vissza a főoldalra

 

 

 2012.10.12. 

Komoly fordulat: Romney megelőzte Obamát

Négy százalékpontos vezetésre tett szert a republikánus Mitt Romney a hivatalban lévő Barack Obamával szemben az amerikai elnökségért folytatott küzdelemben a Pew kutatóintézet hétfőn nyilvánosságra hozott adatai szerint.

 A Pew szeptember közepén még 8 százalékpontos vezetést mért Obamánál a valószínű szavazók körében, de mostanra az állás 49:45 százalékra módosult Romney javára. Ennél a közvélemény-kutatónál a volt massachusettsi kormányzó még sohasem vezetett ekkora arányban, amit elemzők szerint az első elnökjelölti tévévitán bemutatott remek szereplésével érdemelt ki.

 Az összes választásra jogosult amerikai körében a két politikus között 46:46 százalékos holtverseny alakult ki. Ebben a körben Obama elnök a múlt hónapban még 9 százalékponttal vezetett.

 A jelentősebb felméréseket átlagoló RealClearPolitics szerint Obama még 0,5 százalékponttal vezet ugyan, de a Rasmussen, a Gallup és a National Journal holtversenyt mutatott ki, a és a két jelölt közötti különbség a statisztikai hibahatáron belül van a többi közvélemény-kutatás szerint is. A Battleground Poll intézet hétfőn közölt adatai szerint Romney 51:35 arányban vezet a pártok mellett el nem kötelezett választók körében. Négy évvel ezelőtt a jelenlegi elnök ebben a kategóriában 52:44 arányban verte a republikánusok akkori elnökjelöltjét, John McCaint.

 Barack Obama amerikai elnök újraválasztási erőfeszítéseire 181 millió dollár új pénzadomány érkezett szeptemberben. Ez a legnagyobb egyhavi összeg az amerikai elnökválasztási küzdelem áprilisi hivatalos kezdete óta, és alig marad el a négy évvel ezelőtti Obama-kampány akkori szeptemberi 193 millió dollárjától.

A szándék is Romney-nak kedvez

 A közvélemény-kutató intézet szerint a részvételi szándék is Romney-nak kedvez. A republikánus kihívó táborából megkérdezettek 86 százaléka mondta azt, „nagyon valószínű”, hogy voksolni fog, az Obama-hívek közül pedig csak 73 százalék nyilatkozott így.

 A remény nem külpolitikai stratégia, a békét az erő demonstrálásán keresztül lehet biztosítani – hangoztatta Mitt Romney republikánus elnökjelölt a Virginiai Katonai Intézetben hétfőn elmondott, az Egyesült Államok kivételességére és vezető szerepére épülő külpolitikai stratégiáját ismertető beszédben.

 A demokraták választási programja egyébként azt állítja: Amerika jobb helyzetben van, mint egy éve. A gazdaság ugyan lassan, de gyarapodik, az új egészségügyi törvénnyel milliók életszínvonala emelkedett meg, az al-Kaida pedig gyengébb, mint valaha – az ország kimászott a gödörből, állítja a hétfőn közreadott platform. Ahhoz azonban, hogy a munka gyümölcse be is érhessen – ez pedig a jelenlegi helyzetben létkérdés –, újabb négy évre van szükség Obama vezetése alatt – szögezi le a program.

 Obama politikájának igazolását látja abban, hogy 0,3 százalékponttal csökkent a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban. A RealClearPolitics szerint a jelenlegi elnök országos szinten már csak 1,4 százalékponttal vezet.

 

(Forrás: mno.hu)