vissza a főoldalra

 

 

 2012.11.21. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIV. évfolyamának 47. száma!

A tartalomból:

IN MEMORIAM CSURKA ISTVÁN

Csurka István: Félek a görögöktől, még ha ajándékot hoznak is

Soros György bejövetele (II. rész) (2.oldal)

Ma már tudom ezt, mert megtapasztaltam. A Bilderberg csoport évi ülésein mindig jelen vannak a Világbank volt és jelenlegi elnökei, az IMF vezetői, Henry Kissinger és Richard Holbruke, a balkáni ügyintéző, és a jelenlévők több pénz fölött rendelkeznek mint az USA teljes lakossága. Az egész világsajtót befolyásolni képesek. Természetesen azt is el tudják érni, hogy aki erről a befolyásolási képességről, erről a tényről beszél, egyáltalán szóbahozza a csoport létezését, hatalmát, azt egy összeesküvés-elmélet áldozatának nyilvánítsák. Bolondnak. Valahol, egy bizonyos Esti Hírlapban, egy ártatlanságban megjelenik egy kis glossza, s aztán azt száz követi. Mind vélemény. A „vélemény szabad!” De a sok vélemény tény lesz, nem hír, hanem tény. A Bilderberg csoport ülésén, természetesen előtanulmányok után, csak azt döntik el, hogy mivé,milyenné formálják a közvéleményt.

 A törvénytervezet megerősíti az őstermelőket, a családi gazdaságokat

A földtörvénnyel véget vetünk a több mint két évtizedes termőföld-spekulációs hullámnak (4.oldal)

Szerkesztőségünk vendége: dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter

Mi magyarok hozzászoktunk már, hogy külföldről szeretnék megmondani nekünk, hogy mit is kellene csinálnunk a saját hazánkban. Most éppen a nemzeti kincsünkkel, a földdel kapcsolatban teszik ezt. Számtalan írás és nyilatkozat jelenik meg arról, hogy a magyar szabályozás a nemzetközi joggal nincs összhangban, sértjük az unió tagállamainak érdekeit. Szomorú, hogy vannak politikusok és sajtómunkások, akik idehaza üdvözlik ezeket a nyilatkozatokat. Köszönjük, de tudjuk a dolgunkat. A rengeteg kritika is mutatja, hogy jó úton járunk. A földtörvény tervezete az egyik legfontosabb nemzeti kincsünket, a magyar földet védi. Nemzeti érdekek megóvására esküdtünk fel: az új jogszabály tervezet visszatükrözi Magyarország nemzetstratégia érdekeit, összhangban van az Alaptörvénnyel, valamint korszerűen illeszkedik az Uniós szabályozáshoz. A jogszabály célja, hogy a föld a helyben lakó földművelő gazdák tulajdonába és használatába kerüljön, megakadályozza a külföldiek termőföldszerzését.

 Velünk szemben politikai előítélet uralkodik

Valótlant állít, aki azt mondja, hogy a függetlenek az állami dotáció hiányában szűnnek meg (6.oldal)

L. Simon László, kultúráért felelős államtitkár: Tudomásul kell venni, hogy a művészeti élet ismérve az állandó változás. Ez azt jelenti, hogy mindig születnek új, fiatalos társulatok, mások pedig befejezik munkájukat. Mindez nem csak az anyagiak miatt történik. A független társulatoknak éppen az a lényegük, hogy egy adott közösségre, tehetséges fiatalokból álló csoportra építkeznek. Ritka az a független kulturális intézmény, amelyik évi 30 millió forint állami támogatásban részesül. Senki sem gondolhatja komolyan, hogy ezek a társulatok ebből élnek. Éppen ezért valótlant állít, aki azt mondja, hogy a függetlenek azért szűnnek meg, mert az állam nem támogatja őket. Amit a tárca ad, az a működésük támogatása, ezenkívül számos produkció létrehozására pályáznak ezek a szervezetek, és nyernek is el további állami forrásokat. Tehát az egész folyamat sokkal összetettebb annál, mint amit hangoztatnak, hogy az állam tönkre akarja tenni a függetleneket. Hangsúlyozom: nincs ilyen szándékunk. Abban vagyunk érdekeltek, hogy sokszínű és változatos legyen a magyar kultúra.

 „Mennyezetünk az a magyar égbolt, amely mindazokat betakarja, akiknek szívét-lelkét melegíti a magyar érzés” (6.oldal)

Csapó Endrét, az ausztráliai Magyar Élet hetilap főszerkesztőjét az Ausztráliai Magyar Szent Korona Társaság egyik alapítóját és vezetőjét, az Egy a nemzet szellemi mozgalom elindítóját tisztelhetjük heti vendégünkben. Őszinte, mértéktartó, humánus gondolkodású és szerény közéleti emberként jellemezte Bakos István a Bethlen Gábor-díj átadóján. Csurka István azt mondta: Csapó Endre intézmény. Sydneyben él, nála többet senki nem tud az Ausztráliában élő magyarokról.

