vissza a főoldalra

 

 

 2012.10.19. 

Forr a misebor

Régi hagyomány szerint minden évben a Gyulafehérvári Római Katolikus Hittudományi Főiskola papnövendékei szüretelik le az érsekség 14 hektáron elterülő szőlőjét. A kispapok kora reggel indulnak a szőlőbe és nagy gonddal szedik le az ősrégi szőlőtőkék termését, amelyből aztán misebor érlelődik. A gyulafehérvári vár és a város közelében emelkedik a sajátos mikroklímájú Rózsamál domb. A háttérben magas hegységek védik a szőlőtelepet, amelyen ősrégi erdélyi szőlőfajtákat is megtalálunk. De a Fehérleányka mellett megterem itt a meghonosodott Olaszrizling és a Szürkebarát is.

Tóth Csaba borszakértő, pincemester, Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség magyarázza: itten nagyon régi szőlőfajták vannak és az egyik jellegzetessége a Rózsamálinak az, hogy itt van egy olyan része a szőlőnek, itt közvetlenül mellettünk, ahol most befejeztük a szüretet, ahol három fajta szőlő váltja soronként egymást. A Kövér szőlő, a Királyszőlő és a Járdovány. S ez így van ültetve, hogy egy sor Kövér, egy sor Királyszőlő, egy sor Járdovány. Az érsekség szőlőjéből átlagban 25 ezer liter tiszta misebor kerül ki évente. A misebor sajátossága, hogy semmiféle vegyszer, vagy adalékanyag nem kerülhet bele. Azért is szüretelnek későn az érsekség szőlőjében, hogy a szőlő cukortartalma minél nagyobb legyen. Az egyhetes szüreten minden kispap részt vesz, összesen 42-en.

 9 órakor kezdünk, délután öt órakor fejezzük be, egy órakor van egy közös ebédünk és a munkafolyamat az úgy történik, hogy vannak kispapok, a szedők és vannak külön csebresek, akik összeszedik a vedrekből a szőlőt és úgy viszik le a nagy csebrekbe – meséli Csíki Szabolcs a Gyulafehérvári Római Katolikus Hittudományi Főiskola hatodéves kispapja.

 A szőlőt nem csak szüretelik, hanem egész évben kapálják is a kispapok. A szüret közösségi élményt jelent számukra, mondják.

 Már másodjára vagyok itt a teológiáról megszervezett szüreten és azért is nagy élmény mert kedves kispaptársaimmal szedhetem a szőlőt – mondja Kovács József, aki másodéves kispap a Gyulafehérvári Római Katolikus Hittudományi Főiskolán.

 A miseborhoz már must formájában összevegyítve gyűjtik a fajtákat, azért, hogy minden plébániához ugyanaz a bor juthasson el. A gyulafehérvári érsekség pincéje 240 plébániát lát el miseborral. A bor jó híre miatt azonban vásárlók is bőven akadnak, ilyen például az Ortodox egyház, amely minden évben nagyobb mennyiségű bort vásárol fel Gyulafehérvárról.

 

(Forrás: erdely.tv)