vissza a főoldalra

 

 

 2012.10.19. 

Mini naperőmű Bükkábrányban

A kormányváltás után indult el meredek fejlődési pályán a település

A Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára szerint az a település lehet sikeres Magyarországon, amelyik nemcsak az infrastruktúráját fejleszti, hanem ápolja a történelmi hagyományait is. Tállai András erről szeptember 22-én, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bükkábrányban beszélt, ahol mini naperőművet avatott, továbbá átadta az új főteret és a felújított rendőrőrsöt.

 Az MSZP szerint a kormányzat Észak-Magyarországon elhanyagolja a forrásteremtő beruházásokat és a helyi embereik széttárt karokkal állnak a válság hatásai előtt. És természetesen azt a szöveget is ismerjük, miszerint ezt a régiót a kormány magára hagyja. Mi erről a véleménye? – kérdezem Szalai Szabolcsot, Bükkábrány polgármesterét.

 –Az, hogy hála Istennek, mi ezt nem így érezzük. Az elmúlt két évben, a 2010-es választásokat követően lendült fel a helyi gazdasági élet, és a pályázatok útján egyre több fejlesztés valósult meg. Így 2011 elején átadtuk az integrált közösségi és szolgáltató terünket, amelyben egy civil házat, valamint közösségi házat hoztunk létre. Tavaly kezdtük el, és fejeztük is be az Arany János Általános Iskola energetikai korszerűsítését – ezzel összességében 63 millió forintos beruházás valósult meg. 2011-ben nyertünk pályázatot a sporttelep fejlesztésére, amiből szinte teljesen új öltözőrészleg épült. Ezt a 25 milliós beruházást 2012 áprilisában adtuk át. Idén vette kezdetét a főtér fejlesztése, illetve a mini naperőmű-pályázaton szerepeltünk sikeresen. Tehát pont a kormányváltás után indult el egy meredek fejlődési pályán a település.

 Bükkábrány bányászfalu, de beszélhetünk-e jelen időben bányászatról? Miből élnek a lakosok? Miskolc 32, Mezőkövesd 12 kilométerre fekszik a településtől. Sokan ingáznak?

 –Élő bányásztelepülésről van szó, hiszen a Mátrai Erőmű Zrt. Bükkábrányi Bányaüzeme a környék legnagyobb munkaadója. Így a település munkavállalóinak jelentős része a helyi bányában dolgozik. Mások a szolgáltatások területén, illetve a bányaüzem beszállítóinál helyezkedtek el. A munkavállalók nagyobbik része helyben dolgozik, és csak kisebbik része ingázik Miskolc, Mezőkövesd és Eger irányába.

 Államtitkár közlése szerint tiszteletre méltó eredmény, ha egy „község akkor, olyan körülmények között kész és képes a fejlesztésre, amikor a magyar falvak napi küzdelmet folytatnak azért, hogy perspektívát, egzisztenciát teremtsenek polgáraiknak.” Honnan származott az ötlet a mini naperőműhöz?

 –Ismételten egy pályázati lehetőséget ragadtunk meg. A helyi BÜKK-MAK-LEADER akciócsoport kereteiben kiírt pályázatának egyik pillére volt a közösségi energiaudvarok fejlesztése. Erre adtunk be két pályázatot, és így sikerült a mini naperőművet megvalósítanunk, ami, úgymond a helyi Leader-közösség mintaprojektje, sajátossága, s ezáltal a megújuló energiaforrások használatára sarkallja a környék önkormányzatait és cégeit. A másik pályázat alapján lévő beruházásunk pedig a helyi óvodát látja majd el elektromos árammal.

 A főtér és a rendőrőrs is megújult. Ezeket a felújítást valóban saját költségvetésből finanszírozták. Nem mondták önnek, hogy miért nem másra költik azt a 17 millió forintot?

 –A lakosok többsége elfogadta, hogy közösségi hely épült a faluban, s megszépült a település központja. Az elmúlt időszakban felújítottuk az óvodát, iskolát – közintézményeink a mai kor kívánalmainak megfelelő állapotban vannak, és most pályázunk az egészségház felújítására. A prioritások szintjét figyelembe véve döntött úgy a képviselőtestület, hogy most érkezett el az ideje annak, hogy megújuljon a település arculata, és főtere. Ezt követi, reményeink szerint, a főtérre vezető utak felújítása.

 Mennyire hagyománytisztelő a falu lakossága?

 –Bükkábrány nem régi bányásztelepülés, hiszen 1985-ben indultak meg a külszíni fejtések. Az azóta nyugállományba vonult bányászok megalapították a Bükkábrányi Bányászhagyományokért Egyesületet, s olyan bányász-emlékházat hoztak létre, ami közösségi térként is működik, s ahol a bányászat eszközeit, történetét mutatják be. A civil összetartás nem csak a bányászat területén tapasztalható, hiszen sok más helyi szervezet – pl. egészségőrző, hagyományápoló– aktívan működik, rendezvényeket szervez.

 

Medveczky Attila