vissza a főoldalra

 

 

 2012.09.07. 

Ne legyünk kiszolgáltatottjai a Négy Mancsnak

A Négy Mancs olyan erős kampánytevékenységet folytatott, amitől beijedtek a vágóhidak

A szentesi baromfifeldolgozó Hungerit Zrt. 553 millió forintos kártérítési igénye után újabb cég, a Hortobágyi Lúdtenyésztő Zrt. indított pert az osztrák hátterű Négy Mancs állatvédő szervezet ellen. A hortobágyi vállalkozás 17 millió forintot követel az alapítványtól.

 A Négy Mancs-ügy nem újkeletű. Miért csak most perelnek ,és hogyan számolták ki azt a 17 millió forintot, amit követelnek az alapítványtól? – kérdezem Varga Ferenctől a Hortobágyi Lúdtenyésztő Zrt. vezérigazgatójától.

 –Igaz, valóban nem újkeletű az ügy. 2006-ban a Négy Mancs több közleményben támadta a magyarországi tollszedést, a tépést. Tudjuk, történelmi hagyományaink tépésről beszélnek. Öt, hat évvel ezelőtt a Négy Mancs a hazai ún. húslúd– amit a húsa és a tolla végett tenyésztünk– máját, húsát kezdte el „bombázni”. Az áruházláncokat arra utasította, hogy azoknak a ludaknak , melyek kézi tollszedésen mentek át, ne vegyék meg a húsát, a máját. Mondván, ezek a ludak állatkínzáson estek át. Természetesen az állatkínzás vádja nem állja meg a helyét, hiszen a tollszedés az előírt jogszabályi passzusok szerint történik. Nem vagyunk barbárok, mi óvjuk az állatot, nem kínozzuk. A Négy Mancs pedig olyan erős kampánytevékenységet folytatott, amitől beijedtek a vágóhidak. Ez az állatvédő alapítvány feketelistát közölt azokról a vágóhidakról, ami szerintük nem megfelelően működik. A Négy Mancs az áruházláncokhoz is elment azzal, hogy az adott vágóhidaktól ne vásároljon. Erre mind a vágóhidak, mind az áruházláncok engedtek, és beálltak a sorba. Tehát megijedtek. Tudni kell, hogy  lúdterméknek szeptember és december közt van a piaca. A cégek pedig anyagilag nem állnak olyan jól, hogy várjanak egy évet. Ezt használták ki a Négy Mancsosok. A vágóhidak pedig előírták a termelők felé, ne tépjék a libát. Tehát engedtünk, és közben a tépés megtiltása miatt jelentős árbevételtől estünk el. 2011-ben amikor látták a Négy Mancsosok, hogy megnyerték a húsliba –akciót, felbátorodtak, és már a törzslibatartásba szóltak bele. A Hortobágyi Lúdtenyésztő Zrt fajtafenntartó, tenyésztő szervezetként működik. Magát a fajtát 35 éve állítottuk elő még az állami szektor tagjaként, és a ’90-es évek elején privatizálással megmentettük. A Négy Mancs ránkszólt, ne szedjük a tollat a törzslibáról sem. Olyan körlevél ment ki: aki megtépi a törzslúdját, attól a tojásokat és a napos libákat nem veszik meg az integrátorok és a vágóhidak. Így zsaroltak meg minket : ha írásban nem vállalom azt, hogy nyáron nem tépem meg a törzslibámat, akkor a tavasszal keletkezett tojásokat senki sem veszi át tőlem.

 A Négy Mancs hogy lehetett állam az államban?

 –Nem csak velük van baj, hanem azokkal a vágóhidakkal, akik engedtek a zsarolásnak. A vágóhidakat pedig a nagyáruházak zsarolják meg. Ha a nagyáruházak nem teszik azt, amit a Négy Mancs mond, akkor kiáll pl. kétszáz állatvédő olyan táblákkal, hogy itt megkínzott libákból árulnak végterméket. Aki elhiszi mindezt, az nem a magyar libát veszi meg.

 Ez a Négy Mancs, ha valóban állatvédő lenne, akkor a levágás ellen tiltakozna, de így az egész szemfényvesztés.

 –Nézze, ha az adott libát valóban megkínozták, és azt bizonyítani is tudják, akkor ki kell vizsgálni az esetet, de hogy az egész akciónak a törzsludakhoz mi köze van, azt nem értem. Nyolcezer hagyományos őszi hortobágyi fehér törzsludam tavaly az OMÉK-on terméknagydíjat nyert. Tehát valóban elismert a tenyésztett fajtám. Amikor nem tudtam őket letépni, elmentem a Négy Mancshoz, hogy legyenek már belátással, hiszen nemzeti fajtáról van szó. Én tehát megpróbáltam egyezkedni. Ők azt mondták, megpróbálják a toll-veszteségemet valahogy kompenzálni. De nem tették. Az elmaradt három-négyszeres tollszedés összárbevétele 20 millió forint lett volna, amiből a költségek levonása után 17 millió marad meg. Magyarországon az összes törzslúd egyhuszad része van nálunk Hortobágyon. Így könnyen megkaphatjuk az országos kár összegét. Félre ne értsenek, nem jutok ettől koldusbotra, de ne legyünk kiszolgáltatottjai a Négy Mancsnak. Ezért küzdök. 2006 óta évente 4-5 milliárd árbevételtől estek el a Négy Mancs miatt a hazai libatartók, nem beszélve arról, hogy mi évente kb. 200 ezer falusi embernek adtunk munkát. Egyébként a Négy Mancs megpróbált Franciaországban is „hősködni”, de onnét szó szerint kiverték őket, és most minket és a lengyeleket tesz tönkre. Én nem félek, és bízom abban, megnyerem a pert.

 

Medveczky Attila