vissza a főoldalra

 

 

 2012.11.28. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIV. évfolyamának 48. száma!

A tartalomból:

IN MEMORIAM CSURKA ISTVÁN

Csurka István: A piszkos munkát mindig a vaskalapos káderek végezték el

Soros György bejövetele (2.oldal)

Nem emlékszem, hogy a Nyílt társadalom eszméje, Soros György nagy filozófiai találmánya azon az estén szóba került volna. Ez a felújított, újra melegített, gyengített szabadkőművességű eszme, amely a zárt és a nyitott ellentétéből áll, és mint minden liberális dolog a szabadság fogalmával játszik, csak sokkal később, a rendszerváltozás közben bukkant elő. Soros Györgyöt 1991-ben a Közgazdasági Egyetem díszdoktorává avatták, és ott fejtette ki ünnepi székfoglaló előadásában a nyílt társadalom eszméjét, szembeállítva a zárt társadalom eszméjével. Természetesen a szovjet társadalom volt a zárt társadalom, meg a náci Németország társadalma. Hangsúlyosan azonban Soros 1991-ben, az Antall- kormány második évében a szovjet orosz zártságra mutatott rá, arra tüzelt, és a nemzeti szocialista zártságot csupán mint egy visszatérésre alkalmas és ezért veszélyes zártságot említette.

 Az MSZP csak szavakban lép fel a családi gazdálkodókért

A Jobbik kajászói földfoglalási botrányát a többség nem helyesli (4.oldal)

Szabó Csaba miniszteri biztos: Volt olyan ellenzéki képviselő, aki azt mondta, gyerekkorában sokszor lapátolt szénát. A hallgatóság meg is jegyezte, az elég nagy munka lehetett, mert ők azt villával rakják. Szinte mindenki beszáll ebbe a vitába, mert akkor meg lehet jelenni a médiában, és szidalmazni a kormányt. Miért is szégyellje magát a kormány, amikor több mint 20 ezer hektárnyi területet lehet használniuk a kistermelőknek?

 A kormány sikertörténeteit szándékosan elhallgatják

Tanulják meg a lakosok az öngondoskodás tisztességes módját (5.oldal)

Gergely Lajos, Szamosszeg új polgármestere: Amikor egy kistelepülésen a magyar embernek zöldségre, húsra volt szüksége, nem bevásárlóközpontba ment azt beszerezni, hanem megtermelte. Tavaly csatlakoztunk a Minden gyerek lakjon jól programhoz, és az első év viszonylagos sikerét mutatja, hogy a kiadott vetőmagok 80%-a terményekben hasznosult, és a kiadott kisállatok 60%-a még nem került levágásra. Nagyon fontosnak tartom azt, hogy a legalapvetőbb élelmiszerekért ne költsenek pénzt a lakosok, és a kert művelésével, az állatok ellátásával megtanulja az ember az öngondoskodás becsületes módját.

 Fokozni kell a vállalkozói hajlandóságot

A fiatal kor nem akadálya annak, hogy valaki sikeres legyen (7.oldal)

Kovács Patrik, a FIVOSZ országos elnöke: Nagyon speciális helyzetben vannak a fiatalok, s beszélhetünk az Y-generációról az 1980 és 2000 közt születettekről, akik most kezdenék a „nagybetűs” élet. Nekik nem csak az ifjúsági munkanélküliségi, hanem a világgazdasági válság hatásaival is meg kell küzdeniük, így sokkal kevesebb a lehetőségük, mint a szüleiknek. Ezért is szükséges alternatív életstratégia a fiatalok számára, és ezen belül pl. az önfoglalkoztatás, a vállalkozóvá válás nagyon lényeges kérdés. Azért is, mert Magyarországon nagyon alacsony a fiatalok vállalkozói kedve, hajlandósága.

 Magyar kazánok a keleti piacon

Háttérbe szorítsuk a mindenen nyerészkedni akarókat (7.oldal)

Vara Árpád, a Vara-FÉG Kft. tulajdonosa: Szerveztünk mi kiállítást Oroszországban, Fehéroroszországban és Kahasztánban is. Azt tapasztaltuk, hogy nagyon szeretik a magyar terméket, szeretik a magyar embert, de nem a tisztességtelen magyar embert. Ezért szeretnek a „biztosra menni”. Immár harmadszor voltunk kint az Altaj Köztársaságban, és ott 18 kazánházat tekintettünk meg. 300 KW-ostól 2,7 MW-osig kell kint kazánokat telepíteni, mert most kezdődik ott a szénről a gázfűtésre való átállás, és mi szeretnénk betörni erre a piacra.

 A határok feletti nemzetegyesítés a cél

Tíz éves az Aranycsapat Alapítvány (9.oldal)

Kű Lajos, az Aranycsapat Alapítvány elnöke: Viszont arról keveset hallani, hogy a most 10. születésnapját ünneplő Aranycsapat Alapítvány 15 éven aluli csapata részt vett a Nemzetek Kupáján, melyet a világbajnoksággal egy időben, annak utolsó két hetében rendeztek meg a Hessequa tartománybeli Riversdale városában. Mi is büszkék lehetünk „összmagyar” válogatottunkra, amely a tehetséggondozásunk egyik remek példája, s amely szintén aranyéremmel tért haza.

