vissza a főoldalra

 

 

 2012.11.16. 

Szarvasi az Év Alpolgármestere

A helyi kistermelők a kereskedelmi láncolaton keresztül több boltba el tudják juttatni portékájukat

Besenczy Zoltán, Szarvas város alpolgármestere kapta meg az Év Alpolgármestere díjat. Az elismerést október 18-án vette át Tihanyban, a XVIII. Városi Polgármesterek Randevúján. Ezt a rendezvényt 1995. óta minden évben megszervezi a Szféra Kft., s a díjakat a lakosság internetes szavazatai alapján ítélik oda.

 Szerkesztőségünk nevében gratulálunk az elismeréshez! Mi lehet a szarvasi titok? Hiszen korábban Babák Mihály az Év polgármestere díjat, Mihaleczné Kovács Mária és dr. Melis János pedig az Év jegyzője címet érdemelte ki.

 –Nincs ebben semmi titok. A képviselők arról döntöttek anno– jómagam is immár a negyedik ciklusban vagyok képviselő – , hogy polgár-és emberbarát önkormányzatot kell kialakítani, s úgy gondolom ezt a célt sikerült is elérni.

 Ki terjesztette fel önt erre a díjra?

 –Igazából nem is tudom, hogy ki volt a kezdeményező. Azok szervezték ezt a háttérben, akik úgy gondolták, hogy érdemes vagyok erre az elismerésre. Akkor értesültem a szavazás lehetőségéről, mikor az már éppen lezárult. Úgy tudom, egy gépről csak egyszer lehetett szavazni, ezért még inkább örömmel tölt el, hogy valószínűleg sokan értettel egyet a szarvasiak közül a jelölésemmel.

 Ez az elismerés kötelezi is valamire?

 – Természetesen. Minden díj és elismerés kötelez. Kötelez rá, hogy úgy mint eddig a közösség érdekében dolgozzam. Nyolc éve vagyok társadalmi megbízatású polgármester, s immár tíz éve egyéni körzetben képviselő. Leginkább a mezőgazdaság szakterületét ismerem, hiszen én magam is ilyen típusú vállalkozásnak vagyok a tulajdonosa.

 Az elismerésekből le lehet azt a következtetést vonni, hogy a lakosok elégedettek a városvezetéssel?

 –Képviselőtársaim nevében is mondhatom, hogy igen. Ezt bizonyítja, hogy három cikluson keresztül az egyéni képviselők majd’ ugyanazok tudtak maradni. Ugyanaz a képviselő csoport viszi a munka dandárját a várospolitikában, ugyanazzal a polgármesterrel, Babák Mihállyal. Nagyon fontos, hogy nálunk várospolitika, és nem pártpolitika van –én nem is pártnak, hanem a Nemzeti Fórumnak vagyok a tagja – , ami azt jelenti, hogy lényeges kérdésekben a baloldaliakkal is együtt tudunk dolgozni a város érdekében. A költségvetést, a nagyobb beruházásokat konszenzussal egyhangúlag szavazzuk meg.

 Ahogy említette, céljuk a sikeres, emberközpontú önkormányzat létrehozása. Olvasóink sokszor panaszkodnak a különböző hivatalok túlzott bürokratizmusa miatt. Arra, hogy felduzzasztott a hivatalnokréteg, mégis nyögvenyelősen lehet bármit is elintézni. Szarvas városában sikerült a bürokratizmust visszaszorítani?

 –Mi a hivatali apparátust annyira leépítettük, hogy csak két osztály – pénzügyi és gazdasági, és hatósági-szociális és családvédelmi – dolgozik a városházán, és mindenki el van látva kellő feladattal. És bizony közmegelégedésre működik minden téren az ellátás, amit az is  bizonyít, hogy még a környékből is a szarvasi okmányirodába járnak az emberek ügyeiket intézni, mert rugalmasan, emberközpontúan teszik a kollégák a dolgukat. De ugyanez elmondható minden csoportról, a városvezetése és az itt dolgozók is komolyan veszik a közszolgálatot.

