vissza a főoldalra

 

 

 2012.09.14. 

15 éves fennállását ünnepelte a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet

„Szeretet, türelem, egymásra figyelés kísérje közösségeink életét” – fogalmazott Erdő Péter bíboros a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet 15 éves fennállását ünneplő Veni Sancte szentmisén. A KPSZTI háttérintézményként meghatározó szerepet játszik a katolikus közoktatás rendszerében a katolikus közoktatási intézmények szakmai tevékenységének összehangolásával, magas színvonalú szakmai irányításával.

 „A Szentlélek világosságát kérjük, az előttünk álló szükséges lépések megtételéhez” – mondta Erdő Péter bíboros a KPSZTI jubileumán. A szentmise bemutatásán koncelebrált Pápai Lajos megyéspüspök számos paptársával együtt. A Püspöki Kar oktatási bizottságának elnökeként 15 évvel ezelőtt Pápai Lajos szorgalmazta a KPSZTI létrehozását. Bajzák M. Eszter, a KPSZTI intézményvezetője örömét fejezte ki, hogy a 15 év kegyelméért együtt adhatnak hálát az iskolafenntartók és oktatási-nevelési intézmények képviselőivel.

 Az elmúlt években országszerte jelentős számban egyházi fenntartásba került oktatási intézmények megnövelték a katolikus közoktatás intézményrendszerét, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a katolikus jelleget megteremtsük, és az intézmények ki tudják hozni a bennük rejlő értékeket – mutatott rá a bíboros homíliájában. A szentmise evangéliumához kapcsolódva azt hangsúlyozta, az egyház számára az oktatás felvállalása nem pusztán az irgalmasság egy cselekedte, hanem a hit megvallásának nagy lehetősége is. Erdő Péter arra kereste a választ, miként tudja megvallani egy intézmény a hitet. A jelképek tisztelete, ápolása mellett fontos terület maga a hitoktatás, a katolikus szemlélet érvényesítése minden tantárgyban. A hit tartalmai mellett azonban a hit következményeinek is meg kell jelennie az intézménynek életében. „Szeretet, türelem, egymásra figyelés kísérje közösségeink életét” – buzdította a bíboros a megjelenteket.

 Az ünnepi szentmise alkalmat szolgáltatott arra, hogy kitüntessék ki azokat a munkatársakat, akik 10 vagy annál több esztendeje tevékenykednek az intézetben. Emléklappal ismerték el munkájukat. Megköszönték a könyvelőként dolgozó Bornemissza Anna, az informatikus Kalácska Gábor, Fabók Ildikó, az MKPK Irodaház műszaki vezetője, Gianone András, az intézet külügyi referense, a munkát óvodai szakértőként segítő Grolyóné Szabó Éva, Leibinger Jánosné, az intézet vezető helyettese, valamint pedagógiai szakértőként közreműködő Rajkányi Lajosné munkáját.

 

(Forrás: Magyar Kurír)