezőgazdasággal. Valószínű, hogy azt az agrárbankot, ami jelen pillanatban szervezés alatt áll, ebbe a körbe is be lehet vonni. Bizonyára a néhány sertés tartására vállalkozók az integrátoroktól is kapnak segítséget, például az állatok kihelyezésével. Az is felvetődött a bizottság ülésén, hogy aki vállalja, hogy az önkormányzat konyhájára felneveli az állatot, közmunkásként legyen elismerve.

 A világszínvonalú magyar számokat szeretnénk idehaza is bemutatni

Arra törekszem, hogy lehetőségeinkhez képest világsztárok szerepeljenek műsorainkban (9.oldal)

Richter József, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója: január 12-én magyar gálaműsorral kezdjük az évet, és – többek közt – felelevenítjük a huszárok és a puszta hagyományát. A legmagasabb színvonalon játszó magyar artisták is fellépnek ebben a produkcióban. Biztos vagyok benne, hogy az elmúlt 30 évben olyan világszínvonalú műsor, mint amilyen a gála lesz, nem volt a nagycirkuszban. Ez is mutatja, hogy lesznek változások a műsorpolitikában, hiszen a magyar világszámokat is be szeretnénk mutatni. Amikor megnyílt a Fővárosi Nagycirkusz épülete, akkor tartottak utoljára nagy magyar gálaműsort.

 Színházunknak nemzetmegtartó ereje és feladata van

Egy-egy műfajon belül a saját stílusunkat akarjuk kialakítani (10.oldal)

Mezei Zoltán, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának igazgatója: Tíz hónapig tart a szezon, és jelenleg a két társulat egyetlenegy színpadon játszik és próbál. Így társulatonként a négy bemutatót szinte lehetetlen kivitelezni. A felújítás előtt volt kamaraszínpada, stúdiója a színháznak és emellett a Jadran-színpadon – egy régi, legendás mozi átalakított helyiségében – játszottunk. Ma csak az utóbbi maradt meg. Ha egy kicsit komolyabb műszaki követelményeket támasztana egy-egy rendező vagy egy-egy színházi produkció, akkor minderre a Jadran nem lenne alkalmas. Ráadásul rossz az akusztikája, a térelrendezése ennek a – csupán pótléknak jó – teremnek.

 Kettős kisebbségben

A gyökereim Erdélyben vannak, az ágak áthajlottak Délvidékre (12.oldal)

Surányiné Réti Katalin szabadkai református lelkipásztor: Soha semmi hátrány nem ért amiatt, hogy fiatal lelkipásztor vagyok és nő. Délvidéken sokkal nyitottabbak a női lelkészek felé, mint Erdélyben. Fiatal korom se volt zavaró, mert egy viszonylag modern és fiatal gyülekezetről van szó. Először Bácskossuthfalvára kerültem segédlelkésznek, és 200 gyereket oktattam hittanra. Kirándulni vittem őket, szerveztem az ifjúsági életet és bizony nagyon sok volt a feladatom. Amikor Szabadkára kerültem, szintén nagyon sok munka várt rám, fel kellett újítani szinte minden épületet is.  

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32., I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575. Telefon és telefax: 781-3236, 06-30/754-5017. E-mail: info@magyarforum.hu

Kiadja: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány