vissza a főoldalra

 

 

 2012.10.17. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIV. évfolyamának 42. száma!

A tartalomból:

IN MEMORIAM CSURKA ISTVÁN (2.oldal)

Csurka István: Így pusztították a magyar értéket

Október Huszonharmadikán is a tehetség nevében kiáltottunk „Ruszkik, hazá”-t és hogy „Nem állunk meg fél úton, sztalinizmus pusztuljon!”-t a Rákóczi úton hömpölyögve. Forradalmainkból a vért mindig az ellenoldal, az idegenség váltja ki, a fegyvert a kényszer adja a kezünkbe, és a hősiesség azért válik kötelezővé, mert az eredeti felbuzdulás, a tehetség akarásának hátszele fúj a forradalmi tömeg zöld lódengallérja alá. Az ellenség pedig tudja, hogy a tiszta szándékot nem lehet leöldösni, tankkal eltaposni, csak a lázadó harcost, aki voltaképp kényszerből lett fegyveres. Forradalmaink, szabadságharcaink mindig azért is törnek ki, hogy azok lehessünk, akik lehetnénk. Időnként felcsillan a remény, és összegződnek a magyar akaratok: lehetnénk mi jobbak, többek, akár hasznosabbak is, noha ezzel, a hasznosság szempontjával a magyar forradalmak idején senki sem törődik, teremtsünk hát magunknak saját világot!

 Terv a magyarlakta régiók megteremtéséért

Most előnyt kovácsolhatunk abból, hogy a szomszédos országokban számos magyar él (5.oldal)

Pálffy Istvána KDNP országgyűlési képviselője: Az Európai Polgári Kezdeményezés úgy rendelkezik, hogy mindenféle szakpolitikai ügyben legyen a polgároknak törvényalkotás-kezdeményezési lehetőségük, de elég bonyolult procedúra után kerülhet a kezdeményezés véglegesen az Európai Bizottsághoz, mint törvény-kezdeményező szervhez, de elérhető. A jelentősége számunkra a szakpolitikánál bontakozik ki, mert felvethetjük a magyar közösség által lakott régiók kialakítását.

 Ahol az önkormányzat a filmes szakmát is támogatja

Nem csökkentettük, hanem bővítettük a kultúra közvetítő intézmények támogatását (6.oldal)

László Tamás, a XV. kerület polgármestere: Tavaly két rövidfilm készült, s azok megjelennek már nemzetközi filmszemléken, az egyik például az idei milánói rövidfilmfesztiválon szerepel. 2012- ben pedig három film készül a mi támogatásunkkal. Így elmondható, hogy önkormányzatunk mecénása a filmes szakmának. A lelkesedést mutatja, hogy a második pályázatra több mint 30 pályamű érkezett. Ezeket értékelte ki a Sándor Pál elnökletével működő zsűri.

 A Jobbik, az MSZP és a DK politikai játszótérnek nézi az Avast

A szélsőséges erőknek az Avas csak eszköz a saját politikai céljaikhoz (6.oldal)

Dr. Kriza Ákos , Miskolc polgármesterének közleménye

Egyesek élő közvetítés közben költöznek be a lakótelepre, mások pedig dühödten felvonulást szerveznek, csak hogy feledtessék riasztó belső ellentéteiket. A szélsőséges erőknek az Avas csak eszköz a saját politikai céljaikhoz. A problémát azonban mi azután is kezelni fogjuk, hogy véget érnek a vonulgatások és levonulnak a szélsőségek az Avasról.

 Három baloldali kormány a fiatalokat még a szavazófülkéktől is távol tartotta

Szeretnénk, ha olyan többezres ifjúsági közösség jönne létre, amely a lakiteleki gondolatvilágot vinné tovább (7.oldal)

A Lakiteleki Találkozó 25. évfordulóján, szeptember 29-én együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Fórum és az Irány Csoport ifjúsági szellemi műhely. A csoport célkitűzéseiről Dósai Bence alelnököt kérdezem.

