vissza a főoldalra

 

 

 2012.10.19. 

Somogy megyei felzárkózás

Az állami fenntartást hatalmas ostobaság államosításnak tekinteni

Majdnem egymilliárd forintos beruházással szennyvízcsatorna-hálózat épül a Somogy megyei Kadarkúton. Az uniós támogatással megvalósuló környezetvédelmi, infrastrukturális fejlesztést szeptember 20-án ünnepélyes „alapcső elhelyezéssel" kezdték meg a somogyi városban.

 Milyen pályázati pénzekből sikerül megvalósítani?- kérdezem Karsai Józsefet, Kadarkút polgármesterét.

 –A beruházáshoz szükséges forrás 84,9 százalékát sikeres pályázati támogatás biztosítja. Ebből 15% a magyar állam költségvetéséből származó, a fennmaradó pedig EU-s pályázati összeg. A lakosok pedig érdekeltségi egységenként 200 ezer forinttal járulnak hozzá az önerőhöz , amit szennyvízcsatornaépítő vízi közműtársulaton keresztül biztosítunk.

 Mindenki be tudja fizetni ezt az összeget?

 –Természetesen vannak elmaradások. Három fizetési konstrukció lehetséges, az egyösszegű, a részletfizetéses és a lakástakarék pénztáron keresztüli.

 Ez azt jelenti, hogy Kadarkút városa eddig teljesen csatornázatlan volt?

 –Így van, a kadarkúti mikrotérségben nincs kiépített szennyvízcsatorna hálózat, mi leszünk a sorban az elsők.

 Ezzel a beruházással, gondolom megnő a helyi ingatlanok értéke, és a vállalkozók számára is vonzóbbá válik a település.

 –Természetesen, ezért is szorgalmaztuk mi ezt immár 20-25 éven keresztül. Minden választáson az első számú ígéret a csatornázás volt. Nagy büszkeséggel tölt el bennünket, hogy ezt végül  nekünk sikerült megvalósítani.

 Lehetőség nyílik arra, hogy a munkálatokban alvállalkozói szinten helyi lakosok is részt vehessenek?

 –Igen, a csatornahálózat legjelentősebb részét helyi vállalkozó készíti el, és ő helyi lakosokat alkalmaz.

 Mekkora a településen a munkanélküliség?

 –Halmozottan hátrányos kistérség halmozottan hátrányos településéről van szó, így magas, 20% -os a munkanélküliség. Az önkormányzat a legjelentősebb munkaadó, és ráadásul a gazdasági helyzet miatt racionalizációs lépéseket kell megtennünk.

 Sok esetben megkönnyíti a munkába állást a bölcsőde léte.

 –Mivel kisváros vagyunk, így nincs bölcsődénk, de pályáztunk kistérségi szinten ún. biztos kezdet gyermekházra, és el is kezdhetjük a beruházást. Ebben az intézményben főleg halmozottan hátrányos 0-3 éves korú gyerekekkel szeretnénk foglalkozni. Természetesen ezt a szolgáltatást indokolt esetekben mások is igénybe vehetik.

 Mekkora könnyebbséget jelent az önkormányzat számára, hogy az állam veszi át az iskolák fenntartását?

 –Nagyon nagy könnyebbséget jelent, mert éves szinten 120 millió forintba kerül az önkormányzatnak az iskola fenntartása. Ez már a mostani gazdasági helyzetben nem tudnánk teljesíteni, bár prioritásként kezeljük az oktatás ügyét.

 Az ellenzék viszont államosításról beszél.

 –Ha a finanszírozás így marad, mint jelenleg, akkor mindenképpen jobb, ha az állam a fenntartó. Helyzetünk is bizonyítja, hogy az állami fenntartást hatalmas ostobaság államosításnak tekinteni.

 Bizonyára a helyi termelők helyzetbe hozása miatt történt augusztusban a piac megnyitása, és ha jól tudom, nem drága a helypénz.

 –Az csak egy jelképes összeg, mi azt szeretnénk, ha a helyi lakosok el tudnák adni azt ,amit termelnek, és így tudjuk segíteni a megélhetésüket.

 

Medveczky Attila