vissza a főoldalra

 

 

 2012.11.23. 

Agrobank-botrány: őrizetbe vették Kasza Józsefet

November 20-án a rendőrség őrizetbe vette Kasza Józsefet, az Agrobank szabadkai fiókintézetének korábbi igazgatóját, a bank körül kirobbant visszásságok ügyében végzett nyomozás keretében. Kaszát, aki a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke volt, Szabadka egykori polgármestere, hivatali helyzettel való visszaéléssel gyanúsítják.

A rendőrségi akció keretében előállították Zoran Maleševićet és Peđa Mališanovićot, az Azohem, a Mala Bosna és a szabadkai nitrogénművek (Azotara Subotica) igazgatóját, és Miomir Paovica bírósági szakértőt is. A Blic értesülései szerint valamennyiüket Belgrádba viszik.

A gyanú szerint az előállítottak több mint 13 millió euró jogtalan haszonhoz juttatták Mališanovićot a 2007 és 2010 közötti időszakban, amikor is Kasza József volt az Agrobank szabadkai fiókintézetének igazgatója, Malešević pedig a helyettese.

Kasza és Malešević, tudta meg az RTS, az Agrobank igazgató bizottságának korábban letartóztatott egykori elnökével Dušan Antonićtyal és munkatársaival megállapodva, törvényellenes módon hagyott jóvá három banki hitelt, valamint öt banki garanciát, kedvezőbb feltételeket biztosítva és a megfelelő biztonsági banki garanciákat mellőzve az Azohem, a Mala Bosna vállalatoknak és a szabadkai nitrogénműveknek, melyek tulajdonosa Peđa Mališanović.

Miomir Paovicát azzal gyanúsítják, hogy Mališanovićtyal megállapodva nyolc hamis ingatlanbecslést készített el a nitrogénművek számára, többszörösére felbecsülve az egyes ingatlanokat, hogy az Agrobank számára megteremtse a banki garancia meglétének látszatát.

A Blic emlékeztet rá, hogy a szabadkai nitrogénművek 20 millió eurós hitelt kapott az Agrobanktól, a vállalat igazgató bizottságának elnöke, Kasza József pedig a múlt év júniusáig e bank szabadkai fiókintézetét vezette.

“A hiteleket a központban hagyták jóvá, a bank végrehajtó bizottságánál és nem a fiókintézeteknél. A fiókintézet csak javaslatot továbbíthatott. A bank bízott meg a nitrogénművek munkájának felügyeletével éppen a kihelyezett eszközök biztosítása miatt”, nyilatkozta korábban Kasza a Blicnek.

A szervezett bűnözés elleni ügyészség októberben határozott az Agrobank-botrány ügyében folytatott nyomozás kibővítése mellett, mert felmerült a gyanú, hogy hosszabb időn keresztül fennállt a hivatali helyzettel való visszaélések bűncselekménye, s bejelentették, hogy a vizsgálat kiterjed minden, 2006 és 2011 között jóváhagyott hitelre.

 

(Forrás: vajma.info)