 Vajdaságot 70 milliárd dinárral károsította meg a mindenkori szerbiai kormány

Amennyiben Szerbia valóban EU-s tagország akar lenni, üdvös lenne betartania az alaptörvényt (7.oldal)

Pásztor Bálint, Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) köztársasági frakcióvezetője: Tudni kell, hogy Vajdaság gazdasági lezüllesztése több évtizede zajló folyamat, csupán a ’70-es, ’80-as években volt egy rövid időszak, mikor a vajdasági ipar fejlesztése azt eredményezte, hogy Szlovéniával voltunk egy szinten, azóta a helyzet nagyot változott. Ma sok mutató szerint már az országos átlag alatt áll Vajdaság, ami 10-20 évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt.

 Erős vajdasági érdekképviselet

Az MNT fő feladata, hogy a törvénynek érvényt szerezzen, és az asszimilációs folyamatok leállítása (7.oldal)

dr. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke: Közösségünk szellemi és szakmai kapacitásai nagymértékben meghatározzák, hogy mit tudunk jogos sérelmeink közül orvosolni, hol tudunk áttörést elérni, milyen hatékonyan tudjuk intézményrendszerünket felépíteni és működtetni. Éppen ezért az MNT-ben 2010 óta építjük ki saját adminisztratív kapacitásainkat, szakmai képzéseinket. Lényegesnek tartjuk, hogy az általunk delegált képviseleti tagok, igazgatók, iskolaszéki tagok felkészült emberek legyenek jogi és közigazgatási szempontból is, amellett, hogy tudják, mi a feladatuk, az általunk meghozott öt fejlesztési stratégiát az adott terület vonatkozásában ismerjék, mikor a magyar közösséget képviselik. Fontos, hogy a magyar érdekérvényesítés szervezetten, egymás kezdeményezéseit nem kioltva, hanem támogatva, az MNT „ernyője alatt” működjön.

 Arab–Magyar Gazdasági Fórum mint a keleti nyitás új fejezete

Az első visszajelzések nagyon pozitívak, az üzletemberek várják a folytatást (9.oldal)

November 13-án véget ért a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és az Egyesült Arab Kamara (GUCCIAAC) által szervezett 1. Arab–Magyar Gazdasági Fórum. A kétnapos rendezvényen, melyet Orbán Viktor miniszterelnök, Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár, valamint Adnan Kassar, az Egyesült Arab Kamara elnöke nyitott meg, 16 országból 200 arab és ugyanennyi magyar üzletember vett részt.

Dobos Erzsébet, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal elnöke: Az elsődleges cél az volt, hogy az arab világból érkezők valós prezentációt kapjanak Magyarországról, a magyar cégekről, befektetési lehetőségekről, üzleti környezetről. A másodlagos cél pedig, hogy konkrét cégekkel, vállalkozókkal, beruházási lehetőségekkel ismerkedjenek meg vendégeink, és induljanak el a tárgyalások. Az első visszajelzések – mindkét részről sok résztvevő véleményét kértük ki – nagyon pozitívak, hiszen a fórum során több mint 150 kétoldalú, konkrét üzleti tárgyalást folytattak a konferencia arab és magyar résztvevői.

 Európai Falumegújítási Díjat nyert Kunsziget

Az 1267 lakosú településnek 1250 munkahelyet biztosító ipari üzemei vannak (9.oldal)

Lendvai Ivánné, a Győr- Moson-Sopron megyei Kunsziget polgármestere: 1990-ben a gazdasági, társadalmi struktúraváltás következtében lehetősége volt a településnek arra, a lakosság összefogása révén, hogy ipari üzemeket telepítsen le zöldmezős beruházás során. Így ma már arról beszélhetek, hogy az 1267 lakosú településnek 1250 munkahelyet biztosító ipari üzemei vannak, és működik a Zöld mező mezőgazdasági szövetkezet. Az ipari üzemek letelepítése folyamatos volt, önkormányzatunk biztosította az infrastruktúra fejlesztését, hiszen csak így van lehetősége bármelyik településnek arra, hogy ipari üzemeket létesítsen. A munkahelyek száma évről évre jelentősen nőtt, és így az összes szolgáltatást, akár a szociális, akár az egészségügyi, alapfokú oktatást stb. magas szinten biztosítani kellett, ahogy a kulturális, a természeti, a környezeti örökség védelmét és a szabadidő hasznos eltöltését is.

 Minőségi zenét minőségi hozzáállással

A Zeneakadémián hagyományápoló és az újra is nyitott zenészgenerációt akarunk kinevelni (10.oldal)

Balogh Kálmán cimbalomművész: Ahogy kelet felé megyünk, szegényebbek az emberek, de erősebb a hagyományok tisztelete. Moldovában sokkal erősebb a nemzeti öntudat, mint nálunk, nagyobb az összetartás, és sokkal megbízhatóbbak az emberek. A tanításhoz és a tanuláshoz való hozzáállás is más, mint idehaza vagy a környékbeli országokban. A felvételi rendszerük is eltér; ott nem vesznek föl bárkit a zeneiskolába. A gyereket megvizsgálja egy orvos, pszichológus, majd a jelentkező több tanár előtt felvételi vizsgát tesz, akik pontoznak, majd eldöntik, mire is alkalmas az illető. Az a gyerek, akit így vesznek fel, már terhelhető és heti három órában felügyeli a tanár a növendék gyakorlását. Ennek köszönhető, hogy a tanítvány 10-11 éves korára magas színvonalon képes játszani. Az egésznek a gyökere, hogy sokkal erősebb, összetartóbb az a közösség, ahol ápolják a hagyományokat.

 A hazugság megdicsőülése

Csurka István: Az idő vasfoga; a Száguldó Orfeum és a Klebelsberg Kultúrkúria közös produkciója (12.oldal)

Kenéz Pál többszörösen büntetett előéletű. Részeg emberek kizsebelője. Markecoló. Dögevő. Az alvilág hiénája. Karácsonykor otthagyta Pestet, részint, mert kitiltották, másrészt, gyöngült a piac. Az italboltokat, a talponállókat bezárták, büféket csináltak belőlük. Bűntársai mind nyilván vannak tartva. Máshoz nem ért. Mihez kezdjen ezután? Ha egész életében részegekkel foglalkozott, miért is ne léphetne állami szolgálatba, egy vidéki kijózanító intézet vezetőjeként? Így válik markecolóból az alkoholizmus elleni harc éllovasává. Felemelkedése tragikus látlelet a szocializmus káderpolitikájáról. Csurka István szatírába burkolva teszi nyilvánvalóvá, hogy főhősének gazembersége semmi azok bűneihez képest, akik révén fényes karriert fut be. Kenéznek tizennyolc éve van még hátra nyugdíjazásáig, ami felér egy életfogytiglan tartó börtönnel, markecoló még nem kapott ennyit Budapesten. A szerző markáns mondanivalója túlélte a hatvanas éveket, s hogy ez bebizonyosodott, az Ivancsics Ilona társulatának érdeme.

 A Kádár-kormány első külföldi kormánnyal kötött megállapodása már hazugságnak bizonyult

(Hegedűs Attila: Az 1956-os magyar forradalom és Jugoszlávia) (15.oldal)

A könyv először a két ország kapcsolatát mutatja be a második világháború végétől a Sztalin–Tito ellenségeskedésig. Idézzünk Hegedűs Attilától: „A népfrontpolitika Jugoszláviában közvetlenül a második világháború után egészen mást jelentett, mint azokban az országokban, ahol a többpártrendszer, a koalíciós politika volt a jellemző. Ezáltal a jugoszláv politikai rendszer magasabb fejlettségi szintet jelentett a Magyarországon – a szovjet csapatok benntartózkodása miatt – vezető szerepet játszó Magyar Kommunista Párt számára, mivel az közelebb állt a szovjet rendszerhez. Miután Jugoszláviában korán kommunista hatalom jött létre, magyar–jugoszláv relációban – némileg hasonlóan a szovjet kapcsolathoz – a formális diplomáciai, államközi kapcsolatokat is egyre inkább meghatározta a kommunista pártok és pártvezetők viszonya.”

 Csorja Gergely: Egy törpepárt nagy híre (19.oldal)

A mindenkivel megalkuvó Karácsony és a Szabó Tímea hatalma alatt álló Jávor a pártot most már egyértelműen és nyíltan a néhai SZDSZ szellemi irányába akarta terelni. A hőn áhított ellenzéki összefogáshoz, az új köntösbe bújtatott, de lényegileg a 2010 előtti hatalommal azonos Együtt 2014 szövetséghez akarták csatolni a pártot. Csakhogy ez alapvetően ellentétes az LMP-t létrehozó gondolattal, melyet Schiffer a párt nevébe is beleírt: lehet más a politika. Schiffer jól érzi, hogy az Együtt 2014 sokat próbált, ilyen-olyan szolgálati háttérrel rendelkező csibészei őt reggelire megeszik, ráadásul Bajnai eleve kudarcra van ítélve. Elvész az LMP és biztosak lehetnek benne, hogy a Fideszt nem tudják leváltani.

 Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32., I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575. Telefon és telefax: 781-3236, 06-30/754-5017. E-mail: info@magyarforum.hu.

Kiadja: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány