vissza a főoldalra

 

 

 2012.09.07. 

Újra pompázik a Festetics-kastély

A fejlesztésekkel nem csak a kastély, hanem a város vonzerejét is sikerült növelni

Több mint 1,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert kiemelt turisztikai beruházásként a keszthelyi Festetics-kastély korszerűsítésére a Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. A támogatásról augusztus 8-ai ülésén döntött a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság.

 Tudtommal a fejlesztés kiemelt státuszáról már négy éve határozott a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács, de az akkori terveket az előző kormány a módosítások után sem hagyta jóvá. Mi volt ennek az oka? – kérdezem Pálinkás Róbertet a kastélymúzeum ügyvezető igazgatóját.

 –Az előző ügyvezetés nyújtotta be a terveket, amit még a szocialista kormány utasított el. Az akkori fejlesztési tervvel 1,25 milliárd forintra pályáztak. Ebből az Amazon Szálló Kastély utcai szárnyának a felújítása, és egy iszlám múzeum kialakítása történt volna. Az elmúlt időszakban, noha nevesítették magát a projektet, a tervet szakmai indokokra hivatkozva folyamatosan visszadobta a döntéshozó. Tény, az iszlám kiállítás nem igazán illeszkedik a Helikon Kastélymúzeum profiljába. Hiszen a Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft-nek, mint vagyonkezelőnek feladata a Festetics-örökség bemutatása és gyarapítása. Ezek után 650 millió forinton nevesítették ezt a projektet, mint a kastély és az Amazon Szálló felújítását. 2011. júniusában lettem a nonprofit kft ügyvezetője, s egyik feladatom a kastély gazdaságának rendbetétele volt, a másik pedig a fejlesztési terv kidolgozása. Mi nagyobb projektben gondolkodtunk, így 2,1 milliárdos programot készítettünk elő. Ebből sikerült 1,8 milliárdot nyernünk.

 Legyen kedves a nyertes beruházás lényegéről szólni.

 –Felújítjuk a Kastély és a Georgikon utca sarkán álló Amazon-házat. Ez hajdan a Festeticsek lóváltó épülete volt. Jelenleg életveszélyes az épület, és nem működik benne semmi. Ennek az épületnek mindkét szárnyának felújítása 900 milliós összeggel bekerült a projektbe. Ebben az épületrészben egy olyan főúri utazásokat bemutató kiállítást szeretnénk megrendezni, ami az 1880-1930-as éveket idézi meg. Ez az az időszak, amikor a lovas hintókat váltják az autók. A kastély egyik különlegessége a hintókiállítás, amely Európában egyedülálló anyagot mutat be. Az Amazonban viszont nem csak járművek lesznek, hanem az utazáshoz használt egyéb kellékeket – pl. bőröndöket – is bemutatjuk az interaktív kiállítás keretén belül. A kiállítás anyagának összeállításában az ország legjobb szakemberei dolgoztak, és éppen az lehetett a projekt erőssége, hogy valami egészen újat és egészen jót tudtunk kialakítani. A már említett 900 millióból véghez visszük a teljes renoválást, az épület statikailag megerősödik, a tetőszerkezetet kicserélik, létrejön a mai kor kívánalmainak megfelelő interaktív kiállítás, sőt az emeleti részen rendezvénytermet alakítunk ki. A projekt másik részeként a kastély egyik épületszárnyában bemutatjuk a Festeticsek életét. Egy arcképcsarnokot tárunk az érdeklődők felé, hiszen a Festetics családot a múzeum eddig nem mutatta be. Holott ez a família a város életében jelentős szerepet játszott.

 A fejlesztések mennyire növelik a kastély vonzerejét?

 –Olyan komplex turisztikai szolgáltatás alakul ki a felsorolt beruházásokkal, ami szorosan kapcsolódik Keszthely városának fejlesztési stratégiájához. Keszthelyen a város nagyságához viszonyítva kifejezetten sok –összesen 17 – múzeum és a kiállítóterem működik. Városunkba azért érdemes eljönni, mert itt rossz időjárás esetén is remekül lehet szórakozni, innen senki sem távozik kulturális élmény nélkül. A fejlesztésekkel tehát nem csak a kastély, hanem a város vonzerejét is sikerült növelni.

 Tehát azoknak, akik Keszthelyre utaznak turistaként, „csomagban” kínálják a kastély látnivalóit?  

–Természetesen. Mindemellett a kastélyban most is kombinált jegyeket árulunk, így a különböző kiállítások közös megtekintésére kedvezményt biztosítunk. Országosan is sikeres a Múzeumok Éjszakája, és heti egy alkalommal, esti nyitva tartással a város más kiállítóhelyivel együtt ún. kis múzeumok éjszakája programsorozatot valósítunk meg, ahol egy belépővel – karszalaggal –meg lehet tekinteni a múzeumokat.

 Gondolom, önök számára is fontos, hogy minél több fiatal látogasson a kastélyba, felvették –e a kapcsolatot különböző oktatási intézményekkel? A tanulmányi csoportok kedvezménnyel tekinthetik meg a múzeumot?

 –Mindez már nem a projektnek a része, de szívesen beszélek a komplex múzeumpedagógiai csomagról is. Ha a természettudomány ismereteket szeretnék bővíteni, akkor megtekinthető a Vadászati Múzeum, míg rendhagyó irodalom óra a főúri könyvtárban tartható. Gondolom, nem kell taglalnom, mennyire más a hangulata a tanóráknak egy ilyen környezetben, mint az osztálytermekben. Természetesen olyan kedvező jegyár konstrukciót dolgoztunk ki, ami által érdemes hozzánk egy iskolai osztálynak ellátogatni.

 Amint említette, körülbelül egy éve áll a nonprofit kft élén. Az előző vezető leváltását sokan politikai ügynek titulálták, és aláírást is gyűjtöttek. Azóta lecsillapodtak a kedélyek?

 –Azt gondolom, hogy igen. Ez annak köszönhető, hogy egy esztendő alatt sok mindent megvalósítottunk. Így megnyitottuk a kastélymúzeum tornyát – amit azóta hozzávetőlegesen tízezren tekintették meg. Júniusban pedig sikerült megnyitnunk a kastélymúzeum pálmaházát, ami egy valódi kuriózum, ennek egyik bizonyítéka, hogy 400 különböző hibiszkuszfajt mutatunk be. Az Iparművészeti Múzeummal közös kiállításunk a Tiffany és Gallé, a szecesszió üvegművészete címet viselte. Természetesen, az érdem azoké a múzeumi szakembereké, akik mindezt létrehozták. A tulajdonos, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. nem a múzeumok szervezésével, hanem az egész intézmény gazdasági rendbetételével, az átlátható és kontrollálható gazdasági, pénzügyi és szakmai feladatok előkészítésével és kialakításával bízott meg. Amióta én vagyok a vezető, azóta muzeológus is dolgozik nálunk, és több külső tanácsadó vesz részt a projektek előkészítésében és megvalósításában. Szakértelmüket az eddigi eredmények bizonyítják.

 

Medveczky Attila