vissza a főoldalra

 

 

 2012.11.30. 

Dacic nem támogatja, hogy Szerbia elforduljon az EU-tól

A szerb kormányfő elutasította Irinej pátriárka felhívását, hogy álljanak el az uniós csatlakozástól és forduljanak az „orosz testvér” felé. Attól még nem kapjuk vissza Koszovót, ha hátat fordítunk az uniónak, hangoztatta Ivica Dacic.

 Irinej egyházfő az 1991-95 közötti szerb-horvát háború szerb áldozatainak emlékére tartott vasárnapi szertartáson beszélt, közvetlenül a két horvát tábornok hágai felmentése miatti belgrádi megmozdulás után. A felvonulást a Horvátországból elüldözött szerbek képviselői szervezték, tiltakozásul a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) döntése ellen, amellyel felmentették Ante Gotovina és Mladen Markac nyugalmazott horvát tábornokokat a szerbek ellen elkövetett háborús bűntények vádja alól. A főpap ezt a döntést égbekiáltó igazságtalanságnak nevezte, és azt mondta: a szerbeknek nem kell mindenáron az Európai Unióhoz csatlakozni, ha a tagság fejében megfosztják őket Koszovótól. „A mi kis csónakunkat a nagy szláv testvér hajójához kell kötnünk, akihez vérünk és hitünk szerint tartozunk, és aki mindig velünk volt”, mondta az ortodox pátriárka. Felhívása egybeesik az ultranacionalista szerb demokraták (DSS) akciójával, akik alírásgyűjtésbe kezdtek az uniós felzárkózás ellen.

 Ivica Dacic kormányfő, aki maga is jelen volt az istentiszteleten, később kijelentette: senki sem fogja eladni Koszovót az uniós felvétel fejében, de nagy hiba lenne félbeszakítani az integrációt. Szerbia különben sincs abban a helyzetben, hogy megtartsa Koszovót, mert már elvették tőle. Könnyű azt mondani, hogy nem lépünk be az EU-ba, de vajon akkor visszakapjuk-e Koszovót?, tette fel a kérdést a miniszterelnök.

Közben Dragan Djilas belgrádi polgármester - akit a legnagyobb ellenzéki formáció, a Demokrata Párt (DS) hétvégi tisztújító értekezletén megválasztottak a párt új elnökévé - felszólította a volt kormánytagokat, hogy vállalják a felelősséget a választási vereségért, és mondjanak le képviselői mandátumukról. Boris Tadicot, a párt eddigi vezetőjét, aki önként engedte át helyét utódjának, tiszteletbeli elnökké választották.

 

(Forrás: MHO)