vissza a főoldalra

 

 

 2012.10.12. 

IN MEMORIAM CSURKA ISTVÁN

Csurka István: Októberi széttekintés 2003-ban

Októberben fel szoktak szakadni a nagy hazugság ütötte sebek a magyar rendszertákolmányban. Különösen akkor válik zavarossá a helyzet, amikor a forradalmat gyilkosként letörő Kádár-rendszer utódai vannak kormányon. És most ezek vannak itt megint a nyakunkon. Az ünnep megrendezése, az emlékezés mindig a kormány kötelessége, de a posztkommunistáknak ez módfelett kényelmetlen. El kellene vegyülniük, ha nyilvános megemlékezéseket tartanak, a nép közé, akik között ott vannak a még élő sértett ötvenhatosok, és a mai szenvedők és kárvallottak.

 De van itt egy nagy ellentmondás: az ötvenhatosok fogyatkoznak, a sértett, elégedetlen ember mégis egyre több. Ma már az új vesztesek jelenléte és szaporodása kellemetlenebb, mint a régi gyilkosságokra való emlékeztetés. Ha a rendszerváltás óta immár másodszor kormányra került MSZP–SZDSZ nem szegődött volna a magyarság életérdekeit eláruló kozmopolita, globális nagytőke és bankárkaszt szolgálatába, ha csak a lehetőségekhez képest elfogadható szociális politikát folytatna, ha nem tenné tönkre szántszándékkal a magyar mezőgazdaságot, ha nem rövidítené meg a gazdasági és pénzügyi eliten kívül az egész társadalmat, akkor nem volna talaja a sortüzeket emlegető, a szovjet kiszolgálását a Kádár-rendszer utódainak szemére vető elégedetlenségnek. A felzúdulásokat nem az ellenzék, és nem is a MIÉP szervezi és gerjeszti, ahogy a kormány beállítja, hanem a kormány politikája. Ha a ma elvtársai nem volnának ugyanolyan hazaárulók, mint 1956-ban, akkor kijöhetnének az utcára annak veszélye nélkül, hogy leköpik őket.

A sortüzekkel és az ötvenhat után ártatlanul kivégzettek százaival és a tönkretettek ezreivel a magyar társadalomnak régen el kellett volna számolnia, de ezt az uralkodó elit nem engedte meg egyik kormányzatnak sem. Abban bíztak, hogy az idő, a kihalás majd megoldja, de nem így lett, mert az új sérelmek összekapcsolódnak a régiekkel. Most már minden a körmükre ég. Most, amikor minden hatalom és minden eszköz a kezükben van, már csak aljas játékot játszhatnak a bocsánatkéréssel és a kiegyezéssel. Most rendre azt kürtöltetik fúvósaikkal, hogy ötvenhat példás nemzeti egységet teremtett, ezt kellene tehát most megismételni. Ez rossz vicc. Nemzeti egységet ötvenhat a kommunisták, az ávósok és a szovjet ellen teremtett, tehát velük szemben, ellenük. November 4-e után pedig a sortüzekkel és az akasztásokkal az elnémulás egységét, a hallgatás és az életért való szorongó tűrés egységét teremtették meg, és hosszú évek teltek el, amíg a nép, magára maradva, elárulva, elkezdett valamiképpen velük együttműködni. Élve maradt, tehát élni. Olyan nemzeti egység, amilyet most ők akarnak a teljhatalmuk birtokában, amelyben a kisemmizett nép önfeledten ünnepli kirablóit, sohasem volt, és nem is lesz, nem is lehet. Hiába van meg nekik az uralom teljessége, az anyagi győzelem a magyarság felett, hiába van a kezükben minden pénz, hiába övék úgyszólván a teljes képernyő és a sajtó, hiába: októberben mindig felcsendül a „walesi bárdok” éneke.

