vissza a főoldalra

 

 

 2012.09.07. 

A spekuláció miatt „szálltak el” a gabonaárak

A bankok a 15 milliárdos keretet nem helyezik ki a mezőgazdasági termelőkhöz

Csökkent az állatállomány és a sertés felvásárlási ára, a takarmányárak viszont az egekbe szöktek. A Magyar Állattenyésztők Szövetsége az eddigi kormányzati lépések mellett újabbak megtételét tartja indokoltnak.

 Olvastam, hogy a hőség miatt a sertések csak sínylődtek, a forróság következtében mintegy ötvenezer állat pusztult el az utóbbi néhány hétben. Azt hallottam, hogy szövetségük a felvásárlási ár emelését szeretnék elérni. Ilyen esetben az utca embere, a vásárló arra gondol, ez a boltokban áremelkedéssel jár. Mi teszi indokolttá a vágósertés felvásárlási árának emelését? – kérdezem Dr. Wagenhoffer Zsombort, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége ügyvezető igazgatóját.

 Arról nekünk nincs pontos adatunk, hogy mennyi állat pusztult el, és nem is az a célunk, hogy ilyen számokkal sokkoljuk a közvéleményt. Az már szakmailag alátámasztott tény, hogy a kánikulában az állatok termelése legalább 10-15%-kal csökken. További gondot nem csak a drága takarmány, hanem a takarmány hiánya is jelent. Különösen a szálás takarmányban van hiány, mert a csapadékszegény időjárás következtében kevesebb széna termett. Magyarországon a fűhozamok úgy alakulnak, hogy az első kaszálásból kapjuk az éves termés 65%-át, tehát ha az nem jó, onnantól kezdve nem tud minket kompenzálni a második és a harmadik kaszálás. Sajnos annyi csapadék nem esett, hogy a további kaszálások nagyon nagy termés reményével kecsegtetnének. A szálas takarmányhiány kb. 30%-kal tornázza fel a fű, lucerna, széna - árakat. A szalmatüzelésű erőművek és a növénytermesztők által alkalmazott gyakorlat – miszerint, nem bálázzák be a szalmát, hanem visszaterítik a földre – miatt szalmából is igen kevés van. A takarmányár-robbanás pedig azért következett be, mert „elszálltak” a gabonaárak. E mögött hatalmas spekuláció húzódik. Az igaz, hogy Magyarországon nem a legjobb a gabonatermés, és akkor a kukoricatermésről még nem is tudunk biztosat, de jó pár európai országban a gabonatermés nem lett rosszabb. Az más kérdés, hogy a kereslet folyamatosan emelkedik, de az sem indokol ekkora áremelkedést. Ezért beszélhetünk spekulációról, s a végén a termelő hátán csattan az ostor. A termelő érzékeli, kevés a takarmány; a baromfi és sertés termelésre hat ki a legjobban a gabona árának növekedése. Ezt egy adattal támasztom alá: a takarmánykeverők év eleje óta átlagosan 30%-ot emeltek. Tehát veszteséget kell elkönyvelni ebben az időszakban nagyon sok állattartónak. Nálunk nincsenek tartalékai a termelőknek, s padlóra kerülnek akár egy néhány hónapos nehéz időszakot követően is. Hangsúlyozom, mi nem azt mondjuk, hogy a felvásárlási ár emelése az egyetlen gyógyír. Hiszen egy nagyon érzékeny dologról van szó, mert a fogyasztás radikálisan visszaesett a gazdasági válság miatt. Kérdés: hogyan tudjuk emelni az árakat, ha amúgy sem vásárolnak az emberek. Hol vannak tartalékok? Például a kiskereskedelem árrésében. Erre mondhatja a kiskereskedő, ne tapogassak a zsebében. Én meg azt mondom, hogy jóval nagyobb nyereség képződik a kiskereskedőnél, mint a termelőnél. A termelési fázisban pedig a fejlesztéseknél lehet közbeavatkozni. Hiszen A fejlesztések azonban nem azonnali hatásúak. Ebben a nehéz helyzetben pillanatnyi gyors eredményt csak a piac képes produkálni azzal, hogy emelkednek az árak. De azzal mi is tisztában vagyunk, hogy elértük a vásárlóknál a tűrőképesség határát. Nem nagyon bír el a magyar állampolgár pénztárcája további élelmiszer áremelkedést.

 Ellentétben egyes feldolgozó ipari vélekedésekkel, a termelők a kialakult helyzetben elengedhetetlennek tartják a vágósertés felvásárlási árának emelését. Létezik tehát feldolgozóipari és létezik termelői lobbi, és az előbbi az erősebb?

