vissza a főoldalra

 

 

 2012.10.12. 

A világválság ellenére Csepelen több nagyberuházás is egyszerre zajlik

A kommunista hatalom internacionalista volt, így az ellene való küzdelem is minden nemzet számára példaértékűvé vált

Szeptember 14-én a Csepeli Sport, Szabadidő és Rendezvényközpontban haranglábat avattak Jerzy Popieluszko lengyel katolikus pap emlékére. Popieluszko atya, aki a Szolidaritás híve volt, 1984. október 19-én Bydgoszczból tartott hazafelé, amikor az autóját ismeretlenek állították meg. Elrabolták, majd összeverték. Megpróbált elmenekülni, de menekülési kísérlete közben megölték. Holttestét néhány nap múlva a Visztula felduzzasztott vizében találták meg. Ma már bizonyos, hogy Popieluszkót a kommunista politikai rendőrség parancsára ölték meg.

 Már tavaly utcát neveztek el Csepelen Jerzy Popieluszkóról. Mi köti a városrészt a lengyel vértanúhoz?- kérdezem Németh Szilárdtól, Csepel polgármesterétől.

 – Jerzy Popieluszko 1947. szeptember 14-én született, éppen a harangláb avatásakor lett volna 65 éves. Felemelte szavát a kommunista hatalom ellen és példamutatóan képviselte egyháza erkölcsi és társadalmi tanításait. A Szolidaritás szakszervezet elkötelezett híve volt, de a hatalom számára a legfélelmetesebb mégis az volt benne, hogy mindig a munkások oldalán állt, az egyszerű munkásemberek anyagi és szellemi megbecsüléséért, földi és mennyei üdvösségéért dolgozott. A kapcsolat innen már adja magát, hiszen Csepel munkáskerület volt - sokaknak még mindig ez jut eszébe róla először -, a csepeli munkások pedig kiemelkedő szerepet játszottak az 1956-os forradalomban, a kommunista elnyomás elleni küzdelemben. Saját történelmünk, küzdelmeink fontosságát sokszor jobban tudjuk másokén keresztül bemutatni. Ha van olyan település, ahol jó helyen van egy Jerzy Popieluszkóról elnevezett utca, akkor Csepel mindenképpen ilyen. Hozzá kell tennem, hogy az utca korábban Ságvári Endre nevét viselte. Az utcanevek tükröt mutatnak az embereknek az értékeinkről. Ságvári olyan világrendért küzdött, amely sokszorosan több ember halálát okozta, mint a nácizmus. Úgy érzem, hogy vitathatatlan a döntés erkölcsi oldala.

 A mű alapkövét a lengyel elnök látogatásakor helyezték a földbe. Úgy tudom, hogy egy jelentős történelmi esemény is összeköti Csepelt a lengyelekkel...

 –Bronislaw Komorowskit, a Lengyel Köztársaság elnökét és Schmitt Pált, Magyarország köztársasági elnökét együtt üdvözölhettük Csepelen március 22-én, a Lengyel-Magyar Barátság Napja alkalmából. A látogatás apropóját egy emléktábla adta, amelyet nem sokkal korábban Varsóban avattak fel a köztársasági elnökök. Ez "Tisztelettel adózunk a magyar nemzetnek" szavakkal kezdődik, és azt a történelmi eseményt örökíti meg, amikor 1920-ban a Magyar Királyság lőszer- és fegyverszállítmányai lehetővé tették a lengyel hadsereg győzelmét a Vörös Hadsereg felett. Ez a győzelem a „visztulai csoda" névvel került a lengyel történelem legfontosabb eseményei közé, a lőszereket pedig, amellyel a lengyel hadsereg győzni tudott, Csepelen gyártották. A köztársasági elnökök Csepelen a varsói tábla ikerpárját avatták fel, amire nagyon büszkék vagyunk. Az akkori rendezvényen egyébként részt vett Andrzej Krisztof Kunert lengyel miniszter, Kielce, Szczecin és Wolomin települések képviselői is, melyekkel történelmi vagy testvérvárosi kapcsolat köt össze.

 A lengyel vendégek számára mit jelent az, hogy itt Magyarországon megemlékezünk a mártírjukról?

 –A kommunista hatalom internacionalista volt, így az ellene való küzdelem is minden nemzet számára példaértékűvé vált. Az 1956-os forradalmunkat a lengyel események indították el, majd a világ összes kommunista országára erős hatást fejtett ki. Emlékezhetünk még az 1989-es romániai forradalomra is, ahol a molotov-koktélokat még mindig "magyar mintára" gyártották. Ami Lengyelországban történt, nagyon hasonló volt ahhoz, amit itt is megtapasztalhattak az emberek. Mint említettem, ezek a hasonlóságok, párhuzamok teszik igazán fontossá Jerzy Popieluszko példamutatását, munkáját. Mindez azonban nem kisebbíti, hogy lengyel barátainknak nagyon megható volt a Jerzy Popieluszkóról elnevezett utca, és az ő emlékére átadott harangláb.

 Jól látom, hogy az Önök célja az, hogy jelentős fejlődést érjenek el a kultúra és a hagyományőrzés terén?

 –Igen, de ez önmagában, más, nagy fejlesztések nélkül kevés és hiteltelen lenne. A világválság és a főváros illetve a kerület súlyos pénzügyi helyzete ellenére Csepelen ma több nagyberuházás is egyszerre zajlik. Épül a 17 évig csak ígérgetett Csepeli Gerincút és folyik a kerület teljes csatornázása, aminek a mértékét jól mutatja, hogy a munkálatok több mint ötven kilométeren zajlanak. Mintegy hatezer csepeli lakost és 1548 lakást érintett a panelházas Ady-lakótelep szociális rehabilitációja, amelynek eredményeképpen javult az ott élők életminősége is. Rendbetettük a kerület szétzilált költségvetését, megszüntettük a vagyon kiárusítását, a pazarlást, elkezdtük a számonkérést. Évente kétmilliárd forintot takarítunk meg csak a politikai korrupció felszámolásával. Sikerült 200 millió forint óvodafejlesztési pályázati forrást nyernünk, de sokkal tisztábban tartjuk a közterületeinket, mint az elődeink, több a rendőr és a közterület-felügyelő, mint bármikor az elmúlt huszonöt évben. Ilyen erőfeszítések mellett már hitelesnek tartom, hogy felújítottuk az 1938-ban épült, és a világháborúban elpusztult Ereklyés Országzászlót, vagy azt, hogy a kommunistákról elnevezett közterületek nevét megváltoztattuk.

 Úgy tudom, hogy külön keretet hoztak létre például a babaköszöntésre. Ezzel is segíteni próbálják az identitástudatot?

 –Az előbbiekhez képest ez már az egyik apróság a sok közül. Viszont nagyon fontosnak tartjuk. Egyrészt szeretnénk kiemelni a gyermekvállalás fontosságát, a család elsődlegességét és megerősítését, másrészt erősíteni szeretnénk a csepeli identitást. Ma a csepeli ingatlanárak - köszönhetően az évtizedes, folyamatos lemaradásnak - Budapesten az utolsók között vannak. A csatornázással, a nagy fejlesztésekkel, a közterületek tisztán és rendben tartásával valamint azzal, hogy az itt lakók még fontosabbnak, még értékesebbnek tartják a csepeli identitásukat, jelentősen növelhetjük Csepel erkölcsi értékét, életszínvonalát.

 

Medveczky Attila