Csalással lehet választási győzelmet kivívni, be lehet szuszakolni a népet az EU-ba, de OKTÓBERT nem kapják meg soha, amíg nem teljesítik a jelenleg érvényes alkotmány első mondatát, amely előírja a szociális piacgazdaság megteremtését. Mivel azonban ezt gazdáik és saját önző érdekeik nem engedik meg nekik, marad számukra az októberi bujdosás a 301-esben várható lehurrogás helyett, és marad a bágyadt ajánlat a kiegyezésre. A liberálbolsevik kormányzat baja nemcsak ötvenhatos múltjában, sortüzeiben, akasztásaiban leledzik, hanem mai gazdasági politikájában. Rablásaiban, kiárusításaiban és az egész társadalmat átható mélyszegénységben, és a mindenkit érintő válságban. A kormány kiüríti az önkormányzatokat, tönkreteszi az egészségügyi szolgálatot, megrövidíti az oktatást, megfenyegeti a közszolgálatot, „b”-listázást helyez kilátásba, és végül megtagadja még azt a támogatást is a földműveléstől, amit Brüsszelben kiharcolt, mert az idegen tőke kezére akarja játszani a magyar földet. Ez az elvonásra épülő költségvetés, amit most kénytelenek beterjeszteni, halmazati büntetés az MSZP–SZDSZ kormány számára az idegen érdekek és tőke előtti lefekvésért, a korábbi kiárusításokért, csalásokért, az eladósításért és az EU-nak fizetendő, de a magyar nép előtt letagadott súlyos pénzekért.

Voltaképpen most nem is válság van Magyarországon, hanem kényszerhelyzet, amit az utódpárt politikai és gazdasági gurujaival közösen idézett elő. Ez most már letagadhatatlan. A Népszabadság hétvégi száma Szalai Erzsébet írását közli, amelyben többek közt ez áll: „A magyar társadalom eddig kitermelődő elitjei gazdaságunk világgazdasági integrálásának módját elhibázták.” Mi erősebb szavakkal ugyan de a Magyar Út megalakulása óta mondjuk ugyanezt. Ez az „elit”, amely azonban nem „kitermelődött”, mint ahogyan Szalai Erzsébet írja, hanem kineveződött, azaz a neoliberális, a világbanki és – ez ma már egyre világosabban látszik – a közvetlen globális érdekek szolgálatára erőszakosan létrehozott gyarmati elit. Vezető szerepet ma Magyarországon csak az játszhat, aki a speciális világhatalom megbízhatósági tesztjeinek megfelel. Aki nem, azt kiütik. Egyelőre csak a hatalomból. Jöhet idő, hogy az életből is. Nemzetközileg. Ilyenformán ez diktatúra. Ezért van előbb az megbízhatatlannak, szalonképtelennek, majd szélsőségesnek kikiáltva, aki ezt szóvá teszi, majd nem kell hosszan várakozni, hogy utóbb ebbe a kategóriába tartozzon a teljes magyar keresztény középosztály. Nincs természetes, tehetség szerinti kiválasztódás, felemelkedés, csak szolgának jelentkezés és árulásért való jutalmazás. A magyar keresztény középosztály így arra van kárhoztatva, hogy eltűrje és elnézze a „kitermelődött” elit garázdálkodását, hatalmi túlsúlyát, mert szűkös egzisztenciájában is csak akkor hagyják meg, ha tűr. Ne akarja kicsavarni a hatalmat ennek az elitnek a kezéből, mert megölik, mint az apját vagy a nagyapját.

A kicsavarás – harc. A kicsavarás radikalizmus, ezért a magyar keresztény középosztály számára olyan kereteket, pártokat akarnak felállítani, amelyek erről a harcról lebeszélik, és a pótcselekvések vigaszágát nyújtják neki. A magyarságnak erről a kényszerhelyzetéről, becsapottságáról természetesen nem beszél Szalai Erzsébet. Ha most nem csavarjuk ki a hatalmat Ron Werberék kezéből, akik hét év múlva már ötszázezer embert fosztanak meg a megélhetésétől vagy a megélhetése nagyobbik részétől, akkor úgy járunk, mint a privatizáció felülvizsgálatával. A föld tőke lesz, magyar függetlenség pedig sehol.

A magyar nemzeti középosztály, vagy engedjük meg: a polgárság, amely voltaképpen nem létezik, mert a „kitermelődött” elit nem engedte kitermelődni, most egy újmódi paszszív rezisztenciával nem tétlenkedhet a résre kinyitott ajtó előtt, ahelyett, hogy lázadásból példát mutatva összefogna a szenvedő néppel, a kiszolgáltatottabbak hadával, és megdöntené előbb a liberálbolsevik kormányt, és aztán az egész rendszert. Ehhez azonban szakítani kellene az unió hamis politikájával, vállalni kellene az ezzel kétségtelenül együtt járó megrázkódtatásokat. Be kellene látni, hogy: a világtőke csatornáiban csak és kizárólag a magyarság létének megnehezítői és megszüntetői számára érkezik tápanyag. A magyar keresztény középosztálynak, a polgároknak semmi, legfeljebb egy kis ígéret. Lehet majd pályázni – életben maradásra.

 

Elhangzott 2003 októberében a Kincsem Rádióban