vissza a főoldalra

 

 

 2012.11.23. 

Orbán Viktor Hévízt ajánlotta a szaúdi házelnöknek

A testvérvárosi kapcsolatokkal új piacokat tudunk megnyitni

Magyarországi tartózkodása során november 8-án Hévízre is ellátogatott Szaúd-Arábia tanácskozó gyűlése, a Madzslisz as-sura – az ottani parlament – elnöke. Abdallah as-Sejket és kíséretét a városházán fogadta Papp Gábor polgármester és Kepli József János alpolgármester.

 Tisztelt polgármester úr! Magyarországon nem egy fürdőváros van; hogyan esett Abdallah as-Sejk választása éppen Hévízre?

 –Amikor Abdallah as-Sejkkel nyilvános sajtóbeszélgetést folytattam, és a várost bemutattam neki, a magas rangú vendég elárulta, hogy tavaly hallott először Hévízről. Mégpedig akkor, mikor Orbán Viktor miniszterelnök úr és küldöttsége kint járt Szaúd-Arábiában. Akkor miniszterelnök úr Hévízről, mint Magyarország egyik fontos turisztikai látványosságáról és gyógyfürdőhelyéről is említést tett neki. Most megtörtént a viszont látogatást, Abdallah as-Sejk találkozott az állami méltóságokkal, majd egyetlen egy vidéki útja volt, ami hozzánk vezetett.

 Hogy tetszett a szaúdi házelnöknek a város?

 –A majd’ egy órás sajtóbeszélgetésen Abdallah as-Sejkkel ismertettem Hévíz és a térség adottságait, és ő nagyon érdeklődött a gyógyászat, a turizmus iránt. Ezen túl többször is megkérdezte, hogy milyen befektetési lehetőségek vannak Hévíz városában és térségében. A beszélgetést ünnepi ebéd követte, amin részt vett a Magyarországról Szaúd-Arábiába delegált nagykövet, aki egyértelműen pozitívnak ítélte mind a találkozót, mind a házelnök úr érdeklődését.

 Elképzelhető, hogy ezután szaúdi testvérvárosa is lesz Hévíznek?

 –Ez is lehet a célunk. A városvezetés egyik lényeges döntése a külkapcsolatok erősítése. A testvérvárosi kapcsolatokkal új piacokat tudunk megnyitni. Így sorrendben az orosz, kínai és arab világ felé akartunk, akarunk nyitni turisztikai és esetlegesen befektetési szempontból. Az orosz desztináció felé irányuló munkánknak már megvan a gyümölcse, és a kínai kapcsolataink is komolyra fordultak. Az pedig vitathatatlan, hogy az Öböl-országok nagy gazdasági potenciált jelentenek. A mostani találkozón pedig megállapodtunk arról, hogy még több információt juttatunk el a nagykövet úr és a szaúdi házelnök úr felé. Abdallah as-Sejk Szaúd-Arábia második leggazdagabb családjának a feje, és egyben a helyi hagyományhű muzulmán csoportnak a vezetője. Ő kijelentette: ha másként nem is, de magánemberként biztosan visszatér Hévízre, mert igénybe óhajtja venni a gyógykezeléseket.

 S ha már itt tartunk: október végén testvérvárosi megállapodást kötött Hévíz városa a kínai Guilin város Hi-Tech Zone elnevezésű központi kerületével. Októberben több százezer látogatót fogadó turisztikai vásárt rendeztek Guilinban, ahol Hévíz is bemutatkozott. Hogyan is kell elképzelni ezt a vásárt, és „milyen hévízi vásárfiát” lehetett ott kapni?

 –Guilin Kína egyik leglátogatottabb turisztikai desztinációja, s ők elsősorban természeti adottságaikra alapozzák a turizmust. Ennek eredménye, hogy több mint 20 millió turista érkezik egy évben Guilinba, ami az ország déli részén fekszik, így az éghajlati adottságok is kedvezőbbek. Náluk ez az ún. vásár minden évben változik, idén turisztikával és filmanimációs bemutatóval foglalkoztak. Nekünk ezzel kapcsolatban nem volt sok teendőnk, mert a rendezők elkértek tőlünk egy portfoliót Hévízről filmekben, illetve elektronikus úton. Minket pedig már az a meglepetés várt, hogy közel 100 négyzetméteres stand volt felépítve Hévíz városáról, ahol megfelelő információt kaptak az oda látogatók angol, kínai és magyar nyelven. A standon pedig olyan utazási irodák alkalmazottai vártak bennünket, akik Magyarországot és Hévízt ajánlják ki az ottaniak számára. A standot meglátogatták magas rangú politikai és tartományi vezetők, akiknek szintén bemutattuk városunkat.

 Csupán Hévíz profitál ezekből az együttműködésekből, vagy a környékbeli települések is?

 –Biztos vagyok benne, hogy nem csak Hévíz jár jól ezekkel a gyümölcsöző testvérvárosi kapcsolatokkal. Egyértelműen látható, hogy maga a térség is fejlődik, fejlődhet ezáltal, gondoljunk csak a munkahelyteremtésre. Mindemellett a város törekvései teljes összhangban állnak a kormány célkitűzéseivel, gondoljunk csak a kínai-az orosz és –az arab országok piacaival történő kapcsolatra. Mi pedig olyan testvérvárosi kapcsolatokat tudunk kötni, melyek önmagukban óriási reklámot generálhatnak Hévíz városának.

 Az MSZP-sek szerint elég nagy probléma, hogy kelet felé, „a diktatórikus, a posztkommunista országok felé nyit” a kormány, és a Fidesz is. Önöket nem érte még az a vád, hogy egy kommunista vezetésű, de ugyanakkor kapitalista jellegű gazdaságpolitikát folytató ország városaival szövetkeznek?

 –Ezt így még nem mondták nekünk. Aki racionálisan gondolkodik, látja, hogy ostobaság lenne a mai világgazdasági helyzetben nem nyitni a keleti államok felé. S megtalálni a kapcsolatokban a gazdasági előnyöket. Azoknak a szájából, akik olyan pártnak az utódpártjában ülnek, mely Magyarországot diktatúrában tartotta, az ön által idézett kijelentés teljesen hiteltelen. A kormány jelenlegi törekvései egyértelműen Magyarország gazdasági felvirágoztatására irányulnak, s azt gondolom, aki ezt romboló kritikával illeti, nem hazánk épülését akarja szolgálni.

 

Medveczky Attila