vissza a főoldalra

 

 

 2012.11.23. 

A világszínvonalú magyar számokat szeretnénk idehaza is bemutatni

Arra törekszem, hogy lehetőségeinkhez képest világsztárok szerepeljenek műsorainkban

November 4-én, 17.00 órakor véget ért a Magyar Nemzeti Cirkusz 2012-es szezonja, s ekkor Richter József, a Magyar Nemzeti Cirkusz Jászai Mari-díjas igazgatója, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett művésze, a Monte-Carlói Cirkuszfesztivál Nagydíjas artistája 18 év után búcsúzott a Nemzeti Cirkusz dolgozóitól és a kedves közönségtől. Ennek az oka, hogy dr. Kriza Zsigmond, a MACIVA Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója Richter Józsefet, a társaság eddigi cirkuszművészeti főtanácsadóját bízta meg a Fővárosi Nagycirkusz igazgatói feladatainak ellátásával.

 Tisztelettel gratulálunk a kinevezéséhez! Mekkora felelősséget jelent egy ilyen patinás, jelentős hagyományokkal bíró intézményt vezetése?

 –Ezelőtt 18 évig Magyarország legnagyobb utazócirkuszát, a Magyar Nemzeti Cirkuszt vezettem a legszínvonalasabb műsorpolitikával, így elég nagy a tapasztalatra tettem szert a műsorszervezés és a szerződtetések területén. Mindez igen nagy felelősséggel jár, és biztosan eddigi munkáim miatt esett rám ügyvezető igazgató úrválasztása, és azért vállaltam el a felkérést, mert úgy érzem, meg tudok birkózni a nehézségekkel. Artistaként bejártam a világot, majd szinte két évtizedig menedzseltem a minden évben új műsorral jelentkező Magyar Nemzeti Cirkuszt, ami mára egész Európában elismert lett. Ugyanezt a munkát szeretném folytatni a Fővárosi Nagycirkuszban is.

 Azzal, hogy a közelmúltban nemzeti intézménnyé minősítették a nagycirkuszt, milyen új feladatok elé állították a vezetést?

 – Nagyon örülünk annak, hogy Balog Zoltán miniszter úr a Fővárosi Nagycirkuszt fenntartó MACIVA Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft-t nemzeti előadó-művészeti szervezetté minősítette. A cirkusztörténeti elismerés eredményeképpen intézményünket a jövő évtől hazánk kulturális csúcsintézményei között tartják számon. Ez az elismerés, minősítés kötelez bennünket. Ki merem jelenteni, hogy a Fővárosi Nagycirkusz és a magyar cirkuszművészet régóta európai színvonalú. Európában összesen három ún. kőcirkusz működik: Münchenben, Bukarestben és Budapesten – a szófiai leégett. Szeretnénk, ha a Fővárosi Nagycirkusz még több elismerést vívna ki magának, és hogy a színvonal megmaradjon.

 A nemzetivé minősítés a hagyományok ápolását is megköveteli?

 –Oly’ annyira, hogy január 12-én magyar gálaműsorral kezdjük az évet, és – többek közt – felelevenítjük a huszárok és a puszta hagyományát. A legmagasabb színvonalon játszó magyar artisták is fellépnek ebben a produkcióban. Biztos vagyok benne, hogy az elmúlt 30 évben olyan világszínvonalú műsor, mint amilyen a gála lesz, nem volt a nagycirkuszban. Ez is mutatja, hogy lesznek változások a műsorpolitikában, hiszen a magyar világszámokat is be szeretnénk mutatni. Amikor megnyílt a Fővárosi Nagycirkusz épülete, akkor tartottak utoljára nagy magyar gálaműsort.

 Elképzelhető, hogy külföldön jobban ismerték a magyar cirkuszművészeket, és világszámokat mint idehaza?

 –Sajnos igen. Akik magas színvonalon gyakorolták hivatásukat hamar kimentek Nyugatra, mert ott többszörös gázsit kapnak. Gondoljunk csak arra, hogy a jó focistákat is a híres külföldi klubok veszik meg. Ezeket a világszínvonalú magyar számokat szeretnénk most itthon is bemutatni.

 Az elektronikus médiában, tévében, rádióban egyre kevesebbet szerepel a cirkusz. Van arra remény, hogy egy olyan kapcsolatot alakítanak ki a közmédiával, hogy az beharangozza például ezt az említett magyar gálaműsort?

 –Azzal, hogy nemzeti intézmény lettünk, bizonyára megnőtt az esély erre. Nagyon szeretnénk, ha többet foglalkoznának a cirkuszművészettel, legalább annyira, mint egy új színdarabbal, musicallel. A magyar cirkuszművészet nagyon sok dicsőséget szerzett az ország számára, így megérdemelnénk idehaza a sokkal kedvezőbb hozzáállást.

 Mikor új igazgatót neveznek ki, mindig felvetődik, hogy lesz-e tisztogatás a társulatban? Tehát hoz-e újakat, és elbúcsúzik-e néhány régi tagtól?

 –Jövőre jóval kevesebb költségvetési pénzből kell gazdálkodunk, mint tavaly, s emiatt néhány régi tagtól meg kell válnunk. S itt nem csupán az artistákra, hanem a műszaki gárdára és az irodai dolgozókra is gondolok. Viszont a szűkösebb anyagi keret ellenére nem engedünk a színvonalból.

 Tudtommal Németországtól, Franciaországtól kezdve minden cirkuszigazgató jó ismerőse. Ez bizonyára megkönnyíti a vendégprodukciók megszervezését.  

–A világ nagy cirkuszainak igazgatói személyesen ismerik egymást, és évente többször találkoznak a híres cirkuszokban, Monte-Carlóban, vagy Párizsban. Harminc éven keresztül artistaként a világ élvonalbeli produkcióiban vettem részt, mindemellett a Richter –akrobatacsoport lovas-akrobata száma és elefántakrobatikája is világhírű volt a ’70-es, ’80-as években – az igazgatók versenyeztek a produkcióinkért. Ezáltal a világ vezető cirkuszművészeivel nagyon jó a kapcsolatunk. Jelenleg a nemzetközileg elismert Fővárosi Nagycirkusz igazgatójaként arra törekszem, hogy lehetőségeinkhez képest világsztárok szerepeljenek műsorainkban.

 Nehéz volt megválni a Magyar Nemzeti Cirkusztól? Tudtommal, a családban marad a vezetése…

 –Nem volt különösebben nehéz, mert már két éve nem szereplek aktív artistaként, hanem fiam, ifj. Richter József a műsor fellépője, s ő veszi át a vezetést. Idősebb fiam, Richter Flórián a Horse Evolution Show megálmodója, a monte-carlói Arany Bohóc Díj tulajdonosa, akinek látványos produkciójában 36 idomított ló vesz részt. Ő is nagy sikerrel lépett fel idehaza. Én immár 61 éves vagyok, a porondtól visszavonultam, de remélem attól még lehetek jó igazgató.

 A cirkuszban szórakozni szeretnének az emberek. A mai világban, mikor a gazdasági válság hatásait érezzük, mennyire nehéz megnevettetni az embereket?

 –A válság hatása főleg abban érződik, hogy kevesebbet költenek a büfében. Viszont két órás műsoraink után sokkal vidámabban mennek haza. Ez a kikapcsolódás pedig szükséges, hogy rövid időre elfeledjük a hétköznapi problémákat.

 

Medveczky Attila