 Görbeháza, az idősbarát település

Számítunk az idősek tanácsaira, nem akarjuk, hogy elmagányosodjanak (7.oldal)

Görbeháza, Gyula, Kerekegyháza, Miskolc, Szolnok és Vászoly kapta meg idén az Idősbarát önkormányzat díjat; az elismerést minden évben azok a települések nyerhetik el, melyek a legtöbbet tették az ott élő idősek anyagi, fizikai, lelki egészségéért, aktivitásuk megőrzéséért. Giricz Béla Lászlónét, a Hajdú-Bihar megyei Görbeháza polgármesterét arra kérjük, hogy mondja el, konkrétan milyen intézkedéseket is tettek az idősekért, anyagi, fizikai, lelki egészségük érdekében.

 Az ellenzék fél a választóktól

Onnan érkezik kritika, ahol már évek óta biztosítják saját, külföldön tartózkodó vagy élő állampolgáraik számára a választójogot (9.oldal)

Dr. Rétvári Bence, a KIM államtitkára: Ez a rendszer azt a csalást tudja megelőzni, mikor a választások napján pénzért, vagy egyéb szolgáltatásokért akar valaki szavazatot vásárolni. Ide tartozik az étel, a gulyásosztás is. Tehát így azt tudjuk kiküszöbölni, mikor a választás napján az illetőnek ígérnek valamit az adott jelöltre leadott szavazatért.

 A fogyasztót a díjak elemeiről kéne tájékoztatni

Attól félek, hogy a szolgáltatók a jövőben nem áthárítják az adót, hanem beemelik a díjba (9.oldal)

Támogatja a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ), hogy az Országgyűlés törvénnyel akadályozza meg azt a gyakorlatot, amely szerint a hírközlési szolgáltatók az előfizetőkre hárítják át az őket terhelő adót. Dr. Baranovszky Györgyöt, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége elnökét arról kérdezem, milyen módon hárítják át ezt az adót a szolgáltatók.

 Élő népművészet

Attól féltek, hogy hazafias érzelmeket is beleplántálok a néphagyományok átadásával a gyerekekbe (10.oldal)

Beszélgetés Simon Piroska népi iparművésszel

1975-ben, a tanítóképző elvégzése után jelentkeztem az ELTE magyar szakára, mire a párttitkár ráírta a felvételi papíromra: „Nem KISZ-tag, nem párttag; felvételét nem javaslom”. Az igazgatónő ezek után nem merte vagy nem akarta elküldeni felvételi kérelmemet, hanem mélyen besüllyesztette a fiókjába. Akkoriban még olyan volt a rendszer, hogy nem lehetett személyesen beküldeni a jelentkezési lapot, hanem azt előbb a munkahelyen kellett beadni, utána továbbították a járáshoz, ahonnan elküldték az illetékes helyre.

 Ahol divat lett a színházbajárás a fiatalok körében (12.oldal)

Interjú Besenczi Árpád igazgatóval.

Fennállásának 30. évfordulóját ünnepli a mostani évadban a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház. A 2011–12-es évadban a bérletesek száma 9530 volt, ami Zalaegerszegen rengetegnek számít. Olyan embereket sikerült megszólítaniuk, akik eddig nem fordultak a színház felé.

 Csorja Gergely: Nomádia (19.oldal)

A külföldön állást találók jellemzően lényegesen többet dolgoznak, mint itthon dolgoztak. Egy jelentős réteg itthon egyáltalán nem vagy csak alkalomszerűen dolgozott. Ezek többnyire fiatalok, akik a szülői házból, esetleg kollégiumból vándorolnak ki. Az új hazában aztán valami egyszerű munkát – bébiszitterkedést, pincérkedést, takarítást vagy segédmunkát – találnak. A Nyugaton szerencsét próbáló fiatalok ugyanazt a munkát, amit Londonban, Kölnben vagy Brüsszelben szívesen végeznek – akár napi 12 órában – Magyarországon megvetik. Diplomával pincérkedjek, érettségivel segédmunkáskodjak, más gyerekére vigyázzak? Szóba sem jöhet. Az értékrend odakint megváltozik. Ott már nem derogál mosogatni a vendéglőben, felszolgálni a kocsmában vagy autót mosni a szerelőnél.

 Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

info@magyarforum.hu