 Említette, hogy mezőgazdasági vállalkozó. Tudtommal Szarvas Város Önkormányzata kiemelten kezeli a szarvasi kistermelők, vállalkozók, gazdálkodók segítését, piacra jutásának támogatását. Ez a támogatás miben realizálódik? A vállalkozói terhek csökkentésében is?

 –Azok a mikrovállalkozások, melyek egy év alatt alacsony jövedelmet érnek el, helyi adómentességet élveznek. Amire pedig nagyon büszkék vagyunk, az a nemrég megnyílt Szarvasi Termék Sarok az egyik élelmiszerlánc (a COOP) helyi áruházában. Létrehoztunk egy szarvasi logóval ellátott szarvasi termék –védjegyet. Tehát megválogatjuk azt, milyen áruk kerülhetnek a szarvasi termék kategóriába. Nagyon jó a kapcsolatunk a Coop üzletlánc képviselőivel, és ebben a  boltjukban kialakított részben kifejezetten csak hazai és szarvasi termékek közül választhatnak a vásárlók. A szarvasi kistermelők a láncolaton keresztül pedig több boltba tudják eljuttatni portékájukat.

 Szarvas városa permanensen fejlődik. Milyen jelentős beruházások valósulnak meg a közeljövőben a városban?

 –Közel másfélmilliárd forintos projektben korszerű, zöldlagúnás szennyvíztisztítót építettünk, s jövőre indul a közel. 1 milliárd forintos város-rehabilitációs programunk. Ez a két nagy projektünk, de emellett nemsokára átadunk egy kerékpárutat, óvodát újítunk föl nyertes pályázat eredményeként 120 millió forintból, most adtuk a át a teljesen átalakított és felújított felzárkóztató központunkat, ahol 0-30 éves kor között várjuk a segítségre szoruló gyermekeket és fiatalokat és a közelmúltban adtuk át az úgynevezett Civil Házat is, mely a civil szervezeteinknek ad méltó helyet. A városban minden iskolát, óvodát, bölcsődét felújítottunk az elmúlt ciklusban, sőt új óvodát és sportcsarnokot is építettünk.

 Nőtt a gyermeklétszám?

 –Sajnos ezzel nem dicsekedhetünk, mert nagyon nehéz munkahelyeket teremtenünk, - ami talán nem is az önkormányzat dolga lenne -, ami miatt a fiatalok egy része egyetemi, főiskolai tanulmányai után nem jön haza. Igyekszünk itthon tartani őket, próbálunk adómentességgel, inkubátorházzal, lakásprogrammal segíteni a vállalkozóknak, de ez egy nagyon nehéz és összetett feladat. 

 A tihanyi rendezvényen a díjátadáson kívül eszmét is cseréltek a meghívottak. Gondolom, téma akadt bőven, hiszen módosul az önkormányzatok feladatköre.

 –Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára előadásában nagyon részletesen felvázolta az önkormányzatok jövőbeni feladatát. Ez nagyon praktikus volt, és a polgármesterek több kérdést is felvetettek, amire helyben választ kaptak. Az látható, hogy jövőre az önkormányzatok helyzete nem lesz könnyebb, de nehezebb sem. Nagyon sok kötelezettséget vállal magára a kormányzat, ami a nehéz helyzetbe került önkormányzatok számára igen nagy segítség. Így, aki akarja, átadhatja oktatási intézményeit az államnak. Szarvas városa nem ebbe a körbe tartozik, mert eddig is megbirkóztunk ezzel a feladattal. Városunk kezdettől fogva kiegyensúlyozott pénzügyi gazdálkodást folytat, nincsenek számlatartozásaink, anyagi gondjaink, hiteleket pedig csak fejlesztésekre veszünk föl, ahogy a testület ezt rendeletbe is foglalta. Büszkék vagyunk a fejlesztésekre; három ciklus alatt több mint 10 milliárd forintos fejlesztést hajtottunk végre a városban. Két évvel ezelőtt adtuk át, jelentős önerőt ráfordítva, a Kőrös partján a vízi színházat, ami nem csupán hazai, de európai viszonylatban is unikum. A színház produkciói telt házzal mennek, és nagyon jó a híre az előadásoknak. Ez is mutatja, hogy a város örömmel áldoz a kultúrára is.

 

Medveczky Attila