vissza a főoldalra

 

 

 2012.11.16. 

Porga Gyula az Év Polgármestere

Az adott város szellemi kisugárzását erősíti a színháza

Tihanyban, a polgármesterek találkozóján adták át a szervezők internetes oldalán lebonyolított szavazás eredménye alapján a legjobb önkormányzati illetve hivatali vezetők díját. „Az Év Polgármestere" címet az idén Porga Gyula, a veszprémi önkormányzat vezetője nyerte el.

 Gondolom ritka az olyan alkalom, amikor a polgármester nem átadja, hanem kapja a díjat. Mikor szerzett arról tudomást, hogy felterjesztették erre a díjra?  

–A díjátadás hetének az elején kaptam telefonos értesítést a rendezvény szervezőjétől arról, hogy idén engem tiszteltek meg a szavazók a bizalmukkal. Amikor az ünnepségen átvettem a díjat, közöltem, hogy milyen furcsa helyzet az, mikor egy polgármester a díjazott. A település vezetője legtöbbször a megoldandó feladatokkal találkozik, állandó kritikának van kitéve, hiszen nehéz úgy irányítani egy várost, hogy mindenkinek megfeleljünk, és a kritikai hangok természetüknél fogva erősebbek, mint a pozitív visszacsatolások.

 Az önkormányzati szféra elismeréséről is beszélhetünk?

 –Áttételesen igen. Idén 18. alkalommal jöttek össze a városi polgármesterek Tihanyban, ahol a tanácskozás után átadják az elismeréseket, és valóban az önkormányzati szféra áll a legközelebb a polgárokhoz. Ha az egyénnek bármilyen problémája van, akkor a polgármester az, aki számára leginkább elérhető. Azt látom, hogy az emberek többségének nem tört meg a bizalma a települési polgármester irányába.

 Mit gondol, melyek azok az eredmények, melyeket figyelembe vettek a szavazók, a felterjesztők? Mit tudott ön elérni két év alatt a képviselőtestülettel, és a veszprémi polgárokkal közösen?

 –A leghitelesebb választ azoktól kapná, akik a tevékenységemet ilyen módon díjazták, és rám szavaztak. Tudjuk: gazdasági nehézségekkel küzd a világ és így az ország, s az önkormányzati rendszer is. S mindamellett jeltősen átalakul az önkormányzatok feladatköre is. Ezért is igen komoly jelentősége van a díjnak, hiszen elég nehéz időszakban kaptam meg. Ha a sikerekről kell beszélni, elsősorban az erőteljes fejlesztésekről beszélhetünk. Ha valaki Veszprémben jár, akkor leginkább építési területekkel találkozik; most zajlik a belváros rehabilitációja, így nagy körforgalmi beruházást hajtunk végre. Az elmúlt évben 10 milliárd forintnyi fejlesztési forrást sikerült Veszprémbe bevinni, és a polgárok bíznak abban, hogy ahol építkezés zajlik, ott előbb-utóbb megszépült területtel találkoznak. Számos stratégiát megalkottunk az elmúlt időszakban; olvasóiknak már nyilatkoztam az energiastratégiáról, ami európai elismerésben részesült, hiszen megkaptuk a KlímaSztár-díjat is. A helyi gazdaságot is megpróbáljuk megerősíteni, s erre a legjobb példa a Balatoni Korona bevezetése volt. Szintén az innovatív megoldások körébe sorolom, hogy 2012-től az egész várost lefedi a parkfelügyelői hálózatunk, tizenkét körzetre osztottuk a várost. A parkőrök ügyelnek a köztisztaságra, és ha bármilyen rendellenességet tapasztalnak, akkor azt jelentik.

 Említette a belváros rehabilitációját. Igaz, hogy az a céljuk, hogy Veszprémet márkaként tudják megjeleníteni, s ezt szolgálja az új arculat is?

 –Ez is a stratégiák sorába tartozik. Intenzívebben szeretnénk megjeleníteni a várost, és márkaként értékesíteni, tehát egy ezt szolgáló városmarketing stratégiát fogadtunk el Veszprém új lógójával együtt. Ha a kontinensről tekintünk Magyarországra, akkor turisztikailag különösen a főváros és a Balaton „látható”. Olyan térségi turisztikai együttműködést alakítottunk ki, amit a Bakony, a Balaton, a Káli-medence, a Művészetek Völgye, Sümegi vár alkot. Ez a desztináció gyakorlatilag egész évben minden korosztálynak képes valamilyen attrakciót nyújtani és nagyon fontos, hogy a térségbe jöjjenek, és tudják, mit érdemes Veszprémben megnézni.

 Az egyik internetes hírportál azt a képet közölte le a díjátadás illusztrációjaként, mikor ön jelképesen átveszi a veszprémi Petőfi Színház kulcsát, jelezve, hogy a város a fenntartó. Ez mekkora plusz kiadást jelent?

 –Ahogy már jeleztem, az önkormányzati rendszer teljes átalakítása folyik, és arról is értesülhettek az olvasók, hogy a Gyurcsány-Bajnai -kormányok idején milyen jelentős forrásokat vontak el ettől a szférától. Ráadásul a forráselvonás mellé többletfeladatokat kaptunk, de azok mellé már pénz nem társult. A jelenlegi kormány ezzel szemben kijelentette azt, hogy ami állami feladat, azt az állam finanszírozza. Így ebbe a kategóriába tartoznak a járási hivatalok, és az oktatás is, de abban a formában, hogy az épületállomány karbantartása, működtetése továbbra is az önkormányzatok feladata lesz. Mindeddig a színházakat a megyei önkormányzat működtette. Közösségünk tudja, hogy az adott város szellemi kisugárzását erősíti a színháza. Ezenkívül január elsejétől a megyei múzeum és a könyvtár is a város fenntartásába kerül. Közösségünknek fontos, hogy mind a múzeumot, - ami elsősorban turisztikai , és identitást erősítő tényező -, mind a könyvtárat, mint szellemi központot megfelelő módon üzemeltessük. Amikor tehát veszprémi kulturális intézményekről beszélünk nem is a költségvetési támogatás a fő szempont, hanem valami ennél sokkal magasztosabb dolog.

 Testvérvárosi megállapodást írt alá október 23-án a Petőfi Színház Zsolnay-termében Porga Gyula veszprémi és Ryszard Scigała Tarnów-i polgármester, aki kijelentette: a lengyelek másfajta viszonyt ápolnak a magyarokkal, mint más nemzetekkel, testvérüknek tekintik a magyarságot. Miként vetődött föl ezzel a településsel a kapcsolatfelvétel?

 –A megyei önkormányzatnak volt már Tarnów-val hosszútávú együttműködése, és ebből adódóan többször járt veszprémi delegáció ebben a lengyel városban, ahogy minket is nem egyszer meglátogattak a tarnów-iak. Még testvériskolánk is van ebben a 120 ezres gazdag történelmi múltú városban. A lengyel együttműködési kapcsolat azért is jelentős, mert a szomszédos országokban Sepsiszentgyörgyön kívül nincs Veszprémnek testvérvárosa. Egy paradigmaváltás indult el, hiszen rövidesen Nyitra városával is testvérvárosi egyezményt kötünk. Tarnów-val kapcsolatban nem szabad elfelednünk, hogy ott született Bem József, így ott erős a tábornok kultusza. Amikor a tarnów-iak hírét vették 1956-ban a magyar forradalomnak, megalapították a magyarbarátok egyesületét; gyógyszert, ruhaneműt, pénzt gyűjtöttek a forradalom megsegítésére.

 

Medveczky Attila