 A Hét Nap nemcsak nyelvében, de szellemiségében is magyar

A bánáti és a peremvidékekre sem könnyű eljutnunk, nehéz megoldani az ottani terjesztést (9.oldal)

László Edit, a Hét Nap Lapkiadó Kft. megbízott igazgatója: Egyre kevesebb az olvasó, így jobban át kell gondolni a tartalmat, hogy mindenkit elérjünk a megfelelő módszerekkel. Nem könnyű ez, mert folyamatos problémát jelent az anyagi forrás megteremtése. Egy dolog viszont biztos, és aki elolvassa a lapot, megbizonyosodhat felőle, hogy a Hét Nap nemcsak nyelvében, de szellemiségében is magyar.

 A budapesti közönségnek mutatom be Székelyföld líráját

A színház varázsát, ősi rítusát juttassuk érvényre, és akkor megszületik a csoda (10.oldal)

Koncz Andrea színművésznő: Párizsban Moliere-t nézni nem derogáló, Londonban Shakespeare- t olvasni, nézni nem szégyen, Romániában Caragialet színpadra vinni nem botrányos; de ha itthon a színigazgató Tamási Áron vagy Németh László darabját szeretné bemutatni, rögtön megkapja, minek magyarkodik. Ez nagyon extrém, bántó hozzáállás, hiszen abszolúte nem rosszabb az irodalmunk, mint más népeké.

 Nagyra becsültem Csurka István drámaírói és politikai munkásságát

Sokan visszasírják a titói viszonylagos jólétet, és nem veszik észre, hogy annak a magyarság asszimilációja volt az ára (12.oldal)

Dudás Károly író, publicista, szerkesztő, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke: Csurka Istvánhoz igaz barátság fűzött. Nagyon sokra tartottam, nagyra becsültem mind drámaírói, mind politikai munkásságát. Mielőtt személyesen összehozott volna bennünket a sors, műveinken keresztül ismertük meg egymást. Később is megtisztelt azzal, hogy olvasta könyveimet, sőt vissza is jelzett nekem, és megírta a véleményét róluk. Ez nekem nagyon sokat jelentett, ahogy az is, hogy meghívtak a rendszerváltás utáni első szárszói találkozóra, ahová a határon túlról sajnos nem jöttek el sokan: Duray Miklósra, Ágoston Andrásra, Tőkés Lászlóra és Hódi Sándorra emlékszem. Csodálatos napokat töltöttünk együtt, a Magyar Fórum sátrában Hornyik Miklóssal együtt írtunk kommentárokat, jegyzeteket az ún. Szárszó Fórumba.

 Az egyházüldözés idején még a barátok kutyáját is agyonlőtték

(Fáy Zoltán: A Gyöngyösi Ferences Könyvtár) (15.oldal)

Míg a II. világháború szörnyűségeit a kolostor és a könyvtár relatíve jól átvészelte, addig az azt követő primitív, de erős egyházüldözés szinte teljesen tönkretette a barátok gyűjteményeit. A ferenceseket gyakorlatilag száműzték a kolostorból és a templomból. Néhány szerzetes 1951. november 24-ig a fallal elválasztott plébánia helyiségeiben maradhatott; ekkor azonban az utolsó ferencesnek, Oberten Odilónak is távoznia kellett. Az Állami Egyházügyi Hivatal rendelkezése értelmében a világi plébános nem csak a nyilvános misék tartását tiltotta meg a szerzeteseknek, hanem a zárt ajtók mögött mondott csöndes magánmisét is. „Jó pár éve elkerült az utolsó barát Gyöngyösről” – írta levelében Németh Lúciusz ferences 1961-ben, már külföldről. „Helyét egy világi pap foglalta el, aki nyíltan hirdette: végre sikerült a barátokat Gyöngyösről elzavarni, lesz gondunk rá, hogy többé ne kerüljenek vissza. Mintha attól féltek volna, hogy a ferences szellem ilyen úton is visszatérhet az épület falai közé. Amit csak lehetett elmozdítottak a kolostorból, hogy semmi se emlékeztessen az épület előző lakóira. Az ebédlő és a folyosó falait lemeszelték; az intarziás ebédlőajtót, melyre ferences címert faragott a XVIII. századi fráter, a múzeumba vitték. Szinte nyomtalanul veszett el a rendház régiséggyűjteménye; a török korból és a Rákóczi-szabadságharc idejéből származó emlékek. Az új tulajdonosok még a barátok kutyáját is agyonlőtték.”  

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál.

Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32., I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575. Telefon és telefax: 781-3236, 06-30/754-5017. E-mail: info@magyarforum.hu

Kiadja: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány