vissza a főoldalra

 

 

 2012.10.05. 

Jobbágyit fogadták először örökbe

A profit egy részét fordítsák a kis, szegény falvak megsegítésére

Elindult a „Fogadj örökbe egy falut!” elnevezésű helyi közösségépítő önkéntes pilotprogram, melynek fővėdnöke dr. Herczegh Anita, Magyarország köztársasági elnökének felesége. A „Fogadj örökbe egy falut!” program azokat a kistelepüléseket, falvakat, kisvárosokat segíti, ahol a helyi közösség önmaga önerőből is sokat tesz az ott élő emberek hosszú távú boldogulásáért.

 A „Fogadj örökbe egy falut!” program első rendezvénye, az óvoda és iskola korszerűsítése volt a Nógrád megyei Jobbágyiban. Hogyan is esett a választás az önök településére? – kérdezem Farkas Attilát, Jobbágyi polgármesterét.

 –Ez az, amire nem tudok konkrét választ adni. Még június végén hívtak a Planb Media Kft-től , hogy gratulálnak, mert a „Fogadj örökbe egy falut!”c.  program első rendezvényét nálunk tartják meg. Magam is meglepődtem a dolgon; ám annyit megtudtam, hogy mindféleképpen Észak-Magyarországban, mint elmaradott régióban gondolkodtak, és azon belül Nógrád megyében. Azt már nem tudom, hogy a megyén belül miért pont ránk esett a választás.

 Úgy tudom, olyan kistelepüléseket kerestek, ahol van akarat, tettrekészek az emberek, de kevés a pénz.

 –Így van, mert azt is megfigyelték, hogy melyik település vesz részt aktívan a pályázatokban, és próbál fejleszteni. 2010 óta vagyok polgármester, és amire csak lehetőségünk volt, pályáztunk.

 Legyen szíves néhány mondattal bemutatni a települést. Mennyien lakják, s mekkora a költségvetés?

 –Valamivel több mint 2000 fős településünk a Mátra lábánál, a megye déli részén fekszik. A legnagyobb problémát a hatalmas munkanélküliség jelenti. Régebben kedvezőbb volt a helyzet, mert sokan feljártak Budapestre az építőiparba dolgzni. 2008 , tehát a válság után, leállt az építőipar, így az ingázók többségének megszűnt a munkahelye. A másik problémát a településünkön élő sok hátrányos helyzetű család jelenti. Ezen családokban az aktív életkorúak többségének még szakképzettsége sincs.

 Aki teheti, az inkább a jobb megélhetés reményében tovább áll?

 –A tovább tanulni vágyó fiatalok nem igen maradnak a településen. Tizenkét éven át a helyi iskolában tanítottam; volt tanítványaim közül, akik lediplomáztak, többnyire elköltöztek. Mindamellett a település nagyon szép helyen fekszik, jók lennének az adottságok is, viszont infrastruktúra területén is gondok vannak, mert a 21-es számú, Hatvan és Salgótarján közti főútvonal négysávosítása nem készült el végig. Azt az ígéretet kaptuk, hogy jövőre folytatják az útépítést, s bízunk benne, hogy akkor a környékre több vállalkozó érkezik.

 Így az önkormányzat most a legnagyobb munkáltató?

 –Főleg most, mert 40 fővel részt veszünk a Startmunka programban. Ezen kívül szintén az önkormányzat tartja még fenn az iskolát, óvodát és az idősek otthonát.

 Tehát, ahogy olvasom, a program keretében most a Kodály Zoltán Óvodát és a Fáy András Általános Iskolát és a sportpályát újították fel?

 –A sportpályát nem kellett felújítani, mert arra tavaly nyertünk pályázaton a Belügyminisztériumtól közel 15 millió forintot. A beruházás pedig májusban befejeződött. Amikor kijöttek az MSD Pharma Hungary Kft. gyógyszeripari vállalattól – hiszen annak dolgozói voltak az önkéntesek – terepszemlére, látták, hogy mely épületek felújítása szükséges.

 Ez a különleges segítség mennyit jelent anyagilag önöknek? Mennyit spóroltak meg az önkéntesek a falunak?

 –Pontosan nem tudom megmondani…Az is lényeges, hogy 24 embernek négy napra munkát tudtak biztosítani. Őket eseti szerződéssel vették fel előkészítő munkálatokra, ami a cégnek kb. 1 millió forintba került. Arra törekedtem, hogy igazán rászoruló családok köréből válasszam ki azokat az embereket, akik önhibájukon kívül munkanélküliek. Négy nap alatt így a szakmunkások kb. 30 ezer, a segédmunkások 20 ezer forintot kerestek, ami nagy segítséget jelent a fűtési szezon előtt. S ha azt az anyagmennyiséget számolom, amit az iskola felújítására hoztak, akkor úgy vélem 2-3 millió forintot költöttek ránk.

 Ez a program példát is mutat másoknak összetartásból?

 –Természetesen, mert megerősítette a hitünket abban, hogy vannak még jószándékú, önzetlen emberek. Az MSD , ami nem magyar tulajdonú cég, remélem, hogy a többi multinak is példát mutat, hogy segítsenek Magyarország hátrányos településein. Ne csak a profitot vigyék ki az országból, hanem egy részét fordítsák a kis, szegény falvak megsegítésére.

 

Medveczky Attila