vissza a főoldalra

 

 

 2012.10.10. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIV. évfolyamának 41. száma!

A tartalomból:

IN MEMORIAM CSURKA ISTVÁN

Csurka István: Most a taxisok állítanak blokádokat (2.oldal)

A cél a következő: térdre kényszeríteni a kormányt, de elsősorban a magyar gazdasági rendszert, hogy az egész magyar gazdaság áron alul kerüljön árverésre. Miután ez megtörtént, azok kezébe kerül a magyarság egész vagyona, azok lesznek a tulajdonosok – mégpedig a magántulajdon közösen kivívott szentsége alapján –, akik eddig vagy az elmúlt rendszer kinevezettjei voltak, vagy pedig messzi földről érkeznek vevőként. Így bezárul a kör: mert lehet, hogy pillanatnyilag ezután az átrendeződés után jobb ízű lesz az élet, a lencse, de a magyarság nagy népi tömegei előtt végleg becsapják a nemzetté válás kapuját…Egy negyven év alatt kialakult rendszert nem lehet parlamentáris eszközökkel egy-két hónap alatt alapvetően megváltoztatni. Különösen akkor nem, ha a régi rendszer alkotóelemeit, azt a vezető réteget, amelynek együttműködésére a kormányzáshoz feltétlenül szükség van, a korábban megszerzett tudás, gyakorlat, nemzetközi összeköttetései és a másik oldalon álló emberek, a volt elnyomottak szükségszerű gyámoltalansága is segíti.

 Sok képzés rossz hatásfokkal, nem a piaci igényeknek megfelelően történik

Arra bíztatjuk a kormányt, hogy radikálisan nyúljon hozzá a felnőttképzés rendszeréhez (4.oldal)

Parragh Lászlót, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökét arra kérem, hogy ossza meg olvasóinkkal azt, miért szükséges a szakképzési modell átalakítása, s milyen volt a rendszerváltás utánni időszak szakképzés-politikája.

Sajnos a magyar társadalomban erősen jelen van az a szemlélet, miszerint ne koszoljuk össze a kezünket, s ne kelljen kétkezi munkát végezni. Ez egy szemellenzős magatartásforma, mert egy társadalom nem tud csak fehérgallérosokra épülni, mert akkor összeroppan. Ezért az a helyes, ha a szakiskolákba és a szakmunkásképzőkbe járók számát megnöveljük, és ennek a két intézménynek a presztízsét is helyreállítjuk.

 Somogy megyei felzárkózás

Az állami fenntartást hatalmas ostobaság államosításnak tekinteni (4.oldal)

Majdnem egymilliárd forintos beruházással szennyvízcsatorna-hálózat épül a Somogy megyei Kadarkúton. Az uniós támogatással megvalósuló környezetvédelmi, infrastrukturális fejlesztést szeptember 20-án ünnepélyes „alapcső elhelyezéssel” kezdték meg a somogyi városban.

Karsai József, Kadarkút polgármestere: Ha a finanszírozás így marad, mint jelenleg, akkor mindenképpen jobb, ha az állam a fenntartó. Helyzetünk is bizonyítja, hogy az állami fenntartást hatalmas ostobaság államosításnak tekinteni.

 A jövő életformáját teremtik meg Rákosmentén

Budapesten már-már közhelyszerű, hogy az egyik legbiztonságosabb kerület a miénk (5.oldal)

Modern kertvárost építenek Rákosmentén, folytatódik a városrehabilitáció, megépül a Rákoshegyet elkerülő Ferihegyi út, új munkahelyi övezetet alakítanak ki az M0-s autóút mentén.

Riz Levente polgármester: A XVII. kerület egyedülálló abban, hogy 1990 óta folyamatosan gyarapodik lélekszáma, különösen az elmúlt 7-8 évben indult meg a növekedés, méghozzá oly mértékben, hogy a bölcsődei, óvodai, iskolai intézményhálózat már nem volt elegendő a sok gyermek fogadására. Intenzív bővítésbe kezdtünk, két új bölcsődét, három óvodát építettünk az elmúlt években, az iskolákat is korszerűsítettük, fejlesztettük, hogy eleget tegyenek a megnövekedett igényeknek.

 „Viktor” fedőnevű célszemély (II. rész) (6.oldal)

Vaszy Viktor felveszi Klein Izidor operaházi kürtöst, aki aktív nyilas volt

Egy dokumentum szerint, amikor „a szegedi opera megszűnt, a minisztérium fölajánlotta Vaszy Viktornak a győri zeneiskola igazgatói állását, de ő pesti operába akart bekerülni”. Közben volt egy elképzelése arról is, hogy megszerzi a Városi Színházat – a későbbi Erkelt – és ott a volt kolozsvári operatársulat tagjaiból létrehoz egy második operaházat. Ez nem sikerült, végül 1951-ben a SZOT Művészegyüttes vezetését kapta meg. Ezzel kapcsolatban „Plátó” fedőnevű ügynök 1951. június 5-én a következőket is jelentette: „Vaszy elmondta, hogy megkapta a kinevezését. (...) A SZOT Művészegyüttesnek van egy politikai vezetője, egy minden lébe kanál zsidó nő, s ez nem tetszik neki. Már szerződtette Csuka Béla  csellistát, aki azért veszítette el az állását Szegeden, mert megtagadta egy Mindszenty- ellenes tiltakozó nyilatkozat aláírását. (...) A zenekarban nagy részben a régi kolozsvári és szegedi gárdája van foglalkoztatva.”

 Visszásságok a kvótakereskedelemben (9.oldal)

Az emisszió kereskedelemben hatósági ellenőrzést végző felügyelőségek megerősítését szorgalmazta a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára egy szeptember 24-ei budapesti rendezvényen. Szerkesztőségünk vendége Dr. Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár.

Az egész vízügyi rendszer úgy alakult ki az elmúlt 150 évben, hogy lecsapolták a folyóvizeket. Mi Európában a „lavór mélyén” helyezkedünk el, és mégis az volt a cél, hogy gyorsan lefollyanak a vizek, így minél több föld legyen alkalmas gabonatermesztésre. A gabonából pedig etettük a jószágot, és a bécsi piacon „lábon” adtuk el a marhát. Hiszen akkor Nyugat-Európában az ipari forradalom következtében gazdagabbak lettek az emberek, és több és jobb minőségű hús jutott a jómódúak asztalára. Közben szabályoztuk a Tiszát, lecsapoltuk a mocsarakat, megváltoztattuk a természet rendjét – nem csak mi, magyarok – a pillanatnyi anyagi haszon miatt. Ennek lett a következménye a klímaváltozás, az aszály és az árvíz.

 Mini naperőmű Bükkábrányban

A kormányváltás után indult el meredek fejlődési pályán a település (9.oldal)

A Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára szerint az a település lehet sikeres Magyarországon, amelyik nemcsak az infrastruktúráját fejleszti, hanem ápolja történelmi hagyományait is. Tállai András erről szeptember 22-én, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bükkábrányban beszélt, ahol mini naperőművet avatott, továbbá átadta az új főteret és a felújított rendőrőrsöt.

 A groteszk felvidéki mestere

Van, aki tehetségtelenségét palástolja, azért választja a nonfiguratívot (10.oldal)

Bugyács Sándor festőművész: én is elég sok groteszk festményt alkottam, mert a szocialista realizmussal nem tudtam mit kezdeni, annyira idegen volt tőlem. És csak az adta a menekülési utat, ha teljesen elfordul tőle a művész. Azt írták rólam akkor egy járási lapban: „Bugyácsnál a székely népballada-illusztrációk szép példái a szocialista-realista szemléletnek.” Képzelhetik, mennyire rosszul érintett mindez, nem is értettem, hogyan lehet ekkora ostobaságot írni rólam.

 A művészek és a nézők szolgálatában

Utat találunk a város és a régió lakóihoz (12.oldal)

Sokat dolgoztak a tatabányai Jászai Mari Színházban az elmúlt időszakban azon, hogy egy igényes, sokszínű népszínházi arculatot alakítsanak ki. Crespo Rodrigo, a kiemelt művészeti kategóriába tartozó teátrum igazgatója lapunk számára elmondta, hogy minden műfajban az igényességre törekednek, és a színvonalas munka, a megfelelő kommunikáció és a fegyelmezett gazdasági működés együttesen teszi lehetővé a színház biztonságos üzemeltetését.

 Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál. Vagy fizessen rá elő.

Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32., I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575. Telefon és telefax: 781-3236, 06-30/754-5017. E-mail: info@magyarforum.hu

Kiadja: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány