vissza a főoldalra

 

 

 2012.11.23. 

Hogy a világ megértse, milyen is az orosz lélek

Nyizsnyij Novgorodban megkezdték a 2018-as Labdarúgó Világbajnokság előkészületeit. A városban új stadiont és több tíz hotelt is építenek a szurkolóknak. Ebben a városban a turistáknak nem csak a focit van lehetősége élvezni, de megpróbálhatják megérteni a titokzatos orosz lelket is.

Nyizsnyij Novgorodot a 13. században alapították és határmenti erődként szolgált. Ugyanakkor Oroszország határai hamarosan kiszélesedtek, így az Oka és a Volga folyók összetalálkozásánál fekvő városból hamarosan a legnagyobb kereskedelmi központ lett. A 19. század elején jött létre egy nemzetközi vásárközpont vendégházakkal, templomokkal, mecsettel, színházzal és cirkusszal – jegyzi meg az idegenvezető Olga Zotova:

- Nyizsnyij Novgorod az egyik legismertebb orosz város külföldön. Sokan, akik ellátogatnak hozzánk, ráébrednek, hogy Oroszország nem csak Moszkvából és Szentpétervárból áll. Ide pont azért utaznak, hogy megértsék az orosz lelket. Ez egy tradicionális orosz város, ahol az érdeklődők megtalálhatják az orosz kultúra valamennyi formáját. Ez az egyik legősibb orosz várost, amelyet 1221-ben Georgij Vszevolodovics alapított. Sokáig katonai központ volt, az állam védőbástyája. Nyizsnyij Novgorod régi finn-ugor földeken jött létre, ahol korábban a mai finnek, észtek és magyarok elődei éltek.

 A szovjet időkben a kereskedelmi városból védelmi ipari központ lett. Éppen ezért egészen 1990-ig tiltott terület volt a külföldiek számára. Ma ez az egyik legnagyobb orosz információs technológiai központ, olyan nagy cégeknek helyezték ide székhelyüket, mint például az Intel. A modern technológiákat használják majd a Világbajnokságra való felkészülés során is – mondta a körzet kormányzójának helyettese, Dmitrij Szvatkovszkij:

 - A stadiont, amely 45 ezer néző befogadására lesz képes, a város történelmi részében építik fel, az Oka és a Volga folyók találkozásánál.

 Ezzel együtt a stadion és az új utak építése nem rontja a történelmi városképet. A városközpontban áll a város legfőbb látnivalója – a 16. századi Kreml a két kilométeres kőfalával és a 13 őrtornyával. A Kreml főteréről csodálatos kilátás nyílik a városra. A városban továbbá megmaradtak a 13. században épült templomok és néhány utca a maga kis faházaival a 18-19. századból.

 

(Forrás: Oroszország hangja)