vissza a főoldalra

 

 

 2012.10.05. 

Példamutató kezdeményezés Zuglóban

Arra ösztönzöm polgármester társaimat, ne szakadjanak el az oktatási intézményektől

Tehetséggondozó díjat alapított magánemberként dr. Papcsák Ferenc (Fidesz-KDNP), a XIV. kerület polgármestere, országgyűlési képviselő, aki egymillió forintot különített el saját pénzéből a legjobb zuglói középiskolások elismerésére.

 Tudjuk, hogy a zuglói önkormányzat évek óta nagy hangsúlyt helyez a tehetséggondozásra. Mindezen kívül miért döntött úgy, hogy tehetséggondozó díjat alapít?

 – Minden egyes közszereplő számára fontos a társadalmi szerepvállalás. Bár nem feltétlenül népszerűek ma a politikusok, mégis úgy ítélem meg, hogy nekünk, közszereplőknek példát kell mutatnunk. Fontosnak tartom azt, hogy polgármesterként, magánemberként, országgyűlési képviselőként a közjót szolgáljam. Ezért a Szent István Gimnázium 110 éves születésnapi ünnepségén, megvizsgálva az intézmény patinás múltját, az ott tanult hírességek közül két tudós nevét választottam ki, és emlékük ápolására egy-egy díjat alapítottam. A reáldíj névadója a 100 esztendővel ezelőtt született matematikus, Erdős Pál, aki több tudományos akadémiának a tagja volt, s a Wolf-díjat is megkapta, a humáné pedig a 95 éve született Győrffy György történész .Az egymillió forintot a gimnázium számlájára fizetem be, amikor az alszámla, amit erre különítenek el, majd rendelkezésre áll. A megállapodás szerint a Szent István Gimnázium igazgatója , aki örömmel vette a felajánlást, határozza meg a zuglói iskolaigazgatókkal, pedagógusokkal közösen, hogy évente kik kapják meg a pénzjutalommal járó díjakat.

 Gondolom az 1 millió forint törzstőke, és ehhez lehet csatlakozniuk a kerület vállalkozóinak, vagy akár a civileknek is.

 –Így van, pontosan ez a cél. A zuglói önkormányzat egyik fő feladata az átalakuló köznevelési rendszerben a tehetséggondozó program folytatása a 2012-13-as tanévben, amiről a szeptember 20-ai testületi ülésen döntöttünk. Arra ösztönzöm a környezetemben élőket, a zuglói polgárokat, hogy támogassák ezt a kezdeményezést. Úgy tervezzük, hogy egy szép társadalmi eseményen adjuk át azoknak a díjat, akiknek a teljesítményét kizárólag a pedagógus szakma értékeli, ítéli meg. Remélem, hogy az én felajánlásom követőkre talál.

 Tehát a diákok számára azt nem kötik ki, hogy tudásukat Zuglóban kell majd kamatoztatni.

 –Nem, azért sem, mert a megcélzott társadalmi csoport a gimnáziumi diákság. Ők abban a korban vannak, mikor már elszakadva a gyermeki világtól a pályaválasztás kérdése is felvetődik. Maga a díj ösztönzően is hat. A cél, hogy olyan rangos legyen ez a díj, amiért sokan versenybe szállnak. A II. Vatikáni Zsinat enciklikájában is kimondják, hogy az emberek közti egészséges versenyt célszerű ösztönözni is, hogy minden ember találja meg a társadalomban a helyét, azt a helyet, ahol boldogulni tud.

 2013-tól az állam veszi át az iskolák fenntartását. Ettől függetlenül az önkormányzat nem hagyja sorsára a kerületi iskolákat?

 –Természetesen a továbbiakban is együtt működünk. Ezt több példával tudom alátámasztani. A zuglói önkormányzat valamennyi tagintézményében – bölcsődétől a gimnáziumig – nyári felújítási munkát végzett mintegy 700 millió forint értékben. Miközben a pénzügyileg jobb helyzetben lévő XIII. kerület vezetője, a szocialista Tóth József polgármester úr kimondta: ilyen dologra nem fordítanak pénzt. Iskoláinkban ezután sem állami, hanem zuglói gyerekek fognak tanulni, és nem mindegy milyen körülmények között tanulnak ők a későbbiekben. A tehetséggondozó programra megszavaztuk a forrást, és az Éneklő Ifjúság rendszerében is biztosítottuk a részvételt. Arra ösztönzöm polgármester társaimat, ne szakadjanak el az oktatási intézményektől, hiszen ezt kívánja a felelős magatartás.

 

Medveczky Attila