vissza a főoldalra

 

 

 2012.11.16. 

John Kerry lehet a védelmi, Susan Rice a külügyminiszter

John Kerry, a szenátus külügyi bizottságának elnöke (képen) az amerikai védelmi minisztérium, Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet pedig a külügyminisztérium élére az egyik legesélyesebb jelölt - jelentette fehér házi forrásokra hivatkozva a The Washington Post című amerikai napilap honlapján.

 Korábban olyan hírek láttak napvilágot, hogy John Kerry, a 2004-es elnökválasztás egyik jelöltje valószínűleg a külügyi tárcát fogja vezetni, de a The Washington Post azt írta, hogy ezt a posztot szinte biztosan Susan Rice fogja betölteni, akinek utódja az ENSZ-képviselet élén Tony Blinken, az amerikai alelnök nemzetbiztonsági tanácsadója lesz.

 Hillary Clinton külügyminiszter korábban többször is bejelentette, hogy nem kíván szerepet vállalni egy második Obama-kormányzatban, s noha októberben a The Wall Street Journalnek adott egyik nyilatkozatában célzott rá, hogy maradna még egy kis ideig, megfigyelők szerint nem sokkal az elnöki beiktatás, vagyis január 20. után távozik majd a posztjáról.

 A The Washington Post szerint John Brennan, az elnök terrorelhárításért felelős tanácsadója veszi át a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetését, miután a múlt héten házasságon kívüli kapcsolata miatt lemondott David Petraeus. Washingtoni illetékesek hangsúlyozzák, hogy a személycserékről szóló tárgyalások még korai stádiumban vannak, és még semmilyen döntés nem született.

 

(MTI)