vissza a főoldalra

 

 

 2012.11.16. 

Gyermekek és idősek egyaránt áldozatul estek a partizánok kegyetlenségeinek

A lélekharang hangja kiáltsa világgá a kegyetlen megtorlás által halálra gyilkoltak fájdalmát

„Arnold Simon, 1907, szódás, Baumchakl Ádám, 1905, földűves, Benkovits Stefán, 1886, földműves, Berger Anton, 1903, földbirtokos, Berger Anton, 1919, gazdálkodó,Berger Péter, 1908, földműves,Braun Anton, 1903, földműves, Braun Stefán, 1904, földműves, Csauser Pál, 1920, földműves, Czifra Miklós, 1911, gazdálkodó, Daninger Stefan 1897, földműves,Demmer Georg, 1895, földműves, Elmer Ádám, 1901, földbirtokos, Farkas József, 1924, béres, Fath Hans, 1910, földműves, Fath Stefan 1898, földműves, Feigl József 1883, földműves, Fritz Josef, 1914, földműves, Gauder Lőrinc, 1896, földműves, Gartner Peter, 1899, földműves, Gisinger Josef 1883, földműves,Haas András 1903, földműves, Hirmann Hans, 1905, földműves, Hirmann Konrad, 1907, földműves, Hofgesang Anton 1906, kovács, Horjung Anton 1899, földműves, Horjung Michael, 1924, földműves, Horjung Stefan, 1904, földműves,Katzenmajer Nikolas, 1904, földműves, Kelemen József, 1916, asztalos,Kern Georg, 1903, földbirtokos, Kling Anton, 1909, földműves, Lang Bernharnd , 1888, földműves” Néhányan az 1944-45-ben a szerb terroristák által kivégzett áldozatok közül. Sajnos a mai napig igen kevesen tudják azt Magyarországon, hogy milyen írtóhadjáratot végeztek a szerb partizánok a magyarokkal szemben.

És ezek a partizánok Titó partizánjai voltak. Azé a Titóé, akit oly annyira népszerűsítettek a hajdani keleti blokkban, sőt, mikor meghalt, még akadt olyan magyar, aki siratta is őt, mert a kölcsönökből viszonylagos jólétet teremtett. Azt valahogy elfeledték, mit tett embereivel 1944-ben. A vajdasági magyarok tragédiája a magyar történelem nagyon sötét fejezete. A szinte felfoghatatlan népirtás sajnos az elmúlt század legkevésbé ismert eseményei közé tartozik. A teljes délszláv állam létrehozásához 1944 őszén, a kommunista partizánmozgalom győzelmének küszöbén értek meg a feltételek. Az ukrán, majd a balkáni front összeomlása után Erdély, Bánság, Bácska és Baranya magyar és német lakosságának egy része menekülve hagyta el szülőföldjét. Az 1943. november 29-én, a boszniai Jajce városában megtartott Jugoszláv Népfelszabadító Antifasiszta Tanács II. ülésén még arról beszéltek, hogy a háború utáni új országban minden nemzetiség egyenjogúságot fog élvezni. A Bácska-Baranyai Partizánosztag főparancsnoksága által kiadott és terjesztett röplapok 1944 elején is harcba hívták a magyarokat a fasiszták ellen. 1944 őszén, a győzelem küszöbén azonban lehullott a lepel a partizánok a magyar és a német lakossággal kapcsolatos terveiről. Az észak-bánsági kerületi Népfelszabadító Bizottság 1944. szeptemberi felhívása már utalt arra, hogy németek és magyarok hasonló bánásmódban fognak részesülni. A Vajdasági Tartományi Pártvezetőség október 2-ai körlevele már kimondta: „A leghatározottabban le kell számolni az 5. hadoszloppal, elsősorban a megszállók közvetlen támogatóival. A pártszervezeteknek a legsokoldalúbb segítséget kell nyújtaniuk az OZNA [Odelenje za Zastitu Naroda, magyarul Népvédelmi Osztály] szerveinek a háborús bűnösök felkutatásában, elsősorban a svábok és a magyarok soraiból, akik népeinket öldösték, üldözték és fosztogatták…”. A szovjet csapatok és a partizánok által elfoglalt területeken népfelszabadító bizottságok alakultak. Ezek lettek a hatalom képviselői. A népfelszabadító bizottságok kezdték meg a vélt vagy valós háborús bűnösök felkutatását, és hozzájuk futottak be a szerb lakosság feljelentései, melyek alapján listák készültek a letartóztatandó személyekről. Szerepük volt az ítélkezésben, de a halálos ítéleteket rendszerint valamelyik helyben lévő partizánosztag hajtotta végre. A bosszúhadjárat levezénylésére, a magyarok és németek megfélemlítésére és menekülésre kényszerítésére a népfelszabadító bizottságok tevékenysége elegendő lett volna, Tito azonban a Magyarországhoz tartozó területen különösen keményen akart fellépni. A magyarellenes írtóhadjárat nem mindenhol zajlott le azonos módon. Az általános irányelveken túl a tragikus események menetét olykor az egyéni bosszú is befolyásolta. Becse, Mohol, Bajmok, Zombor, Bezdán, Temerin, Újvidék és Szabadka voltak a legvéresebb események színhelyei. A bosszúhadjárat része volt a magyarok és németek tömeges elűzése.

