vissza a főoldalra

 

 

 2012.10.19. 

A jövő életformáját teremtik meg Rákosmentén

Budapesten már-már közhelyszerű, hogy az egyik legbiztonságosabb kerület a miénk

Modern kertvárost építenek Rákosmentén, folytatódik a városrehabilitáció, megépül a Rákoshegyet elkerülő Ferihegyi út, új munkahelyi övezetet alakítanak ki az M0-s autóút mentén.

 Mi minden kell ahhoz, hogy létrejöjjön egy modern kertváros Rákosmentén, és mi is egy ilyen település ismérve?- kérdezem Riz Leventét a XVII. kerület polgármesterét.

 Szeretnénk ötvözni Budapest keleti sarkában a vidéki és a városi élet előnyeit. Sokan szeretik a vidéki életet, mert nyugalmat, biztonságot ad, jó a levegő, tágas a tér, sok a zöldfelület, míg a város a megfelelő infrastruktúra, a színvonalas, elérhető szolgáltatások miatt vonzó. Ez együtt számunkra a modern kertváros, amely három pilléren nyugszik. Az első, hogy megfeleljen a XXI. század kihívásainak, legyen korszerű az infrastruktúra, jó a közlekedés, ahol új utak, játszóterek, új óvodák, bölcsődék épülnek, színvonalas szolgáltatások állnak rendelkezésre. A második pillér a kertvárosi jellegünk, amelyet őrizni, erősíteni szeretnénk. Ez különböztet minket meg a belvárostól. Kerületünk a legnagyobb Budapesten, jelentős része zöldfelület. Ezekre a területekre nemcsak vigyázunk; parkjainkat, zöldövezetünket folyamatosan fejlesztjük. A harmadik alapvető pillér a közösségépítés. Kerületünk lakóit, 87 ezer embert igyekszünk összekovácsolni közösségi programok szervezésével, a civil szervezetekre támaszkodva. Meggyőződésem, hogy századunk embere nem élhet elmagányosodva, szükség van a közösségekre, amelyek megtartanak, megerősítenek. Mi a jövő életformáját szeretnénk megteremteni, amiben a már említett minőségek adottak, ahol az egyes ember törődést, odafigyelést kap a közösség részéről.

 Gondolom, a nyugalom és a zöldfelület egyik hozadéka, hogy a kerületben egyre többen vállalnak gyermeket.

 –Igen, így van, hiszen a kedvező életkörülmények miatt sokan költöznek hozzánk fiatal házaspárok, akik kettő-három gyereket is vállalnak. A XVII. kerület egyedülálló abban, hogy 1990 óta folyamatosa gyarapodik lélekszáma, különösen az elmúlt 7-8 évben indult meg a növekedés, méghozzá oly mértékben, hogy a bölcsődei, óvodai, iskolai intézményhálózat már nem volt elegendő a sok gyermek fogadására. Intenzív bővítésbe kezdtünk, két új bölcsődét, három óvodát építettünk az elmúlt években, az iskolákat is korszerűsítettük, fejlesztettük, hogy eleget tegyenek a megnövekedett igényeknek. Számunkra „kellemes problémát” jelent mindez, nagyon örülünk annak, hogy sokan választják otthonuknak Rákosmentét és gyermekeket vállalnak, ami által fiatalos, dinamikus kerületté vált városrészünk.

 Az elmondottakból arra következtetek, hogy optimális a közbiztonság helyzete.

 –Budapesten már-már közhelyszerű, hogy az egyik legbiztonságosabb kerület a miénk. A bűnügyi statisztikák szerint alacsony a bűncselekmények száma, aminek örülünk, de oda kell figyelnünk egy kedvezőtlen tendenciára. Az utóbbi időszakban, azzal, hogy az M0-ás autópálya megépült, nyitottá vált a kerület; a bűnözők által gyorsan megközelíthető és gyorsan el lehet menekülni. Ezt mutatja, hogy nőtt a betöréses lopások száma. A rendőrség aktív, intenzív munkát végez, az önkormányzat is megfelelően reagál: sokat áldozunk a közbiztonságra, önkormányzati forrásból sűrítettük az utcai rendőri jelenlétet, 2010-ben például a rendőri járőrtevékenységnek 35%-át a városháza finanszírozta. Idén 21  millió forintot adunk a helyi kapitányságnak, a járőrözés támogatása  mellett autókat, bútorokat, számítástechnika eszközöket biztosítunk számukra, lakásokat jelölünk ki az állomány rászoruló tagjainak, jutalmat adunk kiemelkedő munkavégzésért. Ezzel elérhetjük, hogy a rendőrök szívesen szolgálnak a kerületben, motiváltak, a bűn üldözésében minden tőlük telhetőt megtesznek.

 A jó közbiztonságú területeken szívesen megtelepülnek a vállalkozók. Olvastam, hogy munkahelyi övezetet alakítanak ki. Ez miben különbözik az ipari parktól?

 –Két hasonló fogalomról van szó. Megpróbáljuk kiaknázni az M0-ás autópálya adta lehetőséget. Korábban alvókerület voltunk kevés munkahellyel és céggel, most arra törekszünk, hogy fejlesszük a helyi gazdasági életet, szeretnénk új munkahelyeket létrehozni az itt élők számára. A területre jelentős vállalkozásokat szeretnénk letelepíteni, sokat teszünk azért is, hogy az önkormányzat által szervezett ingyenes vagy önköltséges képzésekkel alkalmassá tegyük a helyi munkaerőt az új feladatokra.

 Miért döntött úgy, hogy a polgármesteri posztért indul újra, és nem az országgyűlési képviselőségért?

 –Azért választottam a polgármesterséget, mert úgy érzem, ez az igazi hivatásom, így tudok a legtöbbet tenni a kerület és az itt élő emberek érdekében.

 

Medveczky Attila