vissza a főoldalra

 

 

 2012.11.23. 

Újra tündökölhet a főváros ékessége

Kialakítjuk a Magyar értékek kapuját, ahol bemutatjuk országunk értékeit

2014. március 30-ára készül el a budai Várkert Bazár rekonstrukciója. Október 26-án kiírta a Várkert Bazár rekonstrukciójáról szóló közbeszerzési eljárást a Várgondnokság Nonprofit Kft. és az I. kerületi önkormányzat, a tender bontása pedig december 10-én lesz.

 A Várkert Bazár a világ száz legveszélyeztetettebb műemléke közé tartozik. A polgári kormány ezért is nyilvánította kiemelt állami beruházásnak a Várkert Bazár rekonstrukcióját? – kérdezem a Várbazárral és a Várnegyededdel kapcsolatos munkálatokat felügyelő dr. Zumbok Ferenc kormánybiztos úrtól.

 –Engedjen meg egy kis helyesbítést és kiegészítést. A Várkert Bazárt 1996-ban sorolták be az ön által említett százas kategóriába. Szerintem azóta a helyzet csak romlott, hiszen semmi sem történt az ügyben. Ez azért nem teljesen igaz, mert egyszer Demszky Gábor megjelent a Várkert Bazár területén, a lapok megírták, hogy milyen nagy dolgok történnek majd a helyszínen, de nem történt semmi. Egészen addig, míg a Várkert Bazár rekonstrukciója az Új Széchenyi Tervbe nevesítve be nem került. Természetes, hogy a kormány ezért is nyilvánította a felújítást kiemelt állami beruházásnak, mert látták, hogy a Duna-part ékköve milyen méltatlan állapotba került. Tavasszal az interneten olvastam Makovecz mester 2010 nyarán kelt levelét, melyben közli: „gyalázat, hogy a Várkert Bazár ügyében nem történik semmi, gyalázat, amilyen állapotban van.” Teljes mértékben egyetértek ezzel a megállapítással, hiszen ez gyalázat, szégyen, felháborító mulasztás. Egyszer felvetődött, hogy egy külföldi befektető rehabilitálja az egész területet, de ez nem volt normális elképzelés, mert plázát, és több szintes föld alatti épületet akartak létesíteni. Tehát nincs vita: rendbe kell tenni a Várkert Bazárt, mert már túl vagyunk a 24. órán.

 Jól tudom, hogy gasztronómiai, kulináris és kulturális központot szeretnének kialakítani?

 –Sommásan erről van szó, de ennél sokkal bonyolultabb a Várkert Bazár funkcióinak a meghatározása, mert ha visszatekintünk az átadás utáni több mint 100 esztendőre, akkor tapasztalhatjuk, hogy soha nem találtak megfelelő funkciót az épületegyüttesnek. Az eredeti elképzelés szerint – azért is alakultak ki a kis fülkék –üzletek nyílnak a polgárság számára. Ez nem sikerült, de üzemelt az épületegyüttes mint női festőiskola, mint történelmi arcképcsarnok, és volt a magyar szobrászművészek műhelye is. A ’60-as években a KISZ úgy döntött, ide hozzák a rockzenekarokat, mert a területen ellenőrzött körülmények közt tud a fiatalság szórakozni. Így aztán létrejött a Budai Ifjúsági Park. Ez sem volt jó funkció, mert nem azért építette a Várkert Bazárt Ybl mester, hogy ott tízezer ember ugráljon, kiabáljon. Mindennek meglett az eredménye, ha a leomló falszakaszokra tekintünk. Éppen ezért, a legnagyobb talány az volt, mi legyen az új funkció, mert az anyagi forrás, mintegy 8 milliárd 160 millió Ft az EU-tól már rendelkezésre áll. Viszont, ha rossz tartalmat határozunk meg, akkor csak pénzköltésről van szó. Így aztán nem volt könnyű, míg kitaláltuk azt, mi is legyen a funkció, ráadásul nem csak a bazár területe, hanem a két déli bérház– melyben a főudvarnagyi hivatal munkatársai laktak – , és az északi részen álló ún. testőrház is – érdekesség, hogy itt lakott vitéz Somogyvári Gyula – a rekonstrukciós program része.

 Az Ybl- és a Hauszmann-kori állapokat mennyire lehet visszaállítani?

 –Semmilyen más cél nem lehet, csak az eredeti állapot visszaállítása; minden kompromisszum kizárt ezen a téren. Fel sem vetődhet az, hogy mi bármit is változtatnánk az eredeti elképzelésen, hiszen a Várkert Bazár az egész Duna-part leggyönyörűbb helye volt, így ostobaság lenne az egészet átalakítani. Megvannak a tervrajzok, és ezek alapján teljes restaurálás folyik ezen a szakaszon és az épületek külső homlokzatán. Ami hozzátartozik a tervekhez : a 300 gépkocsit befogadó mélygarázs, és az 1000 fős földalatti rendezvénytér. Minderre azért van szükség, mert célunk, hogy minél kevesebb autó legyen a várban, és emellett olyan terek kívánatosak, ahol kulturális rendezvényeket lehet tartani. Önfenntartóvá akarjuk tenni a felújított épületet, ezért is gasztronómia és kulináris központot is kialakítunk. Mindemellett folyamatos kompjárat lesz a Vigadó tér és a Várkert Bazár között, és így reméljük egyre nagyobb számban jönnek a turisták. A déli épületekben kialakítjuk a Magyar értékek kapuját, ahol bemutatjuk mind a külföldi, mind a belföldi turistáknak, milyen értékekkel rendelkezik országunk. Ezen a helyen felkeltjük a turista érdeklődését aziránt, hogy tekintse meg a főváros többi nevezetességét. Az északi testőrházban pedig a Kortárs kreativitás háza működne, amiben a fiatal magyar művészek alkothatnak. Szintén lényeges a Várkert Bazár és a Királyi Palota között. Ez ebben a pillanatban nincs megoldva, s ennek az oka, hogy Rákosiék fel akartak költözni a várba, ezért hermetikusan lezárták a Palotanegyedet. Ennek az eredménye, hogy egyedül a Budai Várat nem lehet körbejárni. A tervek szerint mozgólépcsővel és lifttel lehet majd a Duna-parttól feljutni a Királyi Palotáig, és megoldjuk a körbejárhatóságot is.

 Olvasom a Várkert Bazárral kapcsolatos megjegyzéseket az interneten. Egyesek más funkciót szeretnének…

 –Örök vita tárgya, hogy mi is legyen a bazár területén. Olyat viszont képtelenség csinálni, hogy mindenkinek kedvébe járjunk. Mi a szívünk és a legjobb tudásunk szerint ebben a pillanatban a már elmondottak megvalósításán dolgozunk.

 Említette a turistákat. Kinek a pénztárcájához alakítják majd az árakat?

 –Olyan elegáns éttermet tervezünk az első déli épületréz első emeletén, ami a jobb módúak pénztárcájához igazodik. A másik oldalon viszont olyan éttermeket alakítunk ki, ahol ragaszkodunk ahhoz, hogy olyan ételeket szolgáljanak fel, és olyan árban mely igazodik a tömeges turizmus igényeihez.

 Volt itt annak idején Ifipark…A megújult intézmény programjai melyik korosztályt célozzák meg?

 –Arra törekszünk, hogy mindegyik korosztály találja meg a neki való műsort, programot. Nem is mondja senki, hogy felesleges beruházás a Várkert Bazár rendbetétele. Ráadásul a felújítások alatt és utána is nagy számban munkahelyek jönnek létre, ami fellendíti a gazdaságot.

 

Medveczky Attila