            A szabadkai egykori Mácskovics-féle téglagyár agyaggödrében több száz embert végeztek ki. Nem kíméltek senkit, válogatás nélkül hurcoltak el magyarokat, horvátokat, németeket; gyermekek és idősek egyaránt áldozatul estek a partizánok kegyetlenségeinek. Nyughelyük a Zentai úti temető mögötti agyaggödör, a 44-es parcellaként emlegetett tömegsír. Szabadka város önkormányzata 1994 óta minden évben városi szinten megszervezi az ökumenikus megemlékezést az ártatlan áldozatokról. Gondos és precíz vendéglátóm, mikor szabadkai programomat egyeztettük, figyelmeztetett, hogy hozzak magammal meleg ruhát, mert lent a „gödörben” mindig hűvösebb van…Az égiek idén kegyesek voltak a megemlékezőkhöz, mert csak a koszorúzás végén kezdett el szemerkélni az eső. Idén tehát november 2-án, Szabadkán a Zentai úti temetőben, a Vergődő madárnál emlékeztek meg több százan az 1944-45-ös eseményekről. Szabadkáról és környékéről több száz civil polgárt hurcoltak el és végeztek ki ártatlanul. A 44-es parcella síremlékein 852 elhunyt neve szerepel, a lista pedig évről évre bővül. November 2-án, halottak napján, a kegyeletadás napján emlékeztek a szörnyű, rettegéssel teljes időkre. Voltak, akik személyes, s voltak,akik lelki indíttatásból vettek részt az emlékező rendezvényen. A rendezvényen megtudhattuk, hogy 2011-ben már egy új lélekharanggal kongathattak az elhunytak lelki üdvéért, most pedig a megemlékezést a harang megszentelésével kezdték; a szertartást Palatinus István római katolikus plébános végezte el. „Mindenható örök Isten, a te neved segítségül hívása megszentelő, alázatos lélekkel kérünk, áld meg és szenteld meg az emlékezés harangját, hangja kiáltsa világgá a kegyetlen megtorlás által halálra gyilkoltak fájdalmát.” –hallhattuk a plébános úrtól. Immár 23 éve emlékeznek a szabadkai magyarok az 1944-es eseményekre, és ez a szomorú hely állandó gyülekező helyükké vált halottak napján. A harangszentelést követően Radnóti Miklós Ősz és halál költeménye hangzott el, majd Georg Thurmair versét, a „Wir sind nur Gast auf Erden“-t szavalta el a szabadkai Paulinum Gimnázium egyik diákja.

