vissza a főoldalra

 

 

 2012.11.16. 

Üdülőváros a fejlődés útján

A Nemzeti Kézilabda Akadémiával Balatonboglár a hazai sportéletben kulcsszerepet tölthet be

Balatonboglár uniós támogatással 512,6 millió forintos beruházással fejlesztette a járóbeteg-szakellátását, amivel nemcsak a település lakossága, hanem a vonzáskörzetében élő mintegy húszezer ember számára is emelte az egészségügyi ellátás színvonalát. A fejlesztésekről Mészáros Miklóst, Balatonboglár polgármesterét kérdezem.

 Mi tette indokolttá ezt a nagy volumenű fejlesztést?

 – A legfőbb ok az épület amortizációja volt, s így most azt az épületszárnyat is fel tudtuk újítani a pályázat keretén belül, amiben a háziorvosok rendelnek. Ami pedig a bővítést illeti: teljes, komplex emelt szintű járóbeteg szakellátást tudtunk megvalósítani Balatonbogláron a térségben élők egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésének és esélyegyenlőségének javítása érdekében. Ez a szolgáltatások bővülését jelenti, ami igen nagy eredménye a pályázatnak. Maga a projekt pedig az önkormányzat legalapvetőbb kötelezően ellátandó feladatát, az egészségügyi alapellátás biztosításának magasabb szintű ellátását célozta.

 Az 512,6 milliós összköltségből mennyit tudtak pályázati pénzből fedezni?

 – 400 millió forintos uniós támogatást nyertünk erre a célra, és a 112 milliós önerőt a balatonboglári adófizetők, a város állta. Beadtuk pályázatunkat saját forrásaink 50 %-os kiegészítésére de még nem bírálták el kérésünket.

 Hitelt vettek föl az önerő biztosításához?

 – Hitelből sikerült ezt megoldani, oly’ módon, hogy a város kötvényt bocsátott ki. A hitel meghatározott részét eleve az uniós pályázatokkal támogatott fejlesztésekre szántunk.

 Tehát Balatonboglár vállalta magára az önerő biztosítását, holott nem csak bogláriak vehetik igénybe az emeltszintű komplex járóbeteg szakellátást.

 – A város önzetlenségét mutatja, hogy ez az intézmény nem csak a 6200 fős boglári lakosság, hanem a település vonzáskörzetében élők igényeit is kielégíti, így hozzávetőlegesen 20 ezer embert szolgál ki.

 Gondolom az is lényeges, hogy egy üdülővárosról van szó, és gyermekes családok azt is nézik a nyaralási helyszín kiválasztásakor, milyen az adott település egészségügyi ellátása.

 – A nyári időszakban megsokszorozódik a térségben tartózkodók száma, így akár 100 30-35 ezer ember ellátását is biztosíthatjuk. Turisztikai érték az egészségügyi ellátás magas színvonala, a barátságos és biztonságos városba és térségbe szívesebben az üdülni vágyók.

 Csupán az épület újult meg, vagy pedig a rendelőket, és az orvosi műszereket is fejlesztették?

 – Megtörtént a teljes épület műszaki rekonstrukciója, ami alapján a régi épületet teljesen felújítottuk, illetve mellette új épületszárnyat emeltünk. Az átépítéssel pedig az egész intézmény akadálymentesítése megoldódott. Mindemellett megújult a szakrendelés eszközparkja, nagyértékű digitális röntgengépet is vásároltunk és természetesen kicseréltük az elavult, elhasználódott eszközöket. Ide tartozik még a képtovábbítás és a telemedicina rendszerszerű kiépítése. Szintén lényeges, hogy kiépítésre került az intézményközi informatikai hálózat.

 Bizonyára az is sokat számít, hogy a felújított épületnek mennyi lesz a fenntartási költsége…

 – Természetesen, és ezért is lényeges az alternatív energia felhasználásának a lehetősége. Maga az építés együtt járt az energetikai fejlesztésekkel; napkollektorok, napelemek használata jelentősen csökkentik a felvetődő költségeket.

 Boglártól nem messze van a fonyódi egészségközpont. Nem luxus egymástól 10 kilométerre két ilyen nagy szakellátó intézmény üzemeltetése?

 – Nem, mert különböző a két egészségközpont felvevőkörzete. A balatonboglári egészségügyi központ a tőle keletre és délre (a 67-es út mellett) fekvő településeket látja el, azokat, melyek Fonyódtól távolabb fekszenek. A két intézmény tehát különböző területet  lát el, egy-egy szolgáltatásban ki is egészítve egymást.

 Nőtt-e a fejlesztéssel a helyi orvos létszám? A felújítással több vállalkozó orvos jelentkezett?

 – Esetünkben nem magánrendelőkről van szó, hiszen az intézmény dolgozói látják el a szakrendelést. Pontosabban: kevés az állandó egészségügyi dolgozónk, a szakrendelés idejére a környező kórházakból jönnek ki a szakorvosok, akik munkaszerződéssel dolgoznak nálunk.

 Mennyire tartják fontosnak az egészségnevelést? Hiszen ez nem csak kórházi feladat.

 – Ez az intézmény a prevencióval, a szűrővizsgálatokkal is foglalkozik. Kiemelten kezeljük a rehabilitációs tevékenységet.  A projektben a hangsúly a megelőzésen van. Az egészségügyi központ szomszédságában sportkomplexum létesült, ami az egészségnevelés egyik színhelye.

 Ha már az egészséges életmódot és a sportot is említette, nem mehetünk szó nélkül amellett, hogy jövőre nyílik a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia. Mit jelent ez a város számára?

 – Október 25-ei testületi ülésünket megtisztelte Mocsai Lajos a Nemzeti Kézilabda Akadémia főigazgatója, s bejelentettük az intézmény megalakulását. A hajdani vasutas-üdülő épületében biztosítjuk a diákok szállását, a résztvevők pedig a város tulajdonában lévő sportlétesítményekben edzenek. Ahhoz, hogy az igényeket még jobban kielégítsük, napirendre vettük a sportkomplexum kibővítését. A Nemzeti Kézilabda Akadémiával újra a figyelem középpontjába kerülhet a város, és a hazai sportéletben kulcsszerepet tölthet be. Továbbá: új munkahelyek létesülnek, és az akadémiával való együttműködés eredményeként település jelentős létesítmény fenntartási összeget takaríthat meg. A sportturizmusra is számítani lehet, mert edzőtáborok, élvonalbeli mérkőzések megtartását tervezik, ami - közvetetten - a helyi vállalkozások fellendülését eredményezheti. Tehát nagyon sokat vár a város ettől a sportakadémiától.

 

Medveczky Attila