 –Ezt nem tudom megítélni, de az tény, az lenne a legjobb, ha a termelői, a feldolgozói és a kereskedelmi lobbi egységesülne, vagy legalábbis szorosan együttműködne. Mert nem vagyunk egymás ellenségei még akkor sem, ha egy-egy nyilatkozatból erre lehet következtetni . Ha a belső kereslet alacsony és csökken, s ezen kívül az input árak emelkednek, akkor igazságosan kéne osztozkodni a veszteségből is. A kiskereskedelem viszont nem igazán érzi meg azt, ha az input árak emelkednek, és a felvásárlási árak változatlanok. Még akkor is biztosított a nyeresége, ha a termelő jövedelme a mínuszba fordul át. Jelenleg mind a termelői, mind a feldolgozói oldal nagy problémákkal küszködik. Sőt, a feldolgozóknál nagyobb a gond. Szomorú, de a termelőknél az elmúlt évtizedben szigorú szelekció következett be, s azok tudtak talpon maradni, akik jobban dolgoztak az átlagnál. Hazánkban bizony vannak olyan termelők, igaz nagyon kevesen, melyek világviszonylatban a legjobbakkal szemben versenyképesek még a mostani helyzetben is. Az a baj, hogy nagyon kevés a termelői tulajdonban lévő feldolgozó, így többnyire vagy a tőkebefektetők által megvásárolt feldolgozók működnek, vagy olyanok, melyeknek a tulajdonosai tőkeszegények. Ebben a helyzetben a kiskereskedelem rendelkezik a legnagyobb piaci erővel, s mindent megtesz annak érdekében, hogy a problémák ne nála csapódjanak le. Amit mi megtehetünk, hogy a fejlesztéseknél megvizsgáljuk, miként tudjuk az önköltséget csökkenteni. Ez viszont csak hosszú távon segítség. Azt kértük a kormánytól, hogy az EU-s és a nemzeti kifizetéseket hozzák előre, és fizessék ki, továbbá az állattenyésztőknek kirótt hatósági díjakat ideiglenesen töröljék el. Tehát nem kérünk mi több pénzt. A szaktárca azt válaszolta, mindent megtesz ennek az érdekében, és a kormányzat felé javaslat csomagot készítettek.

 Áfa-csökkentést is szeretnének?

 –Ez az egyik dolog, amiről igen sokat beszélünk, de nem eleget. Megértjük, de nem tudjuk elfogadni azt az érvelést, hogy az áfa csökkentése azonnali, pótolhatatlan kiesést jelent a kormányzat számára, de mégsem halogatható tovább az élő állatok és állati termékek – hús, tej, tojás – áfájának csökkentése. Az áfakulcsot legalább tizenöt százalékra kell levinni. El kéne indulni ezen az úton, elsőként a tenyészállatoknál, ami ennek a szegmensnek néhány milliárd forintos részét jelenti. Próbaként ott nagyon hamar eredmények születnének, illetve tapasztalatokat tudnánk szerezni. A pozitív tapasztalatok után könnyebben tudjuk meggyőzni a közgazdászokat arról, hogy folytatni kell az áfacsökkentést. A következő téma, a hitelezés. Óriási a hiteligény az ágazatban. El kell érni, hogy a kereskedelmi pénzintézetek a jelenleginél rugalmasabban és kedvezőbb kondíciókkal nyújtsanak hitelt az Magyar Fejlesztési Bank agrárforgóeszköz-hitelprogram esetében.

 Nemrég Feldman Zsolttal a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkárával beszélgettünk, és ő azt nyilatkozta, hogy a rendelkezésre álló 15 milliárdos keretösszegű agrárforgóeszköz-hitel programot még kedvezőbb feltételekkel szeretné ajánlani a kormány az állattenyésztő vállalkozások számára annak érdekében, hogy a növekvő takarmányköltségek finanszírozását biztosítani tudják…Ez nem elégséges?

 –Feldman úrnak teljesen igaza van és értékeljük az igyekezetét, de az a gond, hogy a bankok ezt a 15 milliárdos keretet nem helyezik ki a mezőgazdasági termelőkhöz. Hiszen azokkal a feltételekkel, amiket a pénzintézetek szabnak, a mezőgazdasági termelők nem tudják igénybe venni ezt a keretet. Ott van tehát a 15 milliárd előttünk, de a bankok rugalmatlansága miatt nem férünk hozzá. A minisztériumban nagyon sok a jószándékú vezető tisztviselő, s ők azt mondják, a bankok belső ügymenetétől függ a finanszírozás. Ezért lenne jó, ha a kormány nyomást gyakorolna a bankokra a termelők érdekében.

 

Medveczky Attila