            Az irodalmi részt többnyelvű ökumenikus istentisztelet követte, amin Palatinus plébános úr elmondta: „a halottak napja nem múlhat el megemlékezés nélkül. Isten igéje az a végső szó, amely mindannyiunkban békét és reményt olt. Kőbe írt nevek emlékhelye elé tesszük az örök életbe vetett hitet jelképező pislákoló mécseseinket, gyertyáinkat és virágainkat. Ez a tett évről évre elkötelezettségre hív mindannyiunkat, akik jelen vagyunk, hogy megválaszoljuk az alattunk is, és körülöttünk is szerteszét heverő embertársaink, véreink hozzánk kiáltó kérdését. Hogy megválaszoljuk ezeknek a csontoknak a kérdését, hogy mikor nyugodhatnak már számukra kijelölt méltóságteljes sírban.”

Surányiné Réti Katalin református lelkipásztor Csiha Kálmán erdélyi református püspök Fény a rácsokon c. könyvéből választott egy alkalomhoz illő idézetet: „A rácsok a földből nőttek, a fény az égből jött. A magasság, a hatalom, a tiszta jóság s az örök új erő: Isten volt benne. A rácsok világában ez a fény mentett meg, nem engedte átnőni a rácsokat a lelkemen. Ezért, bár a fogságom történetét írom, be kell vallanom, hogy valójában soha nem éreztem magam fogolynak. Mert fogollyá nem az lesz, akit rácsok mögé zárnak, hanem akinek átnőnek a lelkén a rácsok. De aki tudja, hogy van valaki, aki minden rácsnál hatalmasabb és hozzá kötődik és Tőle kap erőt, azt fogollyá tenni nem lehet soha.” Dolinszky Gábor evangélikus lelkész a zsoltáros szövegének felolvasása után Kányádi Sándor Az én miatyánkom c. költeményét szavalta el.

            Kern Sólya Mária, a városi képviselő-testület elnöke beszédében kiemelte: „megtiszteltetés számomra, hogy Szabadka város szolgálatában ellátott tisztségemnél fogva szólhatok önökhöz itt, a 44-es parcellánál. Szomorú, de mégis megtisztelő feladat. 1944-ben háború volt, annak minden borzalmával, bombázásokkal, idegen csapatok ki-és bevonulásával. Azután jött a «fölszabadulás», ahogyan azt évtizedeken át hivatalosan tanították. 1944 őszén Szabadka polgárai közül sokakat elhurcoltak, megkínoztak, és kíméletlenül kivégeztek. Ha az akkori hatalom részéről véletlenül említésre kerültek ezek az események, kizárólag háborús bűnösökről beszéltek. Legfeljebb néha megjegyezték; talán volt közöttük egy-két ártatlan is. Mi, akik most itt állunk, hisszük, hogy az áldozatok vétlenek voltak. Hogyan is lettek volna bűnösök, mikor kicsiny gyermekek is voltak közöttük? Azonban mi nem azért vagyunk itt, hogy ítélkezzünk, azt bízzuk arra a történészbizottságra, amely arra alakult, hogy az akkori eseményeket kivizsgálja. Egy biztos, az emléktáblák arról tanúskodnak, hogy az áldozatok legtöbbje magyar volt. Amit mi megtehetünk, az a kegyelet és a tisztelet megadása. A főhajtás mellett azon kell fáradoznunk, hogy hasonló szörnyűség soha ne történhessen meg.” A beszéd után a megemlékezők, a pártok és civil szervezetek képviselői elhelyezték a kegyelet virágait. Nekünk pedig nemcsak hogy nem szabad elfelejtenünk a történteket, hanem kötelességünk emlékeztetni ezekre az eseményekre. Ezzel tartozunk délvidéki véreink emlékének!

 

Medveczky Attila